Max Manus er livvakt for Kronprins Olav

Aksel Hennie blir norsk krigshelt

Aksel Hennie har inngått avtale med Filmkameratene AS om å spille den norske motstandshelten Max Manus i den planlagte storfilmen om hans bedrifter under 2. verdenskrig.

Av Frode Larsen

Hennie, en av de mest profilerte norske skuespillere i sin generasjon, har blitt kåret som beste skuespiller både under Amandautdelingen i Haugesund og Kanonprisutdelingen ved Kosmorama filmfestival i Trondheim. Internasjonalt er han hedret som beste skuespiller på festivaler fra Ukraina til Italia. Han markerte seg også som filmregissør i den stilsikre regidebuten UNO i 2003. Hennie har nettopp avsluttet opptakene på den norske filmen LØNSJ og skal i høst i gang med filmatiseringen av Jostein Gaarders I ET SPEIL I EN GÅTE.

- Stor oppgave

”Å portrettere en virkelig person som så mange av den eldre generasjon nesten har et personlig forhold, til er selvfølgelig en stor utfordring og en oppgave man må være ydmyk overfor” sier Hennie. ”Max Manus levde jo et liv som lå langt utenfor normene for det vi i dag vil kalle normalt. Han dro til sjøs som 14 åring og jobbet for sin onkel i Havana på Cuba der han ikke gikk av veien for å tjene en slant ved å vise norske sjøfolk veien til nærmeste bordell. I 1940 møter vi ham som frivillig i den finske vinterkrigen mot russerne i 1940. Han var ikke bare en av de mest kjente i motstandsbevegelsen i Norge, han var også den mest fargerike! Det er dette vi ønsker å få fram. Heldigvis er vi så heldige å ha et godt samarbeid med Manus-familien inkludert hans kone Tikken som er i full vigør i en alder av 93.”

Manuskriptet til MAX MANUS vant pitcheprisen under filmfestivalen i Trondheim i fjor. Det er skrevet av Thomas Nordseth-Tiller. Filmen forventes å gå i opptak i februar og blir en av de største satsingene i norsk filmhistorie med et budsjett på rundt 55 millioner. En betydelig del av pengene går med til å gjenskape Oslo slik byen så ut i 1940. Filmen vil også få et internasjonalt preg da deler av historien utspiller seg i Finland, Skottland og Sverige i tillegg til at deler av handlingen i Norge – naturlig nok – har et vesentlig tysk element.

Oslogjengen

Max Manus var et sentralt medlem av den såkalte Oslogjengen. Kjente personer som Gunnar Sønsteby, kaptein Martin Linge, Jens Chr. Hauge, Gregers Gram m.fl. figurerer i historien. Max Manus’ mest kjente bedrifter var kanskje å senke det beryktede transportskipet Donau utenfor Drøbak vinteren 1945 samt deltagelsen i sprengningen av arbeidsdirektoratets personalarkiv for å stoppe nazistenes mulige mobilisering av norsk ungdom til Østfronten.

Bandidas-regissørene

Filmen skal regisseres av Joachim Rønning og Espen Sandberg som har gjort internasjonal karriere som reklamefilmregissører. De regisserte BANDIDAS med Penelope Cruz og Salma Hayek for produsenten Luc Besson. MAX MANUS produseres av John M. Jacobsen og Sveinung Golimo for Filmkameratene AS som i over 20 år har produsert en lang serie kritiker- og kassasuksesser bl. a. den Oscar nominerte VEIVISEREN, den Emmy-nominerte animerte serien om redningsskøyta ELIAS og filmen som har vunnet flest priser for Norge internasjonalt, Torun Lians BARE SKYER BEVEGER STJERNENE.

Max Manus skal distribueres av Nordisk Filmdistribusjon og forventes å få premiere julen 2008.