TV-suksessen «High School Musical» blir nå kinofilm, melder Disney

Mer High School-feber i vente

Norske fans må vente helt til 5. oktober for å se sommerferieeventyret til vennegjengen fra East High School.

På hjemmebane i USA raser feberen for lengst. De har nemlig et solid forsprang på oss:

Der hadde oppfølgerfilmen om Troy, Gabriella, Chad, Taylor, Sharpay og Evan og deres nye eventyr premiere 17. august. Da benket 17,2 millioner seere seg foran fjernsynet, nesten 10 millioner flere enn dem som så premieren på «High School Musical» i januar i fjor.

Den januardagen var starten på en suksess selv Disney knapt hadde drømt om, og ikke bare på fjernsynsfronten – der man foreløpig har endt opp med seertall på totalt 160 millioner – men også på andre arenaer, fra plakater, bøker og ringetoner til parfyme, sminke og videospill.

Historien er blitt gjort om til en ekte scenemusikal, ja – til og med til et Disney-isshow. Og snart kommer kinofilmen, det blir høsten 2008.

Musikken storselger

Selvsagt selger også filmmusikken så det suser. De siste tre ukene har filmmusikken til «High School Musical 2» toppet albumlistene i USA, og har solgt 1,2 millioner plater allerede. Også i Canada topper albumet salgslistene.

Den første platen med filmmusikk har hittil solgt 4,1 millioner, noe som gjorde den til fjorårets bestselger i USA.

I Norge solgte førsteskiven «bare» 25.000, noe norsk utgiver EMI håper vil fordoble seg når album nummer to slippes 24. september – med en egen norsk vri:

– Vi legger ut soundtracket til «High School Musical 2» med et eget norsk spor, sier Erling Johannessen i EMI.

«Du er musikken i meg», den norske versjonen av «You Are The Music In Me», kom som radiosingel for to uker siden. Den fremføres av Julia Charlotte Geitvik og Lars Berteig Andersen, best kjent som Valborg og Benny i de tre første «Olsenbanden Jr»-filmene.

Uskyldig moro

Det er barn i alderen 6-14 år, det som amerikanerne kaller tweens, som er det store publikummet. Ifølge ABCNews ble premieren på «High School Musical 2» feiret med overnattingsselskaper og fester for å feire at favorittene var tilbake:

– Datteren min og vennene hennes elsker å danse som gale, synge alle sangene – og ha god, gammeldags, og ren moro, sier Dawn Schwartz, mor til seks år gamle Samantha.

For her snakker vi om en type uskyldig film som foreldrene med beste samvittighet kan la barna se. Zac Efron (19) – som spiller guttehelten Troy Bolton så småpikene hyler og han selv havner på omslaget til Rolling Stone – bare ler det vekk når intervjueren før premieren på film nummer to spurte om hans rolleskikkelse ville komme til å kysse (!) den skoleflinke Gabriella.

Spurt om hemmeligheten bak suksessen, sier Efron at alt ikke bare skyldes at barna liker «High School Musical».

– Enda viktigere tror jeg det er at foreldrene liker at barna liker den, fordi det er sunt og uskyldig og passer for alle aldre.

Også her hjemme har Disneys fjernsynsfilm slått an: Man anslår at den første filmen er sett av 600.000 norske seere, mens DVD-en har solgt 200.000 eksemplarer i de nordiske landene.

– «High School Musical» er blitt et utrolig fenomen, fastslår viseadministrerende direktør Casper Bjørner i Disney Channel Scandinavia.

Egne erfaringer

I første TV-film handlet det om to førsteårsstudenter fra rivaliserende skolegjenger som prøver å få hovedrollene i skolemusikalen.

Manusforfatter Peter Barsocchini, som Disney hanket inn fordi han både kunne noe om sport (han var selv skolens basketstjerne, med faren som trener) og musikk (han var rockejournalist), sier ideen kom lett:

– Innlysende nok er den stjålet fra «Romeo og Julie», men i stedet for Montaguer og Capuleter hadde du sportsidiotene og glupingene, sier han til WGA.org.

Også handlingen i nummer to er inspirert av Barsocchinis egne erfaringer – han har vært caddie på en golfklubb. For det er på en fornem golfklubb, eid av foreldrene til Sharpay og Ryan, at resten av gjengen fra East High får seg sommerjobber.

Dermed er intrigene i gang, for fremdeles er blonde Sharpay ute etter Troy – så vel som seieren i golfklubbens sangshow. Dermed blir det enda flere anledninger til å se de unge stjernen bryte ut i sang.

Avskjeden planlagt

Det synes Zac Efron er helt greit, sa han da «High School Musical 2» ble europalansert i London forrige helg:

– Musikk er en måte som karakterer og skuespillere kan uttrykke seg, som er så mye dypere enn noen monolog.

Efron, som også er å se i «Hairspray» og er aktuell i en nyinnspilling av «Footloose», er helt klar for å medvirke i en tredje film.

Med kinoutgaven av «High School Musical 3», som er planlagt å komme høsten 2008, vil handlingen konsentrere seg om rollenes seniorår på skolen – noe som både bringer fram spekulasjoner om en handling som inkluderer det store avslutningsballet og den uunngåelige avskjeden.

Først var det snakk om at East High skulle hjemsøkes, men den ideen ble forkastet. Nå står alt åpent igjen.

– Alt jeg vet er at vi er i samtale om «High School Musical 3». Vi har ikke lest manus. Men ja, vi ville helt klart elske å gjøre en ny en – det ville vært fantastisk, sa Ashley Tisdale til MTV News tidligere i sommer.

Og det vil nok deres unge publikum synes også.