Max Manus er livvakt for Kronprins Olav

43,5 millioner fordelt til spillefilm og TV-serier

Norsk filmfond fordelte mandag til sammen 43,5 millioner kroner i produksjonsmidler til tre spillefilmer og tre TV-serier.

På fjernsyn vil seerne oppleve Thor Heyerdahl fra en ny side og på kinolerretet gjenskapes Max Manus historie for første gang.

I «På jakt etter paradiset» er fortellingen om Heyerdahl fra en ny synvinkel. I TV-serien møter vi oppdageren som selv regisserte det bildet verden skulle ha av ham, og som aldri ga opp jakten på den rette kvinnen å dele livet med TV-dokumentaren skal vises på NRK over fire episoder av 50 minutter.

– Portrettene av de fire forskjellige kvinnene i hans liv er både nye og overraskende. Gjennom å se og oppleve hans seiere og nederlag, tror jeg TV-serien gir et ungt norsk publikum et mer nyansert syn på Thor Heyerdahl. Helteskikkelsen mister ikke helteglorien ved at noe tas bort, men et menneske av kjøtt og blod står tilbake, sier dokumentarfilmkonsulent Bodil Cold-Ravnkilde.

Familiedrama og «Hvaler»

Den nye NRK-serien «Koselig Med Peis» er en ny TV-serie om familien til en mann med frykt for egen forstand. Den karakterdrevne dramaserien handler om en splittet familie i en gjennomsnittlig norsk småby. Serien ligner familiedramaer som «Six Feet Under» og «Sopranos».

Vi møter den oppløste familien Broch-Hansen. Georg er overbevist om at han snart skal bli far, og begynner å vurdere sine nærmeste.

«Hvaler» heter en ny dramaserie på TV 2, skrevet av Arne Berggren. Den handler om katastrofepsykiateren Maria Blix, spilt av Charlotte Frogner. Hun er oppslukt av en hektisk og vellykket karriere når hun får beskjed om at faren er død.

Hver episode bygges rundt en psykiatrisk sak. Gjennom klientenes drama, lærer Maria stadig nye ting om seg selv.

Produsenten Trond Berg-Nilssen ønsker å prøve ut modellen med «one vision», der manusforfatterens visjon er sentral. Berggren skal følge prosessen tett gjennom innspillingen av de 12 episodene.

To debutanter

Regissøren Matias Armand Jordal langfilmdebuterer med «Sammen». Filmen er en samtidshistorie om savn, kjærlighet og menneskelig utilstrekkelighet, fortalt i en realistisk stil med varme og humor.

På vei til ferie blir en familie på tre utsatt for en ulykke og livet blir brått og uventet snudd opp ned.

Forfatteren Erlend Loe har skrevet manuset til spillefilmen «Nord» som blir regissør Rune D. Langlos første spillefilm. Produksjonen handler om frikjøreren Jomar Henriksen som går i svart og mistet alt. Med scooter og ski og full av angst begir han seg nordover for å vinne det tilbake.

«Nord» betegnes som en roadmovie-komedie i naturromantiske omgivelser.

Manus-støtte

Den tredje spillefilmen som fikk produksjonsstøtte mandag, var « Max Manus» i regi av Joachim Rønning og Espen Sandberg og med Axel Hennie i hovedrollen.

Om produksjonen uttaler fondet at den veksler mellom nære følelser og actionsekvenser, og det skal gjenskapes historiske miljøer som vi har et forhold til.

– Filmens kunstneriske ambisjon i kombinasjon med historiens kommeriselle appell gjør at Max Manus kan bli et referanseprosjekt i norsk filmproduksjon, sier drama- og langfilmkonsulent Ivar Køhn.

– Filmen utnytter de historiske fakta til å skape ramme, motstand og utfordringer, men handler om allmenngyldige sannheter og tidløse karakterer. Max kjemper for det han tror på, og det preger ham resten av livet, sier Køhn.