Bård Owe i O'Horten

På sporet av pensjonisttilværelsen

I Bent Hamers nye og femte spillefilm – «O'Horten» – kretser handlingen rundt lokføreren Odd Hortens inntreden i pensjonistenes rekker.

I filmen er hovedpersonen punktligheten selv, men i det virkelige liv kan Bård Owe (71), som spiller Horten, fortelle om et litt mer ureglementert forhold til togreiser.

– Jeg har tatt toget fra Eidsvoll til Oslo uten å ha betalt billett. Hang utenfor, vet du. Og en gang var jeg på taket også, forteller han til NTB.

Dermed er det ikke sagt at filmens Horten er fri for å ta sjanser. Han setter nemlig utfor Holmenkollbakken uten noen gang å ha hoppet på ski.

– Jeg har gjort meg mange tanker om overgangen til pensjonisttilværelsen. Du går fra en timeplan til et helt ustrukturert univers.

Og Owes beskjed til de som frykter pensjonisttilværelsen, er klar: – Hopp i det!

« O'Horten», som ledsages av musikk signert Kaada, har norgespremiere 2. juledag.

Dagliglivets gleder

Espen Skjønberg (83) spiller en avgjørende rolle i filmen som den eksentriske Trygve Sissener. Mot slutten er det han som setter Horten på det riktige sporet.

– Denne filmen sier noe at livet er en lang reise. Den forteller om det vi anser som ubetydelig. Har man øynene med seg og er konsentrert, er det utrolig hva du opplever bare på en dag.

Skjønberg har rik erfaring både fra film og scene og sier det var moro å arbeide med Hamer.

– Siden han selv hadde skrevet manuskriptet, var det ting jeg lurte på, og da hendte det at han svarte «vet ikke». Det stilte krav til skuespilleren. Du fikk lage din egen historie og det var kanskje det han var ute etter.

Skjønberg bemerker at det ikke er så mange filmer som har eldre mennesker i sentrum.

– Jeg vet ikke om jeg har rett i å si at det har vært en overvekt av norske filmer med ungdommens problemer. For meg som har levd en stund, så blir ikke det så interessant.

I andre roller finner vi Ghita Nørby, Henny Moan, Bjørn Floberg, Kai Remlov, Per Jansen, Bjarte Hjelmeland, Gard Eidsvold og Trond-Viggo Torgersen.

Tilegnet moren

Bent Hamer (50) har dedikert filmen til sin mor og alle andre kvinnelige skihoppere.

– Hu het Gerd Marie og var vaken til å hoppe! Hu hoppa lengre enn guttane. Det har jeg hørt mange ganger. Men det var ingen hopprenn for kvinner. Hun var også god i håndball, men fikk ikke lov av bestefar til å ro. Der gikk grensa. Da reiste den gamle sjømannen seg, minnes regissøren.

Selv hoppet han på ski til han var 14-15 og landet gjerne på 30 meter.

– Poenget er å sette utfor og det er noe av meningen i filmen også. Si ja takk til livet. Som regissør utsetter jeg Horten for ganske mye. Men han lar seg utsette også og merker at det skjer noe med ham som han trenger eller at alternativet er så pass mye verre.

I filmer som «Eggs» og «Salmer fra kjøkkenet» står eldre mennesker sentralt i handlingen. Hamer synes det fortsatt er spennende å arbeide med levd liv.

– Referansene går i begge retninger, spesielt fremover. Det du har vært kommer i tillegg. Det er årringene dine. Men det blir fattig om du ikke gir det et inkluderende større blikk, sier Hamer som lar filmen slutte vakkert:

– Nå er jeg 50 og får by på en ordentlig slutt. Det er jeg glad for at jeg gjorde.

Fra lokfører til Lorca

Bård Owe har vært bosatt i Danmark siden slutten av 1950-tallet. Hamer ble oppmerksom på ham etter hans rolle som professor Bondo i Lars von Triers TV-serie «Riget» og han spilte blant annet også Far i Hilde Heiers « Andre omgang» (2007).

– Med skam å melde, hadde jeg ikke hørt om Hamer. Så fikk jeg se «Eggs» og «Salmer...». Det er store filmer. Det er en god ting at han har eldre mennesker i filmene sine, for da får jeg jobb!, sier Owe.

Han har få replikker i filmen, mye ligger i mimikken.

– Det er alltid en utfordring. Noen regissører forsøker å inseminere deg med en eller annen følelse og tror de kan være en fødselshjelper. Det er ikke min greie. Du må gå til siden, se og lytte.

Og det å arbeide med Skjønberg, var en fest.

– Det er praktfullt, serru. Da jeg dro til Danmark, var Espen stor. Jeg husker jeg så ham spille Hamlet og nå er jeg i samme film.

Fra 5. januar blir Bård Owe å se som Faderen i Federico García Lorcas «Blodbryllup» på Gladsaxe NY Teater i København.

– Jeg tar ikke med meg noe av Horten inn der. Slik spiller klaveret ikke, sier Owe som inntil videre altså er pensjonert NSB-lokfører.

Se trailer på O'Horten.