Mats Eldøen som Edvard Tallaksen i Max Manus (2008)

Max rollebesetning til kommende storfilm

Det har lenge vært knyttet stor spenning til hvem utover hovedrolleinnehaver Aksel Hennie som skal spille i ”Max Manus”, en av de største filmproduksjonene i Norge de siste 20 årene. Klikk for å se hvem det blir!

Av Ane-Kamilla Eriksen

I dag ble hele rollegalleriet for den kommende storproduksjonen ”Max Manus" presentert.

Sammen med allerede annonserte Aksel Hennie, ble blant annet Nicolai Cleve Broch (”Gregers Gram”), Pål Sverre Valheim (”Roy Nilsen”), Kyrre Haugen Sydness (”Jens Chr. Hauge”), Knut Joner (”Gunnar Sønsteby”) og Viktoria Winge (”Solveig Johnsrud”) nevnt. I tillegg kommer ”Tatt av kvinnen”-regissøren og skuespillerutdannede Petter Næss til å medvirke i filmen – denne gangen foran kamera for å levendegjøre den norske legenden, kaptein Martin Linge.

Fornøyd med castingen
– Etter å ha castet Aksel Hennie som Max Manus, startet den tidkrevende og møysommelig prosessen med å finne frem den rette personsammensetningen rundt ham. Resultatet er en blanding av både kjente og ikke fullt så kjente skuespillere, og vi tror denne gruppen vil være med på å skape et rikholdig, fasinerende og troverdig persongalleri, forteller regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg.

Regissører med Hollywood-bakgrunn
Det var denne duoen som i 2006 sto for regien av ”Bandidas” med latino-babene Penelope Cruz og Salma Hayek. Nå forsøker de seg altså i mer hjemlige trakter.

Fargerik motstandsmann
Innspillingen av ”Max Manus” starter 19. februar. Dette blir historien om en av de mest kjente og fargerike norske motstandsmenn under 2. verdenskrig.

Max Manus levde et uvanlig og spennende liv. Han reiste fra Norge som 14-åring og tilbrakte flere år i Sør-Amerika. I 1940 deltok han som frivillig i vinterkrigen i Finland og kom tilbake til Norge samtidig med tyskernes invasjon. Han var med på felttoget i Sør-Norge, og da nordmennene la ned våpnene i juni 1940 ble han engasjert i illegalt arbeid.

Senket Donau
Max Manus’ mest kjente bedrift var kanskje å senke det beryktede transportskipet Donau utenfor Drøbak vinteren 1945, men han deltok i en rekke andre viktige sabotasjeaksjoner. Sammen med Gunnar Sønsteby og Gregers Gram var han med på å sprenge Arbeidsdirektoratets personalarkiv i Akersgata. Denne aksjonen ble foretatt midt på lyse dagen for å stoppe nazistenes mulige mobilisering av norsk ungdom til Østfronten.

Under frigjøringen var Max Manus livvakt for daværende Kronprins Olav da han vendte tilbake til Oslo, og senere for Kong Haakon VII da resten av kongefamilien returnerte 8. juni, 1945.

Prisvinnende manus
Manuskriptet til ”Max Manus” vant pitcheprisen under filmfestivalen Kosmorama i Trondheim 2006. Det er skrevet av Thomas Nordseth-Tiller. Filmen har en kostnadsramme på over 50 millioner, hvorav en betydelig del går til å gjenskape Oslo slik byen så ut i 1940-45. Filmen vil også ha et internasjonalt preg da deler av historien utspiller seg i Skottland og Sverige, i tillegg til at handlingen – naturlig nok – har et vesentlig tysk element.

Filmen kommer på kino 19. desember.