Christian Rubeck som Kolbein Lauring i filmen Max Manus

Rollebesetningen klar til filmen «Max Manus»

Det blir ekstra utfordrende å spille en krigshelt som fortsatt lever, en motstandsmann som både unge og eldre kjenner så godt.

Det mener skuespiller Knut Joner som skal spille Gunnar «Kjakan» Sønsteby i storfilmen « Max Manus»

Krigsdramatikk, offervilje og mot, men også heftig kjærlighet blir temaene når merittene til Oslogjengen og Max Manus – den mest fargerike og kanskje dristigste norske sabotøren og motstandsmannen under 2. verdenskrig – nå blir norsk spillefilm med premiere 19. desember.

Persongalleriet i filmen er stort. I tillegg til «Kjakan» og Max Manus får vi følge flere av de øvrige pionerene i motstandskampen: Gregers Gram, Kolbein Lauring, Edvard Tallaksen, Roy Nilsen, Martin Linge, Lars Emil Erichsen og Jens Chr. Hauge.

Med et budsjett på 50 millioner kroner blir filmen en av de største filproduksjonene i Norge de siste 20 årene, forteller produsentene John M. Jacobsen og Sveinung Golimo i Filmkameratene AS.

Unge helter

Den unge staben av skuespillere som har fått rollene i filmen, speiler virkeligheten slik den var i krigsårene. De fremste sabotørene og motstandsmennene, de som sloss, var svært unge, mange av dem først i 20-årene og noen enda yngre.

Knut Joner forsikrer at han går til oppgaven med respekt og ydmykhet:

– Jeg har snakket flere ganger med Gunnar Sønsteby, og med andre som kjenner ham svært godt. Det har vært nyttig. Vi kommer til å legge storyen og rollene så nært opp til virkeligheten som mulig, sier Joner til NTB.

Han er oslogutt og gikk ut fra dramalinjen ved Hartvig Nissen Videregående for to år siden. Når han ikke er skuespiller, spiller han i rocke- og punkbandet Blodbank.

Ny interesse

Om knappe to uker starter de første opptakene. De to filmprodusentene forteller at de lenge har drømt om å vekke ny interesse for norsk krigsfilm, en sjanger som norske filmkunstnere behersket og høstet internasjonal anerkjennelse for på 50-tallet. Da kom det flere spillefilmer, blant annet om frihetskjemperen Jan Baalsrud («Ni liv»), tungtvannsaksjonen på Rjukan («Heltene fra Telemark») og filmen om Shetlands-Larsen («Shetlandsgjengen»).

– For ti år siden hadde det neppe vært mulig å lage film om Max Manus. Interessen for 2. verdenskrig var da laber, men nå utgis det bøker på bøker om krigen. Ungdommen er kjempeinteressert. De vil vite mer om hva besteforeldrene deres drev med under krigen, og hvilke valg de unge og deres familier sto overfor den gang, sier Jacobsen og legger til:

– Kanskje fordi de valg de står overfor i dag mer gjelder hvilke fliser familien skal ha på badet og hvilke feriemål de skal velge.

Rollelisten

Det har lenge vært kjent at Aksel Hennie skal spille tittelrollen Max Manus. Onsdag fikk pressen navnene på den øvrige rollebesetningen. Jens Chr. Hauge skal spilles av Kyrre Haugen Sydness, som for tiden er knytte til Oslo Nye. Sydness har hatt roller i flere filmer og TV-serier.

Tikken Manus, som etter krigen ble gift med Max Manus, spilles av Agnes Kittelsen, blant annet kjent fra kortfilmene «Bagasje» og «Road Movie».

Tikken var søster til Sjur Lindebrække, som senere ble formann i Høyre. Da hun traff Max Manus var hun gift og jobbet ved det engelske konsulatet i Bergen, der hun var organisator for Linge-agentene som brukte Stockholm som støttestasjon under krigen.

– Det ble en heftig kjærlighetshistorie. Drama også på dette planet. Skilsmisser var ikke vanlige den gangen sier Agnes Kittelsen til NTB.

Også hun tror det blir en stor utfordring å spille en kvinne som fortsatt lever.

– Men jeg har snakket med Tikken flere ganger. Hun er en utrolig varm og interessant kvinne. Det blir utfordrende å spille henne. Jeg gleder meg, sier Agnes Kittelsen.