Ulvenatten

Intenst gisseldrama i «Ulvenatten»

Det blir action fra første øyblikk når «Ulvenatten» får kinopremiere denne helgen. – Vårt mål er å få publikum til å vakle ut av kinosalen, sier forfatter Tom Egeland.

Filmen omtales som den første politiske actionthrilleren her i landet siden «Orions belte» fra 1985.

– Hvis det er riktig, var det sannelig på tide, utbryter Tom Egeland. Filmen bygger på hans bestselger fra 2005, og han har også skrevet manus til filmen. De som ser godt etter, vil dessuten oppdage ham i en ørliten cameo-opptreden.

Egeland er strålende fornøyd med filmen, selv om han vedgår det var en utfordring å klemme en roman på 400 sider inn i et 100-siders filmmanus.

– Jeg måtte nullstille meg. Filmen er ikke en visualisering av boken, men den må leve sitt eget liv på egne premisser. Det er klart at det er en del vi ikke fikk med, men filmen er blitt vanvittig spennende og intens og får virkelig adrenalinet til å pumpe, sier Egeland til NTB.

– Dette er en rendyrket actionthriller som ikke gir seg ut for å være noe annet. Det tror jeg filmpublikummet vil sette pris på, sier han.

Gisseldrama

Programleder Kristin Bye (Anneke von der Lippe) har så vidt kommet i gang med et direktesendt debattprogram da noen av gjestene plutselig griper til våpen. En gruppe tsjetsjenske terrorister som gir seg ut for å være asylsøkere har planlagt å kuppe programmet og ta de andre i studio som gisler. Den norske utenriksministeren, et par kjente politikere og byråkrater er til stede for å delta i debatten, i tillegg til flere gjester og TV-medarbeidere.

Terroristene forlanger et fritt Tsjetsjenia, frigivelse av en rekke tsjetsjenske fanger, og de vil ha tak i en tidligere tsjetsjensk leder som har søkt asyl i Norge. Samtidig krever de at gisseldramaet skal kringkastes direkte på TV over hele verden. TV-seerne kan følge med det nervepirrende dramaet utspille seg fra minutt til minutt. Og i kulissene jobber politiet på spreng for å redde liv og hindre terroristene å slippe unna.

Actionheltinnen

Anneke von der Lippe i rollen som Kristin Bye veksler mellom å være livredd og samtidig smart og handlingskraftig i en ekstremt presset situasjon.

– Det var veldig stilig å være actionheltinne. Jeg har alltid drømt om å spille i en James Bond-type film, sier von der Lippe.

Forfatter Tom Egeland og regissør Kjell Sundvall er også glad for å få jobbe med actionsjangeren.

– Her er det intens spenning fra tredje minutt av filmen til siste sekund. Slike filmer er dyre å lage, og derfor sjeldne i Skandinavia. Denne filmen kostet 24 millioner kroner, det er jo bare kaffekassa å regne for de store amerikanske produksjonene, sier Sundvall.

Temaer som Tsjetsjenias situasjon, terrorisme og medienes rolle skaper et fint bakteppe og bidrar til å gjøre historien troverdig, mener de to.

– Hvis noen vil kuppe et direktesendt TV-program, vil de kunne klare det. Det er ikke noe problem. Det er også en ukjent bakgrunnshistorie som blir avdekket etter hver. Vårt mål har jo vært å overraske, så det håper jeg filmen vil gjøre, sier Egeland.

SE TRAILER PÅ ULVENATTEN.