O'Horten

Bent Hamer til Cannes med O'Horten

For fjerde gang har Bent Hamer blitt invitert til Cannes, en norsk bragd kun Arne Skouen har klart før ham. O’Horten, Hamers spillefilm om den pensjonerte lokfører Odd Horten, skal vises i den prestisjefylte seksjonen ”Un Certain Regard”.

" O’Horten" er Bent Hamers femte spillefilm. Filmen er en melankolsk komedie om lokfører Odd Hortens besværlige omstilling fra et yrkesliv til pensjonisttilværelsen. Hamer har også tidligere vist at han har et eget håndlag med pensjonistenes lett absurde eksistenser i filmer som "Eggs" og " Salmer fra kjøkkenet".

Bent Hamer blir regnet som en av Norges mest spennende og særegne filmskapere. Han er manusforfatter, regissør og produserer sine filmer selv. Filmene hans er vist på kino i mer enn førti land og fire av filmene hans har hatt internasjonal premiere i Cannes. De har også vunnet priser på festivaler i hele verden.

For kort tid siden mottok Bent Hamer de norske filmkritikernes egen pris for " O’Horten", slik han også fikk for "Eggs" og " Salmer fra kjøkkenet". Prisen ble delt ut for første gang i 1950, til ingen ringere enn Arne Skouen. Arne Skouen og Bent Hamer er de eneste norske regissørene som har blitt invitert til Cannes festivalen fire ganger med sine filmer.

Cannes filmfestival finner sted fra 14. - 25. mai. Den er en av verdens viktigste festivaler med over 30.000 deltagere, hvorav 4000 journalister. Parallelt med selve festivalen og alle dens filmvisninger, finnes det et også et eget marked hvor flere norske filmer skal vises.

Den offisielle Cannes festivalen består av to seksjoner, hovedkonkurransen og ”Un Certain Regard”. Mer enn 4000 filmer fra hele verden blir vurdert, før festivalens president og direktør inviterer ca 30 filmer. Seksjonen ”Un Certain Regard” hvor " O’Horten" skal vises, ønsker å fremheve enkeltarbeid som er originale i sitt budskap og estetikk, og som reflekterer fornyelsen av det filmatiske uttrykk. Seksjonen har sin egen pris. Stefan Faldbakkens " Uro" var den siste norske filmen som ble vist i ”Un Certain Regard” i 2006.

" O’Horten" hadde norsk premiere 26. desember 2007, og vil snart være tilgjengelig på DVD. Filmen selges internasjonalt av det tyske selskapet Match Factory, og i samarbeid med Norsk filminstitutt vil filmen også bli vist på markedet for internasjonale kjøpere, festivaler og presse.

Bent Hamer og skuespiller Bård Owe, vil sammen med fotograf John Christian Rosenlund og komponist Kaada presentere filmen i Cannes. De offisielle visningstidene er ikke klare ennå.