Harry Potter og Halvblodsprinsen

Radcliffe har dyspraksi

På lerretet er Harry Potter lynrask mester i spillet rumpeldunk, men i virkeligheten er Daniel Radcliffe en kløne – fordi han lider av sykdommen dyspraksi.

Selv om han er mildt rammet, så har 19 år gamle Radcliffe fremdeles problemer med å knytte sine egne skolisser. Han har, ifølge sin talsperson, også en elendig håndskrift.

– Noen ganger tenker jeg: «Hvorfor, hvorfor, ble ikke velcro mer populært?», sier Radcliffe i spøkefull tone til Daily Mail i et intervju han ga i forbindelse med sin amerikanske Broadway-debut i teaterforestillingen «Equus».

Lidelsen er lite kjent, og er en umodenhet i hjernens utvikling, som hindrer at beskjeder fra hjernen utføres i praksis. Det kan gi problemer med både finmotorikk, grovmotorikk og tale.

Dyspraksien er derfor delvis årsak til at Daniel Radcliffe ble skuespiller, røper han videre. Selv om han drømte om scenen allerede fra han var fem år, sa moren først nei – helt til hun så at han trengte å gjøre noe som ga ham bedre selvtillit.

– Jeg hadde det tøft på skolen fordi jeg ikke viste talent i noe, og var elendig til alt, sier Radcliffe, som fikk sjansen til å bevise skuespillertalentet sitt da han var ni år gammel og spilte David Copperfield i en BBC-innspilling av Dickens-klassikeren.

I dag har Harry Potter-filmene sørget for at unggutten har en personlig formue på over 170 millioner kroner.