Jarle Klepp med sin Cathrine og lillebroren til Helge i Mannen som elsket Yngve

Norske filmer sanker priser verden over

Norske spillefilmer har gjort det godt på festivaler i år der de sanker priser og heder. Og regissører, produsenter og skuespillere følger med på ferden.

I helgen var det Lübeck og Chicago det handlet om. På den tyske festivalen vanket det priser på "Kautokeino-opprøret", "Mannen som elsket Yngve" og "SOS Svartskjær".

Regissøren Stian Kristiansen mottok, sammen med skuespillerne Rolf Kristian Larsen og Ole Christian Ertvåg, hovedprisen, regissøren Nils Gaup var på plass for å ta imot publikumsprisen for "Kautokeino-opprøret" mens regissøren Arne Lindtner Næss og produsenten Rune H. Trondsen mottok prisen for beste barnefilm for sin "SOS Svartskjær".

For rundt to uker siden mottok "Titanics ti liv" en pris for beste film ved den store nederlandske festivalen Cinekid og nå i helgen ble den kåret til det samme på Chicagos barnefilmfestival. Regien er ved Grethe Bøe, mens prisen ble mottatt av produsenten Cornelia Boysen.

Revejakta

Ulrik Imtiaz Rolfsens "Den siste revejakta" får sin internasjonale premiere på filmfestivalen i Mannheim-Heidelberg.

– Norske filmer har i flere år blitt godt mottatt på denne festivalen, både av publikum og jury. Tidligere har Marius Holsts "Blodsbånd" vunnet hovedprisen, mens "Salto, salmiakk og kaffe" (Mona Hoel) og "Min misunnelige frisør" (Annette Sjursen) vant topprisene i 2004, henholdsvis beste film og beste regi og Erik Richter Strand vant Fassbinder-prisen med "Sønner" i 2006, sier Stine Oppegaard som er utenlandsansvarlig for spillefilm ved Norsk filminstitutt til NTB.

Bent Hamer er for tiden på reise rundt i Tyskland, i forbindelse med nært forestående premiere for "O’Horten" i Tyskland.

Han var i Berlin mandag, og skal snart videre til filmfestivalen i Braunschweig, hvor filmen også skal vises i regi av distributøren. Deretter reiser Bent videre til Tokyo senere i måneden, i forbindelse med den japansk lanseringen.

Hamers film er også kjøpt opp for lansering i Russland og brukte festivalen IFF Tomorrow som holdes i Moskva som plattform. Hamer var selv til stede under festivalen der han mottok en publikumspris og en manuspris for sin produksjon.

"Red" og "Lønsj"

Regissøren Trygve Allister Diesens film "Red" blir også priset. Hovedrolleinnehaveren Brian Cox vant prisen for beste skuespiller på den spanske filmfestivalen i Sitges.

– Filmen har også vært vist i Warsawa, og skal til São Paulo, hvor Trygve også tidligere har vist film, opplyser Oppegaard.

"Mannen som elsket Yngve" tar en tur til India og Goa Film Festival, som regnes som den største filmfestivalen i India.

– I tillegg har vi en liten pakke med norske filmer ("Tatt av kvinnen", "Blodsbånd", "Reprise" og "2. omgang") som skal rundt på andre indiske filmfestivaler.

"Lønsj" skal i månedsskiftet november/desember delta i konkurranse på følgende festivaler: Stockholm, Black Night Film Festival (Tallinn, Estland), Bratislava og Bahamas. Regissør Eva Sørhaug vil delta på festivalene i Tallinn og Bahamas.

– Og barnefilmene og thriller/horrorfilmene fortsetter å gå rundt på en rekke festivaler over hele verden, avslutter Oppegaard sin oppsummering.