Christian Rubeck og Aksel Hennie som henholdsvis Kolbein Lauring og Max Manus under innspillingen av en scene på Karl Johan

Tyske gufs fra fortiden

Oppover paradegaten Karl Johan tirsdag marsjerte wehrmacht-soldater og ga et nifst tilbakeblikk til dagene i 1940 da Norge ble invadert av nazistene. Men heldigvis har ikke historien gjentatt seg og det hele er arrangert i forbindelse med innspillingen av den kommende, norske storfilmen ”Max Manus”.

Av Ane-Kamilla Eriksen

Turister og andre fobipasserende gjorde store øyne tirsdag da de fikk se Norges Storting. Den velkjente bygningen var dekket av et banner påskrevet ”Deutschland siegt an allen Fronten” (Tyskland seirer på alle fronter) og på toppen svaiet hakekorset i den sure aprilvinden.

Overalt vrimlet det av tyske soldater i velkjente uniformer. Men forskjellen fra 68 år siden er at samtlige pratet norsk og hadde ingen onde hensikter. De utgjorde bare noen av de over 700 statistene som har møtt opp for å medvirke til at filmen ”Max Manus” skal bli mest mulig lik historien slik den fremsto i 1940.

Se stort bildegalleri fra innspillingen på Karl Johan

Stort budsjett

Filmen blir en av de største norske, produksjonene gjennom tidene med en kostnadsrammen på over 50 millioner, hvor av en betydelig del går til nettopp det å gjenskape hovedstaden slik den så ut under okkupasjonen. Regien står duoen Joachim Rønning og Espen Sandberg for, og resultatet får norgespremiere 19. desember i år.

Historietime uten like

Filmens tittel er den samme som navnet på en av Norges aller største og mest markante motstandsmenn, som muligens er mest kjent for å senke det beryktede transportskipet Donau utenfor Drøbak vinteren 1945. Hovedrollen som Max Manus tilfalt Aksel Hennie, som bruker ord som ”fantastisk” og ”ære” når han omtaler jobben han i disse dager i full gang med.

- Jeg har måttet forberede meg mye for rollen. Manuset skal jo være mest mulig historietro, og jeg kan jo ikke akkurat dikte opp underveis, slik man har kunnet tidligere i andre prosjekter jeg har vært med i. Dette har vært en historietime uten like for meg!, forteller den velkjente skuespilleren engasjert til Filmweb.

Dagens innspilling i hjertet av Oslo gjorde han opprømt, innrømmer han.

- Det å stå på Karl Johan i dag og oppleve hva det å se et hakekors på toppen av Stortinget gjør med deg og humøret – ja, jeg vet ikke... Jeg tror nok absolutt ikke jeg kunne ha maktet å forholde meg rolig. Man blir rett og slett forbannet! Det var flere eldre statister her i dag som sto og gråt da flagget ble heist. Jeg fikk helt vondt inni meg.

- Vanskelig jobb å gjøre

I øvrige sentrale roller finner man Nicolai Cleve Broch som Gregers Gram, Christian Rubeck som Kolbein Lauring, mens Oslogutten Knut Joner spiller Gunnar Sønsteby – en god venn av Max Manus og den eneste gjenlevende motstandshelten som portretteres i filmen.

- Knut (Joner, red. anm) har en mye, mye vanskeligere jobb enn Christian (Rubeck, red. anm) og jeg, for han har jo en levende fasit å forholde seg til, innledet Aksel Hennie da han skulle presentere sin kollega Knut Joner for pressen tirsdag.

Motstandshelt som kilde

For til stede under opptakene var den levende kilden, selveste 90 år gamle Sønsteby, som fra sidelinjen kunne observere sitt yngre alter ego anno 1940 og at Karl Johan på nytt ble invadert.

- Han har vært til uvurdelig hjelp for hele prosessen, forteller produsentene John M. Jacobsen og Sveinung Golimo.

Som leder av den etter hvert så kjente ”Oslogjengen”, som gjennomførte en rekke særdeles dristige sabotasjehandlinger, er den spreke Sønsteby Norges høyest dekorerte borger og motstandsmann. ”Kjakan” som han også kalles, sto for spreningen av kartotektjenesten, hvilket antakeligvis reddet livet til tusentalls unge norske menn.

Reddet trolig tusenvis av unge

Til Filmweb fortalte han engasjert hva som egentlig skjedde den skjebnesvangre mai-kvelden i 1944.

- Qvisling hadde lovet Hitler to–tre divisjoner fra Norge og innkalte 80.000 ungdom for tysk tjeneste. Max’ makker Gregers Gram og jeg fikk en videreformidlet ordre fra Jens Christian Hauge (Milorg-lederen spilt av Kyrre Haugen Sydness, red. anm) og England klokken 18 en kveld at vi innen to timer måtte sprenge bygningen hvor 3000 mennesker den påfølgende dagen skulle møte opp for tjeneste, forteller den meritterte helten.

Med ti kilo sprengstoff i en skoleveske og en lunte på to minutter dro de uredde ungguttene ned til Akersgaten 55, hvor de til sin store forskrekkelse fikk vite at 30 mann jobbet overtid for å klare unna arbeidsmengden til dagen etterpå. Men oppdraget måtte fullføres og med under ett minutt igjen før ladningen sprang, ropte den gang 26-år gamle Sønsteby av full hals ”kom dere ut alle sammen. Nå går huset i lufta!”

Det hører med til historien at alle arbeiderne i huset klarte å redde seg ut før den tre etasjes høye bygningen knelte sekunder senere. Om denne scenen er med i "Max Manus" vites ikke, men mye action er vi blitt lovet at filmens omfangsrike team.