Aksel Hennie som Max Manus

Myten Max Manus

Norgeshistoriens største filmsatsning om motstandshelten Max Manus er klar for norske kinoer.

Av Live Karoline Roaldset

Krigsdramaet ”Max Manus” forteller historien om en av våre mest kjente og medaljerte motstandsmenn. Filmen tar for seg noen av de dristigste sabotasjeaksjonene under 2. verdenskrig, inkludert senkningen av transportskipet Donau.

I tillegg til å bli kjent med myten Max Manus, blir vi også kjent med mennesket Max Manus og hans kjærlighet til dengang gifte Tikken Lindebrække, som senere ble hans kone.

Se trailer

Debutant

Initiativtager og manusforfatter Thomas Nordseth-Tiller har siden han var liten vært interessert i krigen og den norske motstandskampen. Da han leste Max Manus’ bok ”Det vil helst gå galt”, som ble skrevet rett etter krigen, ble han svært fascinert av den norske sabotøren.

- Jeg kunne ikke skjønne at det ikke var laget film om dette, så jeg tok saken i egne hender, sier 28-åringen som gjør sin debut som med ”Max Manus".

Etter å ha fått tillatelse til å skrive filmmanuset av familien til Max Manus, kom manusforfatteren i kontakt med produsent John M. Jacobsen under en pitchekonkurranse. Den erfarne produsenten fattet interesse, og dermed var ballen igang.

Fire år senere står Nordseth-Tiller nå klar til å møte sitt publikum med den ferdige filmen, en film som for øvrig er Norgeshistoriens største produksjon med et budsjett på 50 millioner kroner. Litt av en debut, med andre ord.

Mennesket bak myten

I motsetning til manusforfatteren hadde Aksel Hennie, som spiller Max Manus, ikke noe særlig forhold til krigen eller den norske motstandskampen på forhånd. Han husker at han satt i historietimen og stirret ned i pulten og tegnet, og følte at dette ikke angikk han. Derfor var det spesielt viktig for han å menneskeliggjøre motstandshelten, slik at unge folk kan identifisere seg med han:

- Dette er et levende portrett av en tid som for meg var ganske død. Jeg tror det er viktig å kunne skape et forhold til menneskene bak de store sabotasjeaksjonene for at unge folk skal bli interesserte i historien.

Tikken Manus, enken etter Max som spilles av Agnes Kittelsen, og motstandshelten Gunnar Sønsteby, spilt av Knut Joner, har begge vært svært sentrale i researcharbeidet til både skuespillerne og filmskaperne.

- Da jeg forberedte meg til rollen snakket jeg mye med Tikken og Gunnar Sønsteby og andre tidsvitner. For meg ble det viktig å finne ut hvem disse menneskene egentlig var som privatpersoner. Jeg ville komme ordentlig under huden på Max. Det hadde ikke vært mulig hvis det ikke hadde vært for Tikken, sier Aksel Hennie.

Autensitet

Det har blitt lagt ned mye arbeid for å gjenskape Oslo slik byen var i krigsårene, og man har brukt mye tid på detaljene for å skape et autentisk tidsbilde.

- Da Tikken og Gunnar Sønsteby (til venstre) så filmen, sa de begge at det var som om de tilbake i den tiden, og det var fantastisk å høre, sier Joachim Rønning, som har regissert filmen sammen med Espen Sandberg.

De to kameratene jobber mye sammen, og er tidligere kjent fra reklameverdenen og for spillefilmen ”Bandidas” fra 2006 med Penelope Cruz og Salma Hayek.

Stjernelag av skuespillere

Persongalleriet til filmen er stort, og vi får stifte bekjentskap til flere av de kjente motstandsheltene. I tillegg til Aksel Hennie møter vi blant andre Nicolai Cleve Broch som Gregers Gram, Knut Joner som Gunnar Sønsteby, Christian Rubeck som Kolbein Lauring, Mats Eldøen som Edvard Tallaksen, Viktoria Winge som Solveig Johnsrud, Petter Næss som Martin Linge og Agnes Kittelsen som Tikken Manus (den gang Lindebrække).

Vi får også møte den tyske Ken Duken i rollen som kriminalrat og leder for Gestapos kontraspionasje Wolfgang Siegfried Fehmer. Han ble betraktet som Milorgs farligste fiende. Duken hadde bare ti dager på seg til å lære norsk, og fikk god hjelp av Aksel Hennie.

- Han leste inn alle de norske replikkene mine på bånd og det var en stor hjelp, sier den tyske skuespilleren som også snart blir å se i Quentin Tarantinos nye film "Inglorious Bastards“, med blant andre Brad Pitt på rollelisten.

"Max Manus" har premiere fredag 19. desember.

Kjøp billetter her!