The Wrestler

The Wrestler er årets comebackfenomen

Han ble hyllet som den amerikanske filmens wonderboy men falt hardt med new age-floppen "The Fountain".

Nå er Darren Aronofsky tilbake – med brask og bram: "The Wrestler" kan få to Oscars – og brakte også Mickey Rourke tilbake til rampelyset.

Rourke spiller en fallert fribryter som gjør comeback i "The Wrestler", som har norgespremiere fredag.

Oscar-nominasjoner

Etter kritikerfavoritten "Pi" (1998) og "Requiem for a Dream" (2000) var den generelle oppfatningen at alt lå til rette for Darren Aronofsky.

Men feil gikk det, og feilen heter "The Fountain".

Filmen skulle ta for seg eksistensielle spørsmål, hadde et enormt budsjett og en stjernespekket rolleliste.

Bare spørsmålene sto igjen, og mest spørrende var publikum og kritikerne.

Men hell og lykke ser ut til å vende tilbake til Aronofsky. Filmen "The Wrestler" har fått øredøvende gode kritikker og er nominert til Oscar i kategoriene beste mannlige hovedrolle (Mickey Rourke) og beste kvinnelige birolle (Marisa Tomei).

Men spørsmålet til Aronofsky er:

– Er du bare glad – eller er det litt sårt at verken du eller filmen ble nominert?

– Du vet... det er en så liten film og jeg er bare glad for skuespillernes skyld. Og helt siden vi fikk Gulløven i Venezia, har alt vært helt på styr, en lykkereise.

Stor improvisasjonskunst

Darren Aronofsky sier at "The Wrestler" på mange måter skiller seg fra hans øvrige filmer.

– Jeg ville improvisere denne filmen fram. Da jeg kom til innspillingen visste jeg hva scenen skulle handle om, men ikke hvordan jeg skulle filme den. Jeg lot Mickey styre meg, og han er en stor improvisator. Han er dessuten ekstremt naturlig, kan ignorere kamera og være åpen og tilstedeværende for det som ligger foran ham.

"The Wrestler" er framfor alt et stort comeback for Mickey Rourke. På 80-tallet var han etter filmer som "Dragens år" og "9 1/2 Week" et brennhett navn – men karrieren gikk nedover og pengene tok slutt. Han forsøkte seg som bokser og begynte å figurere sammen med Hells Angels.

Spesialskrevet rolle

Det gikk lenge rykter om at Nicolas Cage skulle spille hovedrollen i "The Wrestler", men Darren Aronofsky framholder at rollen som avdanket, sønderslått "wrestler" var spesialskrevet for Rourke.

– Vi hadde ham i tankene i to år før vi begynte med selve filmen. Manusforfatteren hadde et bilde av ham hengende over datamaskinen.

Til tross for fin mottakelse og alle nomineringene som har blitt "The Wrestler" til del, sier Aronofsky at den filmen han faktisk er mest stolt over er "The Fountain".

– Mer enn noen annen film har den påvirket mennesker på et dypere plan. Jeg ser den som en dyr kunstfilm som ble misforstått, framholder han.

Hva Darren Aronofsky skal gjøre videre, har han ikke bestemt. På nettet går det rykter om at han har gitt seg i kast med en boksefilm, "The Fighter", og nyinnspillingen av "Robocop".

– Man skal ikke tro alt man leser på nettet. Før jeg har penger og skuespillere er ingenting sikkert, sier han selv.