Huset flyr avgårde i Se opp

Se Opp-skaperne lager animasjon for alle

For skaperne i Pixar finnes det ingen "3D-animert kinofilm". Det finnes bare film.

"Se opp" er den siste suksessen fra Disney-eide selskapet. Dermed ruller Pixars triumftog videre etter suksesser som "Toy Story", "Monsters Inc.", "Oppdrag Nemo" og "Wall-E".Da "Se opp" hadde premiere i USA i sommer gikk den rett opp på førsteplass i kinotoppen, og åpnet med å spille inn rundt en halv milliard kroner.

Se traileren her

I vår var "Se Opp" den første animerte filmen som fikk åpne filmfestivalen i Cannes, der den ble mottatt med begeistring. Og da den ble vist under filmfestivalen i Venezia, fikk Pixar en hederspris for sin filminnsats.

Filmens regissør og produsent, Pete Docter og Jonas Rivera, presenterte "Se Opp" i Cannes med den rolige selvsikkerheten som preger mennesker som tror på det de gjør.

Bli med bak kulissene til "Se opp"

Som vanlig film

– For oss er våre filmer i først rekke bare filmer og dernest animerte. Vårt mål er å gi publikum noe som de kan ta med seg hjem og minnes, sier Rivera:

– En gang ble jeg bedt om å nevne mine tre favorittfilmer. Jeg sa: "It’s A Wonderful Life", "Star Wars" og "Snehvit og de syv dvergene". Da sa intervjueren: "Nei, velg en annen tredje film, en ordentlig film". Den måten å tenke på er fjernt fra hvordan Pixar fungerer.

Like lite vil han og Docter skille mellom barne- og voksenfilm. "Se Opp" tar opp temaer og scener som aldri tidligere er blitt vist i amerikanske barnefilmer – som abort, ufrivillig barnløshet og kjærlighet i pensjonsalderen.På spørsmål om Pixar noensinne vil lage en ren voksenfilm svarer Pete Docter at alle Pixar-filmer er voksenfilmer.

– Jeg trenger aldri å sensurere meg selv. Da "Wall-E" skulle gis ut, syntes folk at det hørtes rart ut med en film om en robot, en film som ikke har dialog på en halv time. Men frosken Kermit er bare en sokk med bordtennisballer til øyne, likevel føler man for ham. Når du lager 3D- og animert film gjelder det samme som for "vanlig" film: En god fortelling og sterke rollefigurer.

Står fritt

Da Pixar ble kjøpt opp av Disney i 2006 fryktet mange at selskapet skulle begynne å lage flatere filmer. Men Jonas Rivera sier at Pixar har svært løse tøyler.

– Vi får ingen direktiver fra ledelsen, vi gjør som vi vil. Disney-sjefen Bob Iger kunne ha styrt oss helt og holdent, men det gjør han ikke.

"Se Opp" har norgespremiere fredag 25. september. Billetter kan du kjøpe her

Filmen settes opp i fire versjoner: 3D originalstemmer, 3D norske stemmer, vanlig film originalstemmer og vanlig film norske stemmer (red. anm.).