Margreth Olins appell til Stoltenberg-utvalget etter en visning av Engelen på Klingenberg kino

Olins rop i samfunnsdebatten

Å ta heroin er det høyeste et menneske kan rope, sier Margreth Olin i spillefilmen Engelen – og gir de ”kasteløse” i vårt tilsynelatende vellykkede samfunn en viktig stemme.

Margreth Olin har tidligere satt fokus på ulike grupper i samfunnet gjennom flere av sine prisbelønte dokumentarer. Tirsdag i forrige uke var norsk presse og Stoltenberg-utvalget invitert til å se hennes første spillefilm, Engelen.


Se traileren i en større versjon

Utvalget, som er oppnevnt av regjeringen og ledes av Thorvald Stoltenberg, skal vurdere hvordan de mest hjelpetrengende rusmiddelavhengige kan få bedre hjelp. Det skal også vurdere om heroinstøttet behandling kan være en del av tilbudet.

Diskuterer narkotikapolitikk; Engelen-regissør Margreth Olin og leder for Stoltenberg-utvalget, Thorvald Stoltenberg – Man kan ikke ta hjertemedisinen fra et menneske uten å erstatte det med noe annet, sa Olin til utvalget og fremmøtt presse etter visningen, og ga med det et stikk i siden til dagens narkotikapolitikk.

- Alt i «Engelen» er erfart av noen, jeg har diktet fram historien om denne familien, men den er fortalt av veldig mange.


Forteller Pias historie
For ti år siden kom hun i kontakt med narkomane Pia, som har hatt en tøff oppvekst og endte som narkoman. Olin og kameraet hennes fulgte sin nye venninne i et par år. Tanken var å lage nok en dokumentar. Men før ”Pias verden” nådde klippebordet hadde hovedrolleinnehaveren vunnet en enorm kamp; hun ble rusfri. Og med det ble planene om kinovisning skrinlagt.

Men regissør Olin greide ikke å glemme den sterke historien. Etter noen år valgte hun derfor å lage et utkast til manus og gjøre den om til en fiktiv virkelig. Resultatet ble altså hennes aller første spillefilm.

Pias navn er i filmen blitt om til Lea, som vi følger fra fødsel og til hun selv blir mor; En jente som viser det skrikende behovet for omsorg, men ingen ser henne. En mor som tar den hjerteskjærende, men voksne beslutningen å gi fra seg barnet sitt på grunn av eget heroinmisbruk.

Klipp fra filmen:


Se klippet i en større versjon

Den voksne utgaven av Lea er spilt av anerkjente Marie Bonnevie, mens blant andre Olin og produsent Thomas Robsams felles datter Milla, har en av de andre, yngre Lea-rollene.


- Finnes titusener av liknende historier

Med på den spesielle filmvisningen var også Arild Knutsen, tidligere narkoman og nå leder for Foreningen for human narkotikapolitikk.

– Det denne filmen forteller er det alle rusavhengige opplever; å bli dømt ut fra at vi vokser opp i en trygg velferdsstat i fredstid. Ikke ut fra det som skjer innenfor hjemmets fire vegger, for det er det ingen som vet.

Engelen-regissør Margareth Olin og leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild KnutsenHan var tydelig rørt etter filmvisningen.

- Engelen er en utrolig troverdig film som det kunne blitt laget titusen av. Så mange historier finnes det dessverre der ute, sa en engasjert Knutsen til politikerne på første rad.

Fredag 2. oktober kommer ”Engelen” på norske kinoer (Filmen er tekstet for hørselshemmede).