Bestevenner

– Bestevenner kan klare alt!

Julekort-Norge folder seg ut i all sin prakt og formelig glitrer i den nye familiefilmen "Bestevenner", som får norgespremiere fredag. Men alt er ikke bare rosenrødt i verdens beste land.

Ei jente og moren hennes skal kastes ut av asylmottaket i Gudbrandsdalen – for så å eskorteres ut av landet. Jentas venninner vil det imidlertid annerledes og et aldri så lite actioneventyr er i gang.

– Byråkratiet og det politiske er ikke noe vi har gått i dybden av. Vi har brukt en historie fra asyl-Norge som utgangspunkt, men håper vi har laget et førjulseventyr med humor og alvor, action og magi, sier regissør Christian Lo.


– Mest av alt forteller filmen noe om det sterke venneskapets betydning, og at barn har rett til å bli lyttet til, legger han til.

– Hva har jeg lært av filmen? At det kan nytte å si ifra, sier Live Marie Runde (9), som spiller den sjenerte Julie. Mot slutten av filmen må hennes rollefigur overvinne sin egen frykt dersom hun skal ha en sjanse til å hjelpe bestevenninnen.

– Og så har jeg lært at dersom man har bestevenner, så kan man klare alt!

– Virkeligheten

– " Bestevenner" er dessverre inspirert av en sann historie, forteller regissøren videre. Han og kona Trine Aadalen Lo, som har produsert filmen, forteller om en historie de leste i lokalavisen GD – som gikk dem rett til hjerte.

– Det var en artikkel om to barn som hadde mistet bestevennen sin. Ei jente på et asylmottak i Gausdal var plutselig en dag borte. Ingen, verken naboer eller lærere, visste hvor hun var blitt av.

– Dette er dessverre ikke noe vi har funnet på. En bit av norsk virkelighet handler nettopp om at noen mennesker må leve i skjul, og om barn som sendes ut av landet mot sin vilje. De må forlate alt de har lært å bli glad i: sitt hjem, bestevenner og nærmiljø, sier Aadalen Lo.

– Vi følte at dette er en historie som bare måtte fortelles. Bildet av den tomme pulten i klasserommet er kanskje filmens sterkeste, og noe veldig mange barn vil kunne kjenne igjen, sier manusforfatter Morten Hovland. Han legger til:

– Samtidig som det er mye alvor i bunn, har vi forsøkt å ta barneperspektivet på alvor. Det vil si at vi vil underholde målgruppen skikkelig. De får følge med på fartsfylte kjelketurer, actionsekvenser i hovedstaden – og en kjøpesenternisse dukker også opp. Noen doser førjulsmagi håper vi også å ha skapt, sier manusforfatteren videre.

– Mersmak

De 9 år gamle jentene som figurerer i hovedrollene er – ved siden av Live Marie Runde (fra Lillehammer) – Regine Stokkevåg Eide (fra Vinstra) og Ado Johanna Girirpio (fra Lillehammer).

De svarer et enstemmig ja på at skuespilleryrket har gitt mersmak, og forteller at selv om de ikke kjente hverandre fra før, betrakter de nå hverandre som bestevenner.

Av scener de har satt pris på, nevner de at det var spennende å gjemme seg på biblioteket, fråtse i sjokolade – og selvfølgelig akescenene.

– Det vi slet mest med, var kranglescenen. Å holde seg alvorlig var kjempevanskelig, sier Regine Stokkevåg Eide. Mens Ado Johanne Girirpio synes filmen har mange viktige poeng.

– Den viser at det kan nytte å være litt modig, slår hun fast.

Jon Øigarden er det nærmeste vi kommer en "bad guy" i filmen. Han spiller integreringsminister Abrahamsen – en mann som gjør det vanskelig for jentene.

– Abrahamsen er nok en mann som forsøker å gjøre jobben sin på best mulig måte, mener skuespilleren. Og mener videre at filmen er fin på en enkel måte.

– Den viser at det virker helt absurd på unger at noen plutselig skal ta fra dem bestevennen, framholder han.

På rollelisten står også Ane Dahl Torp, Anders Baasmo Christiansen, Andrea Bræin Hovig, Jonathan Espolin Johnson, Terese Mungai og Tom Larsen.