Line Verndal og Lena Endre i Limbo (2010)

Debut fra Trinidad til Haugesund

Maria Sødahl har lagt handlingen i sin første langfilm til Trinidad der hun selv bodde som barn i ett år.

Hennes debut som spillefilmregissør – " Limbo " – åpner Den Norske Filmfestivalen i Haugesund 21. august.

– "Limbo" er en periodefilm fra nær fortid, men samfunnet var helt annerledes, sier Sødahl som også har skrevet manuset til filmen.

Hun kaller "Limbo" en "coming-of-age"-historie for voksne.

– Et menneskes liv har små og store kriser og oppvåkninger. Spørsmålet er når og hvordan de tar deg. Flere ganger i livet mister vi oss selv, og må finne oss igjen. Slik modning er en forutsetning for å komme videre, sier Sødahl til filmmagasinet Rushprint.

Sødahl har tidligere laget flere prisbelønte kortfilmer, og dokumentaren "Lottodrømmer" ble vist på flere nordiske TV-kanaler.

Trinidad

Handlingen er lagt til Trinidad tidlig på 70-tallet. Sonia (Line Verndal) kommer dit med sine to små barn for å gjenforenes med ektefelle og pappa Jo (Henrik Rafaelsen) som allerede har jobbet der et halvt år som oljeingeniør. For Sonia blir omstillingen til en ny tilværelse hard.

Som barn tilbrakte regissøren selv ett år på Trinidad. Valget av innspillingssted og tidsepoke er basert på hennes egne opplevelser, forteller hun.

– Det eneste selvbiografiske er den katolske skolen, og det å være barn og ha det første skoleåret sitt på et slikt sted.

Ved å legge fortellingen til 1970-tallet kunne Sødahl fjerne det hun kaller samtidsstøy.

– "Limbo" er en periodefilm fra nær fortid, men samfunnet var helt annerledes. Skulle jeg lagt historien til i dag ville det kommet opp spørsmål jeg ikke ønsket å behandle. Skulle Sonia forsake sin egen karriere for å følge med mannen ut i verden? Slike spørsmål var mindre aktuelle på 1970-tallet.

Maria Sødahl har lagt handlingen i sin spillefilmdebut til Trinidad der hun selv var som barn. Foto: SF Norge

Line Verndal spiller hovedrollen som Sonia i Maria Sødahls film "Limbo". Foto: SF Norge

I "Limbo" holder mennene seg med elskerinner, tjenere passer huset og de hjemmeværende kvinnene møtes til drinker ved bassengkanten.