Kommandør Arne Treholt (Mads Ousdal) fra Kommandør Treholt & Ninjatroppen

Kommandør Treholt er løs

Fredag er det klart for den absurde og actionmettede "Kommandør Treholt & Ninjatroppen" på norsk kino.

Det er den oppsiktsvekkende "virkelige" historien om hva som utfoldet seg på norsk jord under den kalde krigen vi nå skal bli opplyste om. For å summere det hele opp: Vi får se hvordan det "egentlig" hang sammen med Arne Treholt før spionanklagene i 1984.

Den fiktive historien har vært et hjertebarn for Thomas Cappelen Malling helt siden han utga den absurde kampsportboka "Ninjateknikk II: Usynlighet i Strid" i 2005. Nå er dette universet omsatt til film, med regi av nettopp Cappelen Malling.

– Jeg håper folk blir underholdt og tenker: "Dette var gøy!" Og så håper jeg å skape litt tankevirksomhet. Vi prøver å problematisere noe som har med historiefortelling og sannhet å gjøre. Så dersom noen tar tak i det, er jobben gjort. Men det viktigste er å underholde, sier regissøren til NTB. Han mener du kan ha stor glede av filmen – som et rent actioneventyr – selv om du ikke er så godt bevandret i Treholt-saken.

Traileren:


Treholt er positiv

I rollen som Arne Treholt finner vi Mads Ousdal, og på rollelisten for øvrig dukker også Jon Øigarden, Linn Stokke og Amund Maarud opp.

Cappelen Malling synes ikke det er spesielt viktig å få Arne Treholt til premieren.

– Jeg tror han er invitert, men jeg vet ikke om han kommer. Men den Arne Treholt vi presenterer her, er en fullstendig fiktiv person. Sånn sett er ikke Treholt knyttet til prosjektet og trenger ikke føle seg forpliktet til å komme. Dette er ikke noen biografi som han er nødt til å forholde seg til.

Arne Treholt

– Hvorfor har han vært så positivt til et underholdningskonsept som bruker hans navn – og bygger på mytene rundt mediefenomenet Arne Treholt?

– Jeg tror han så, allerede da jeg skrev boka, at dette ikke er noen harselas men snarere et utgangspunkt for å diskutere nyansene ved Treholt-saken. Det oppsto et tillitsforhold, og dermed sa han ja også til at navnet hans blir brukt i filmen. Han satte seg ikke inn i manuset engang. Det er jo som sagt fiksjon. Da vi var i kontakt med ham i forbindelse med filmplanene, sa han – som den humoristen han er: "Det er ok. Det skal mye til før dere klarer å ødelegge mitt gode navn og rykte".

FILMOMTALE: Kommandør Treholt & Ninjatroppen


– Gammeldagse effekter

Cappelen Malling merker stor interesse for filmen – også utaskjærs, noe som er oppsiktsvekkende med tanke på det litt smale, norske innholdet. En skribent i Wall Street Journal har blant annet omtalt filmen som noe av det mest festlige og absurde du kan tenke deg. Han sier også at dette er en utforskning av den norske identiteten – og litt av en filmatisk bragd for Cappelen Malling.

Under Cannes-festivalen sikret salgsselskapet Celluloid Dreams seg de internasjonale rettighetene. Regissøren tror det er flere årsaker til interessen.

– Vi har våget å bruke litt sjarmerende, gammeldagse effekter. Videre tror jeg den norske dimensjonen er noe som virker eksotisk. For det tredje er det en sterk interesse for norsk film akkurat nå.Den nyslåtte regissøren forteller også at den noe særegne formen for humor i filmen ser ut til å slå an.

– På filmsettet tok vi alt på ramme alvor. Det var ingen som skulle oppføre seg som om noe var humoristisk. Resultatet blir komisk. Vi har også flettet noen sanne historiske hendelser inn, eksempelvis ubåtjakten i Hardangerfjorden på 80-tallet. Videre har vi tatt i bruk en god del arkivmateriale fra 80-tallet. Det å se igjen Kåre Willoch og Gro Harlem Brundtland gir rett og slett mange en god følelse, mener han.

– Men hvordan kan dette gi mening for et internasjonalt publikum?

– De norske greiene er så sære at det blir komisk. De mange referansene, kodene og kutymene som utlendinger ikke kan forstå, er bare med på å gjøre det hele litt absurd og eksotisk. Og som sagt er dette et actioneventyr som kan "nytes" på flere nivå.