Sterk norsk filmhøst 2010 Foto: Jan Ung

- Bredden det beste med filmhøsten

Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier det beste med årets norske filmhøst er bredden og mangfoldet.

Ikke mindre enn 16 norske kinofilmer har premiere denne høsten. Norsk filminstitutt viste tirsdag smakebiter fra samtlige av dem i Filmens hus i Oslo.

– Det er veldig variert. Høstens norske filmer byr på et rikt mangfold av familiefilmer, spenning og drama. Det er noe for alle aldersgrupper og noe fra alle sjangre, sier Huitfeldt til NTB.

Den norske filmmodellen

Hun mener bredden kan forklares med organiseringen av bransjen.

– Jeg tror den norske filmmodellen betyr mye, med mange små produsenter og ulike støtteordninger. Også internasjonalt blir vår modell lagt merke til, sier Huitfeldt.Haugesund

Til helgen drar kulturministeren til Haugesund der hun blant annet skal få med seg " Limbo" som lørdag er åpningsfilm under filmfestivalen. Kvelden før deles Amanda-prisen ut under det direktesendte showet på TV 2.

Filmfestivalen tjuvstarter allerede onsdag med et sideprogram som fokuserer på nordisk film. Festivalen avsluttes 25. august med Stefan Faldbakkens "Skriften på veggen" og utdeling av festivalprisene.

"Limbo"-forventning

– Jeg ser fram til å møte bransjen og diskutere film, men må samtidig innrømme at jeg gleder meg veldig til å se "Limbo", sier Huitfeldt til NTB.Handlingen "Limbo" utspiller seg i 1973, der Sonja (Line Verdal) reiser med sine barn etter sin mann Jo (Henrik Rafaelsen), som er utstasjonert i oljebransjen på Trinidad. Her viser det seg at livet – som på overflaten fortoner seg som en evigvarende ferie – likevel ikke er så problemfritt.

Europeisk profil

Filmfestivalen i Haugesund speiler ikke bare den norske filmhøsten. Åtte av ti filmer under årets festival kommer fra Europa. Ifølge festivalen er det ny rekord.
– Vi opplever stor interesse blant publikum for disse filmene. Derfor er vi svært glade over å kunne presentere et filmprogram med en så sterk europeisk og nordisk profil, sier programsjef Håkon Skogrand.


Følgende norske kinofilmer kommer denne høsten/vinteren:

Kommandør Treholt & Ninjatroppen
(regi: Thomas Cappelen Malling)

Skriften på veggen
(regi: Stefan Faldbakken)

Brødrene Dal og vikingsverdets forbannelse
(regi: Wayne McKnight og Mikkel Magnus)

Limbo
(regi: Maria Sødahl)

Knerten gifter seg
(regi: Martin Lund)

Nokas
(regi: Erik Skjoldbjærg)

Maskeblomstfamilien
(regi: Petter Næss)

Fritt Vilt III
(regi: Mikkel Brænne Sandemose)

Keeper'n til Liverpool
(regi: Arild Andresen)

Trolljegeren
(regi: André Øvredal)

Sykt lykkelig
(regi: Anne Sewitsky)

Gazas tårer
(regi: Vibeke Løkkeberg)

Hjem til jul
(regi: Bent Hamer)

Elias og jakten på havets gull
(regi: Lise I. Osvoll)

Kongen av Bastøy
(regi: Marius Holst)

Pax
(regi: Annette Sjursen)