Nick (Jakob Cedergren) fra Submarino

Dansk film best i Norden

Årets vinner av Nordisk råds filmpris er danske "Submarino", og dermed har danskene vunnet prisen fire ganger. Norge null.

Den danske filmregissøren Thomas Vinterberg, manusforfatteren Tobias Lindholm og filmprodusenten Morten Kaufmann mottar Nordisk råds filmpris 2010, for filmen "Submarino" .

Dansk film best i klassen

Ingen norsk film har til nå vunnet den gjeve filmprisen, som også i fjor gikk til en dansk film, Lars von Triers "Antichrist". Syv ganger har prisen blitt delt ut hittil, hvorav danskene ligger i tet med fire priser, svenskene har to og Finland én.

Hva er det som gjør at danskene bemerker seg så utpreget blant de nordiske landene når det gjelder film?

Peter Plaugborg i Submarino

"Submarino" - årets vinner

Juryen, som i år består av lektor Anne Jerslev (DK), redaktør Johanne Grönqvist (FI), filmanmelder Sif Gunnarsdottir (IS), filmanmelder Le LD Nguyen (N) og filmanmelder Eva af Geijerstam (S), uttrykker det slik i begrunnelsen for valget av årets prismottaker:

"Submarino er en tøff, men også dypt rørende historie om to brødre som er knyttet sammen av en skjebnesvanger barndom. Filmen handler om brødre som blir pålagt de voksnes ansvar – og om barnet som bærer av en sosial arv, men også håpet om en bedre framtid. Den behandler temaer som traumer, skyld og forsoning. Submarino er et enkelt og samtidig komplekst kunstverk, med et sterkt manuskript og en stilsikker regi. En elegant, stram og velfungerende dramaturgi, nærvær i spillet og en intelligent bruk av lyd og lys bidrar til å skape dette innsiktsfulle bildet av menneskelivet."

Filmen hadde kinopremiere i Danmark i mars og ble en av årets best anmeldte danske filmer. Filmen deltok i hovedkonkurransen ved Berlin-festivalen i år, og er vist på festivaler i både London, São Paulo og Los Angeles. Den vant kritikerprisen 2010 ved Den norske filmfestivalen i Haugesund og hovedprisen ved Film by Sea 2010 i Nederland. I desember kjemper filmen om å bli nominert til den europeiske EFA-prisen, og den var som én av tre filmer nominert til å bli dansk kandidat i kappløpet om en Oscar for beste fremmedspråklige film.

– Jeg er veldig glad for og stolt over å motta Nordisk råds filmpris. Feltet av gode filmer i så vel Danmark som de andre nordiske landene er på et virkelig høyt nivå, og jeg har dessuten stor respekt for de kompetente kreftene bak vurderingen. Jeg er beæret. Prisen oppfatter jeg for øvrig ikke bare som en påskjønnelse av oss bak Submarino, men av dansk film i det hele tatt. En utmerkelse som bekrefter styrken i og nødvendigheten av å skape og støtte danske filmer ut fra kunstneriske kriterier. En oppmuntring til dansk film om fortsatt å rekke ut over landets grenser, sier Thomas Vinterberg.

Nordisk  råds filmpris 2010

Dette var utfordrerne som ikke nådd opp:

UPPERDOG (UPPERDOG) - Norge

Regissør og manusforfatter: Sara Johnsen. Produsenter: Christian Fredrik Martin og Asle Vatn.

Utdrag fra juryens begrunnelse: Regissøren makter å si noe presist om det politiske og samfunnsmessige klimaet i dagens Norge, gjennom å foreta et dypdykk i ulike unge menneskers følelsesliv, behov og utfordringer.

MIESTEN VUORO (DEN NAKNE MANNEN) - Finland

Regissører og manusforfattere: Joonas Berghäll og Mika Hotakainen. Produsent: Joonas Berghäll.

Utdrag fra juryens begrunnelse: Dokumentaren foretar også en reise gjennom Finland, der det majestetiske landskapet veksler med bilder av de mest usannsynlige badstukonstruksjoner, og der de oppfinnsomme mennenes gripende fortellinger venter på en lytter.

THE GOOD HEART (THE GOOD HEART) - Island

Regissør og manusforfatter: Dagur Kári. Produsenter: Thor Sigurjonsson og Skuli Fr. Malmquist.

Utdrag fra juryens begrunnelse: Filmen er en tragikomedie der to menn ender med å forandre hverandre til det bedre. Dagur Kári gjør bruk av en likefram, absurd og ironisk stil, men blander den med det skamløst sentimentale til det rene eventyr.

METROPIA (METROPIA) - Sverige

Regissør: Tarik Saleh. Manusforfattere: Stig Larsson, Fredrik Edin og Tarik Saleh. Produsent: Kristina Åberg.

Utdrag fra juryens begrunnelse: Med erindringer fra allerede kjente fortellinger og visuelle verdener skaper Metropia en tradisjonsbevisst, men helt egenartet animasjonsvisjon av en nær forestående framtid.


Om Nordisk Råds Filmpris

Filmprisen ble første gang gitt i forbindelse med Nordisk Råds 50. års jubileum i 2002, og ble en fast årlig pris fra 2005.

Prisen er på 350.000 danske kroner og fordeles likt mellom regissør, manusforfatter og produsent. Den deles ut under Nordisk Råds høstsesjon i Reykjavik 2. november.

I tillegg til filmprisen deler Nordisk råd hvert år ut en litteraturpris, en musikkpris og en natur- og miljøpris. Målet med prisene er å styrke interessen for nabolandenes litteratur, språk, musikk og film.