Trollfot i Trolljegeren

Trolljakta er i gang

Den urnorske kampen mellom troll og mennesker er nå endelig dokumentert.

I "Trolljegeren" herjer kjempene med folk og fe og det er bare en mann som kan stoppe dem, trolljegeren Hans som er ansatt i Norges Trollsikkerhetstjeneste.

Topper kinolistene

Filmen gikk rett til topps på besøkslistene første helgen her hjemme, med i underkant av 50 000 publikummere.

Se hele kinotoppen her

I liksomdokumentaren jakter trolljegeren Hans ( Otto Jespersen) på beistene som ikke lenger er eventyr, men høyst virkelige. Myndighetene gjør sitt ytterste for å holde sannhet unna offentligheten.

– Jeg hadde lyst til å lage en film om en person som har et fantastisk yrke. En slags norsk superhelt, men som er jordnær og veldig norsk. Men han må også ha enorme motstandere som kan skape en konflikt som passer en sjanger som dette, og da kom trollene fort. De har jeg med meg fra barndommen og jeg er veldig glad i troll, sier regissøren Andre Øvredal til NTB.

I filmen bor Hans i en svært lite hyggelig campingvogn som han farter rundt med i et regntungt Vest-Norge og på fjellet. Han blir fulgt av tre folkehøyskolestudenter som går på medielinjen i Volda, og som får som oppgave å lage en dokumentarfilm om en lokal original.

Men de tre studentene får oppleve langt mer enn de hadde regnet med.

Inspirert av Spielberg

Regissøren er inspirert av Steven Spielberg-filmer som "Nærkontakt av tredje grad" og Indiana Jones-produksjonene.

– De blander realisme og noe fantastisk. De prøver å overbevise publikum om at dette skjer. De er ikke bare visuelle som mange moderne eventyrfilmer er.

De digitale trollene er inspirert av tegningene til Theodor Kittelsen. Størst er en hundre meter høy jotne.

– Vi har tatt av dem klærne, gjort dem dyriske og gitt dem et dyrisk språk. Vi har valgt bort overnaturlige elementer, bortsett fra det med kristen manns blod.

Otto Jespersen sørger for at trollene sprekker eller blir til stein ved hjelp av en bærbar lyskanon.

– Favorittscenen er sluttscenen der jeg møter kjempetrollet og tar knekken på det og forsvinner inn i solnedgangen. Det er en heroisk scene, sier han.

Improvisert

Filmen er helt improvisert.

– Vi hadde en regel om at så lenge skuespillerne visste hva de skulle si, så måtte de ikke bruke dialogen jeg hadde skrevet. Da blir scenen mye mer naturlig.

Det er masse natur i filmen.

– Fotografen og jeg hadde en idé om at norske naturen skulle vær et viktig bakteppe, men skutt på en skitten måte.

De endte opp med 50 timer med opptak.

– Vi improviserte jo hele tiden. Hvis vi ikke rigget scenen, lot vi kameraet gå og filmet et eller annet.


Mottakelsen av filmen i utlandet har vært over all forventning. Den har allerede fått stor distribusjon i utlandet, blant annet i USA og Europa. Og det er allerede snakk om å lage en oppfølger.

– Klipp fra filmen ble lagt ut på gode amerikanske filmnettsider. Etter det har det bare ballet på seg. Vi har vært i Hollywood Reporter, Variety og Screen med store overskrifter over "Hobbiten", sier regissøren.

Tørrvittig Otto

Otto Jespersen likte ideen med å bruke trollmytologien og en karakter som var en blanding av Indiana Jones og en bygdetulling.

– Jeg fikk utforme scener og replikker. Andre ville på et punkt at jeg skulle si noe morsomt. I ettertid har vi tonet det ned siden det fungerte bra at denne personen er litt alvorlig i utførelsen av sitt yrke. Han er kynisk og ikke bare en klovn som fyrer av morsomme replikker hele tiden.

Underveis satte han seg inn i karakteren og skapte trollenes biologiske univers.

– Trolljegeren ser på dem som primitive pattedyr. De blir kjønnsmodne når de er 60 år gamle og får bare et barn. Før denne filmen har jeg bare sett troll i turistsjappene og de taler jo ikke akkurat til trollenes fordel. I denne filmen er det ingen lodne lykketroll, lover trolljegeren Hans.

Les mer om filmen og se traileren.