Trond Fausa Aurvåg og Fridtjov Såheim i Hjem til jul

Med skråblikk på julen

Stjerneregissør Bent Hamers "Hjem til jul" er allerede solgt til en rekke land. Nå er den klar for norske kinolerret.

Norges kanskje mest internasjonalt anerkjente filmskaper, Bent Hamer, er klar for norsk kinolansering 12. november med den sorte komedien ”Hjem til jul.”

En annerledes julefortelling

I filmen møter vi en rekke skjebner i en liten by på julaften; en fraskilt mann som ikke får treffe sine barn, en forsmådd elskerrinne, en gammel mann som vil feire sammen med sin syke kone, en alkoholiker som møter gamlekjæresten, et ungt par på flukt og en hardtarbeidene lege som ikke har tid til å få barn.

- Om man fjerner alle jule-referansene er historiene fortsatt sterke i seg selv. Og karakteren har det samme livet og de samme skjebnene uavhengig av julen. Men alt settes slitt på spissen med julens rammer, forteller regissør Bent Hamer.

Her er traileren:

Se traileren i høyere oppløsning her

For de ulike rollefigurene handler det på et eller annet vis om å finne veien hjem, om forsoning og dyp frustrasjon. Flyktige møter og overraksende utfall blandes med både tragedie og humor, når historiene steifer hverandre gjennom handlingen.

- Jeg ville ikke at alle historiene skulle gå opp i hverandre, men at de berører hverandre på ulike punkter, forklarer filmskaperen.

Les mer om filmen og se flere klipp

Gamle kjenninger

Hamer har med seg to skuespillere som også var å se i hans prisbelønte og kritikerroste ” Salmer fra kjøkkenet” (2003). Svenske Tomas Norström spiller denne gangen en mann som ikke vil gå fra sin kone for sin elskerinne. Han elsker to kvinner og til jul får de begge et rødt silkesjal. Joachim Calmeyer spiller en mann som gjør alt for at sin syke kone skal få feire jul nede i stuen for siste gang. Han demonterer sengen, han stryker kjolen og han får hjelp av to venner til å bære konen ned.

Da Calmeyer ble kontaktet av Hamer sa han ja med en gang:

- Jeg er veldig glad i Hamers filmer, det er noe med denne rare, fine, lune humoren hans, smiler 79-åringen.

I øvrige roller finner vi blant annet Trond Fausa Aurvåg, Fridtjof Såheim, Reidar Sørensen, Ingunn Beate Øyen, Nina Andresen Borud, Kai Remlov, Cecilie Mosli, Igor Necemer, Nina Zanjani, Henriette Steenstrup, Gard Eidsvold og Robert Skjærstad.

Bok adaptasjon takket være konene

Filmen er en moderne julefortelling, basert på Levi Henriksens novellesamling ”Bare mjuke pakker under treet” fra 2005. Forfatteren og regissøren kan på sett og vis takke konene sine for at filmen ble til. Hamers kone tipset sin mann om boken, og Henriksens kone oppmuntret sin mann til å sende boken til Hamer, en regissør Henriksen alltid har satt veldig pris på. Vips var et samarbeid i gang.

Forfatter Levi Henriksen og regissør Bent Hamer på pressedag med Hjem til jul
Forfatter Levi Henriksen og regissør Bent Hamer på pressedag med Hjem til jul

Dette er ikke første gangen stjerneregissøren Hamer bruker en bok som utgangspunkt for en film. Han står også bak Hollywood-filmen ” Factotum”, basert på kultforfatter Charels Buckowskis roman med samme navn:

- Utfordringen med å apoptere en bok er at man ikke kan gå i dybden på alt, men søke å få en helthet, sier regissøren.

Allerede bred utenlandslansering

Filmen hadde verdenspremiere under filmfestivalen i Toronto i september, og er allerede kjøpt opp av en rekke land. Den deltok i hovedkonkurransen under den prestisjefylte filmfestivalen i San Sebastian, hvor den stakk av med prisen for beste manus. Hvorfor Hamers filmer blir så godt mottatt verden over, vet han ikke selv:

- Det er vel kanskje noe universelt og gjenkjenbart over filmene, sier Hamer, som allerede har opplevd svært positive reaksjoner fra festivalpublikummet i flere land.

Men når han nå endelig er klar for å vise filmen til det norske kinopulikummet er det likevel med litt premierenerver:

- Jeg er faktisk veldig spent! Og jeg håper filmen kan nå mange.