Russell i Se opp

Se opp for Pixar!

Med "Se opp" har det Disney-eide animasjonsselskapet Pixar fått en ny suksess.

Nå vil Pixar-sjefen John Lasseter revolusjonere Pixar innenfra.

Historien startet slik:

Det er 1994, og i Pixar arbeider animatørene med den første "Toy Story"-filmen. En gruppe mennesker kommer sammen for å spise lunsj: Pixar-sjefen John Lasseter og animatørene Andrew Stanton, Pete Docter og Joe Ranft.

Andrew Stanton og John Lasseter – Vi følte at det var på tide å tenke på noen nye prosjekter. Så vi begynte å tenke fritt, forteller Lasseter.

– Resultatet ble ideer, innledninger og biter til "Småkryp", "Monsterbedriften", "Oppdrag Nemo" og "Wall-E". Det viste seg å bli en veldig produktiv lunsj.
Omgitt av myter

Lunsjen ble også en myte – en av mange om Pixar, animasjonsselskapet som står bak "Se opp" som for tiden går på norske kinoer. Da filmen ble vist i Cannes i mai hadde den verdenspremiere og ble svært godt mottatt.

– Det er jeg veldig stolt over. Det er for å skape sterke reaksjoner og dype følelser og underholde publikum at vi lager film. Og det å kunne underholde akkurat dere, som ser så mye film – det er fantastisk, sier Lasseter.

Se opp-traileren:


Her kan du se den i en større versjon


Også på filmfestivalen i Venezia i september ble "Se opp" godt mottatt. Der ble John Lasseter og Pixar priset for sitt livsverk innen film. Og mer kan det bli:

Neste år kommer "Toy Story 3" med norsk premiere 27. august.

Se den søte Toy Story 3-traileren her:


Se den i større versjon her

I 2011 kommer "Newt" som handler om en salamander på jakt etter kjærligheten og "The Bear and the Bow", en eventyrhistorie om en skotsk prinsesse.

"Cars 2" står også på timeplanen og den får premiere i 2012.

3D

"Se opp" vises på 3D i kinoer som kan klare formatet, et format som gjør Lasseter helt lyrisk:

– Jeg fikk til og med tatt opp bryllupet mitt i 3D og forsøker å se på alle bildene våre fra produksjonene vi har på gang tredimensjonalt. En av våre aller første kortfilmer, "Knick Knack" ble filmet i 3D, men i 1989 var det ingen kinoer som kunne vise det. Det er vidunderlig at format har fått en ny fødsel.

I et intervju med avisa The Telegraph sier han at han alltid har elsket formatet fordi datamaskinen kan lage et tredimensjonalt bilde, men vi ser det todimensjonalt.

Fikk sparken – og revansj

John Lasseter og Disney har en lang historie sammen. Han arbeidet for selskapet, fikk sparken i 1983 og kom tilbake i 2006 da Disney kjøpte Pixar.
Pixar Animation Studios
– Målet mitt er å forvandle Disney. Jeg vil at det skal bli et filmselskap som ikke drives av økonomer, men av filmskapere. Som på Walt Disneys egen tid.

Men nå er det altså "Se opp" det handler om. I filmen møter vi gretne Carl som ved hjelp av tusenvis av ballonger tar seg til Sør-Amerika. Uten hans samtykke blir åtteåringen Russell med.

Se opp (Up)