Er Twister (1996) den tiende beste katastrofefilmen gjennom tidene? Si din mening her!

Topp 10 katastrofefilmer

Det danske filmnettstedet Kino.dk mener Twister (1996) er den tiende beste katastrofefilmen gjennom historien. Er du enig? Se hvilke andre filmer de har satt på listen og si din mening.

Maya-indianerne har spådd jordens undergang i 2012. Hva vi kanskje har å forvente oss, kan du se i den kinoaktuelle Roland Emmerich-filmen med den treffende tittelen "2012". I den forbindelse har det danske nettstedet kino.dk satt opp sin favorittliste over filmer hvor handlingen omhandler en katastrofe.

HER ER HELE LISTEN:

10. Twister (1996)

CGI'ens store mor! Den første katastrofefilmen som tok i bruk digitale, datagenererte effekter og dermed gjorde kinobesøket verdt pengene, bare der. Digre tornadoer som slenger kuer milevis og gjør fjøs til flis, er hovedelementet i denne historien, hvor Helen Hunt og Bill Paxton hadde hovedrollene som tornadoforskerne Jo og Bill Harding.

9. Independence Day (1996)

Denne filmen passer aller muligens mest inn under science fiction-sjangeren, men flyktende folkemengder, en heriosk president ( Bill Pullman) og global frykt gir den allikevel innpass blant reinspikkede katastrofefilmer.

8. The Day After Tomorrow (2004)

Diger flodbølge som skyller inn, etterfulgt av sprengende kulde. Dette er kalde greier! Roland Emmerichs store forgjenger til den kinoaktuelle 2012 legger listen høyt med The Day After Tomorrow og serverer oljetankere og ulver i Manhattans vanligvis så hektiske gater.

7. Apollo 13 (1995)

Ron Howard gjorde rakettoppskytingen med store tekniske problemer om til en detaljert og realistisk fortelling om en katastrofe fra virkeligheten. Men takket være god innsats fra Tom Hanks, Bill Paxton og Kevin Bacon endte det godt til slutt.

6. The Poseidon Adventure (1972)

Luksusskip fanget i en tsunami forårsaket av et jordskjelv under havet er ingen ønskesituasjon - for andre enn manusforfattere og katastrofefilm-tilhengere. Gene Hackman sammen med et knippe andre passasjerer som kjemper for livet, er utgangspunktet for denne roman-baserte filmen fra '72. Klassisk og onskapsfull underholdning på sitt beste.

5. Armageddon (1998)

Spektakulært, overdådig, über-amerikansk - og ganske tåpelig, men akk så underholdende! Michael Bays asteroidedrama fenget millioner av kinogjengere og har muligens vært startskuddet for en rekke andre filmer hvor ødelagte byer og svaiende amerikanske flagg har hatt en sentral plassering.

4. Outbreak (1995)

Luftbårne virus er ingen spøk. I denne filmen er det ikke svin som er utgangspunktet for den stygge pandemien, men synderen her er en ape. Den skaper rammen for den tidsaktuelle "Outbreak" i Wolfgang Petersens regi, hvor Dustin Hoffman har hovedrollen.

3. Kinasyndromet (The China Syndrome) (1979)

Fem ganger Oscar-nominerte James Bridges' film fra 1979 hadde premiere bare noen dager før Harrisburg ulykken i Pennsylvania. Meget betimelig i forhold til filmens manus, hvor et atomkraftverk med store problemer er hovedessensen. Rollefigurene til Jane Fonda, Jack Lemmon og Michael Douglas inngår i en neglebitende og intens historie spekket med den tidens spektakulære effekter.

2. Inferno i flammer (The Towering Inferno) (1974)

Under innvielsen av verdens høyeste skyskraper, tar det fyr i 81. etasje. Og mens byens mest prominente kjendiser er samlet til åpningsfest i toppetasjen, kryper brannen seg stadig nærmere dem. Med Steve McQueen, Paul Newman, Faye Dunaway og Fred Astair samlet i en historie om en moderne skyskraper i brann, ispedd en god dose motbydelige dødsfall og storslått pyroteknikk, gir filmen sølv-plassering på listen.

....og vinneren er....

1. Titanic (1997)

Hvem husker vel ikke den rørende kjærlighetshistorien som gjorde Leonardo DiCaprio og Kate Winslet til store stjerner. Men kjærlighet er jo ingen katastrofe! Ei heller milliarder i inntekter, stjernestatus eller 11 Oscar. Men det store skipet kom jo aldri helt fram og drøssevis av uskyldige passasjerer måtte bote med døden; Titanic er den beste katastrofefilmen, i følge Kino.dk

Er Titanic for bløt til å regnes som tidenes beste katastrofefilm? Og kvalifiserer ødeleggelsene fra en heller lokal tornado i Twister til tiende plass?
Titanic
Enkelte av Filmwebs ansatte var ikke helt enig i listen vi nå har gått igjennom. Nedenfor ser du senior systemutvikleren Trond sin liste, etterfulgt av teknisk sjef Nils' topp 5.

Tronds topp 10 katastrofefilmer:
1. The Day After
2. The Day After Tomorrow
3. Dawn of the Dead (2004)
4. Day of the dead
5. Invasion of the Body Snatchers (1978)
6. SOS Poseidon (The Poseidon Adventure)
7. Deep Impact
8. Cloverfield
9. Independence Day
10. Inferno i flammer (The Towering Inferno)

Nils' topp 5 katastrofefilmer:
1. Sunshine
2. 28 days later (Ja, Trond, jeg liker den)
3. The Day After Tomorrow
4. Kinasyndromet
5. Volcano (En herlig drittfilm!)

Hva synes du om listene som her presenteres? Si din mening og kom gjerne med din egen topp-liste ved å bruke din Facebook-innlogging i feltet under.