Nokas

2010s mest populære norske filmer

Disse norske kinofilmene hadde best besøk i året som gikk.

Årets meste sette norske kinofilm ligger på andreplass totalt i filmåret - og har dermed bedre besøk enn filmer som "Harry Potter og Dødstalismanene - Del 1", "Inception" og "The Twilight Saga - Eclipse". Se hele listen!

Se også vår liste over årets 20 best besøkte filmer.

10_ganske

10. " En ganske snill mann", 96 054 seere

Ulrik er en ganske snill mann. Han har ingen ønsker og stiller ingen krav. Ikke tenker han stort over hva han gjør heller. Han bare gjør det. Får han mat og en seng, gir han folk det de vil ha fra ham. Enten det er litt kjærlighet eller et drap. Den sorte komedien, som er regissert av Hans Petter Moland, er sett av nesten 100 000 nordmenn.

9_tomme

9. " Tomme Tønner", 118 952

Endelig går det veien for gutta. Dansken har gitt dem en enkel jobb og de er på vei opp. Men på mirakuløst vis går alt rett vest, og før de vet ordet av det skylder de kongen av Oslos underverden en halv million. Det er ikke bra. Ikke i det hele tatt! Gangsterkomedien fra Leon Bashir får en oppfølger i januar 2011.

8_pelle

8. " Pelle Politibil går i vannet", 120 720

Under en voldsom høststorm ryker strømkabelen som forsyner Bodø by med elektrisitet. Pelle Politibil tar ansvar og sleper en ny kabel over fjellet mot vær og vind så byen kan få tilbake lys og varme. Heia Pelle! Animasjonsfilmen hadde førpremiere julen 2009 og har i alt vært sett av 132 553 nordmenn.

7_varg

7. " Varg Veum - Skriften på veggen", 121 645

Varg Veum har roet ned livet med sin nye kjæreste, Karin, og fått seg fast jobb som lærer. Men idyllen varer ikke lenge. Varg får et brutalt møte med fortiden når hans bitre fiende "Kniven" slipper ut av fengsel, innbitt på å hevne seg på alle dem som fikk ham dømt for drapet på en tenåringsjente. Krimdramaet er det syvende i rekken av Veum-filmer, og den åttende filmen har premiere i januar 2011.

6_yohan

6. " Yohan - Barnevandrer", 123 114

Yohan er historien om en av mange barnevandrere på Sørlandet for over 100 år siden. Mot alle odds lykkes Yohan i å overleve, selv om utgangspunktet er bunnløs fattigdom og mange utfordringer. Her får vi mange filmingredienser: misunnelse, jantelov, forelskelse og kampen mellom det gode og det vonde. Familiefilmen når sjette plass på listen.

5_fritt

5. " Fritt vilt III", 152 088

Jotunheimen 1976. Stehøe fjellhotell er på konkursens rand etter flere mistenkelige og bisarre hendelser. Sikre på at deres sønn har noe med hendelsene å gjøre holder vertsparet ham unna gjestene ved brutalt å holde han innesperret i kjelleren. Men en dag skjer det noe som skal ryste familien for alltid. Den tredje "Fritt vilt"-filmen når femte plass på listen.

Olsenbanden jr. Mestertyvens skatt

4. " Olsenbanden jr. Mestertyvens skatt", 189 264

Denne gangen jakter lilleputtbanden på en forsvunnet pengeskatt som stammer fra ranet av Norges bank i 1835. De har fått snurten av et skattekart og den spennende jakten leder dem til gamlebyen i Fredrikstad, gjennom mørke ganger på Akershus festning og til slutt Ole Høilands hule i Oslomarka. Dette er den sjette filmen i rekken om Olsenbanden Jr.

Nokas

3. " Nokas", 249 397

Den 5. april 2004 litt før kl 08.00, inntok elleve bevæpnede menn Stavanger. Formålet var å rane tellesentralen til Norsk Kontantservice - NOKAS. Etter planen skulle ranet kun ta åtte minutter, og ranerne skulle komme seg unna før politiet rakk å handle. Det endte fryktelig galt. Spenningsdramaet er sett av nesten 250 000 nordmenn.

Trolljegeren

2. " Trolljegeren", 267 112

Tre studenter som går på medialinjen i Volda får som skoleoppgave å lage dokumentarfilm om en lokal personlighet. De velger å fokusere på en folkesky mann som kommer til bygda med jevne mellomrom, med et noe spesielt oppdrag. "Mockumentary"-en tar andre plass i filmåret, til tross for sen premiere i oktober.

OG VINNEREN ER:

Knerten gifter seg

1. " KNERTEN GIFTER SEG", 403 654

Knerten treffer Karoline - en bjørkekvist av de sjeldne. Det må nemlig en uvanlig pike til for å vippe Knerten av pinnen. For som alle vet så vokser jo ikke pinner som Knerten på trær... Barnefilmen er årets overlegne norske kinofilmvinner! En oppfølger ventes i løpet av året.

Tallene er hentet fra Filmwebs rapportserver.