Banksy i Exit Through the Giftshop

Banksy herjer i Hollywood

Den hemmelighetsfulle britiske graffitiartisten Banksy er Oscarnominert for sin dokumentarfilm. Nå går han løs på Los Angeles foran prisutdelingen.

De siste dagene er det flere steder i byen dukket opp graffiti mistenkelig lik Banksys verker.

Blant motivene er hans karakteristiske rotte som dukket opp på et reklameskilt like overfor lokalene til Directors Guild of Amerika nær Sunset Strip i Hollywood onsdag.

Bankys karakteristiske rotte

Skiltet ble fjernet samme dag.

Det har også dukket opp oscarfigurer med hettegenser, Star Wars-motiver og en gutt med et maskingevær ladd med tegnestifter. Også typisk Banksy.

OSCARNOMINERTE "EXIT THROUGH THE GIFTSHOP"

Dokumentaren (eller kanskje mockumentaren?) "Exit Through the Giftshop" handler om en frenetisk filmskaper som retningsløst filmer masse grafitti, og som bestemmer seg for å lage en dokumentar om emnet. Ved en slump kommer han i kontakt med selveste Banksy, og dokumentaren dreier over til å handle om en av vår tids mest mystifiserte kunstnere. Det viser seg etter hvert at filmskaperen ikke helt har grepet til å fullføre dokumentaren på en tilfredsstillende måte, og Banksy bestemmer seg for å overta regien selv.

OM BANKSY

Banksys gatekunst karakteriseres av en distinkt grafittistil kombinert med stensilteknikk. Hans satiriske verker tar for seg politikk, populærkultur, forbrukersamfunnet og etikk, og motivene er ofte dyr som aper og rotter, politi, soldater, barn og eldre. Verkene hans har blitt solgt for over 1 million kroner på det anerkjente auksjonshuset Sotheby i London. I tillegg til sin gatekunst er han kjent for sine høyt politiserte kunstneriske stunt. I 2006 kledte han ut en oppblåsbar dukke som en Guantanamo-fange og plasserte den i Disneyland.

Hans identitet er ukjent - noen mener også at det skjuler seg flere personer bak navnet.

I følge The Guardian nektes Banksy å møte opp på Oscarutdelingen i forkledning på grunn av frykt for å i virkeligheten slippe inn etterlignere. Banksykarakteren må derfor møte som seg selv, noe han sannsynligvis ikke vil gjøre.

Her er noen av piecene hans:

Banksy er kjent for sin politiske gatekunst. Her på Vestbredden.

Et Banksys mest kjente verk fra Vestbredden

Politiet er et yndet motiv for Bansky

Banksys verker kommenterer ofte forbrukersamfunnet