Amanda Seyfried i Rødhette og varulven

Rødhette og Tornerose i ny tapping

Hollywood har fått øynene opp for de tradisjonelle eventyrene, og store filmskapere sysler med å sette dem i scene – i all sin prakt og gru.

Det er duket for intet mindre enn en eventyrbølge. Først ut er " Rødhette og varulven", regissert av " Twilight"-regissøren Catherine Hardwicke. Traileren er allerede ute og viser Amanda Seyfried iført rød kappe. Hun spiller vakre Valerie i dette middelalderuniverset; ei jente som bor i en landsby som terroriseres av noe ondt. Spørsmålet er om dette onde som herjer er en av hennes to beilere.

Amanda Seyfried i Rødhette og varulven
Amanda Seyfried i Rødhette og varulven

Se traileren til Rødhette og varulven her

Til forskjell fra Disneys eventyrskildringer, som ofte kjennetegnes av humor og en barnslig fortellerstil (ikke minst var "Enchanted" fra 2007 et eksempel på dette) er det nå duket for skumle eventyr – for voksne. Glem varm familiehygge. Tenk heller action og grøss – og i noen tilfeller utstrakt bruk av 3D.

Et mareritt

I rekken over kommende eventyrfilmer står hele tre Snøhvitfilmer. Vi kan også glede oss til " Hansel og Gretel: Witch Hunters", regissert av norske Tommy Wirkola. Her spiller Jeremy Renner og Gemma Arterton barna 15 år etter at de ble fanget av heksa. Nå er de blitt store og dyktige heksejegere.

Les mer om Wirkolas vanvittige Hollywood-debut her

"Jack The Giant Killer", regissert av Bryan Singer, byr på en tvist på eventyret om Jack og bønnestengelen.

Andre fabler på vei til kinoen er Tim Burtons kommende "Maleficent": Et mørkt mareritt av en film, basert på eventyret om Tornerose. Her vil fokuset være på den onde dronningen, en rolle selveste Angelina Jolie sies å sikle på.

Angelina Jolie
Angelina Jolie

Vi nevner også planene for filmen "Oz: The Great and Powerful", med Sam Raimi bak kamera. En annen film som også skal i innspilling er "Tink", med Elizabeth Banks som den lille feen Tingeling.

"Slem pike"

Men først ut er altså en skummel varulvversjon av "Rødhette".

– Da disse historiene ble skrevet, var de mye mørkere, sier Rødhette-tolker Seyfried (25) til USA Today. Hun legger til:

– I løpet av tiden ble de mer polerte, og det mørke og seksuelle innholdet ble tatt ut.

Amanda Seyfried i Chloe
Amanda Seyfried i Chloe

Dersom vi skal tro henne, er den kommende filmen et sensuelt middelalderdrama om ei jente som dras mellom to menn: den rike, som er et åpenbart ektemann-emne, og den noe mer mørke og mystiske tømmermannen. Seyfried lover:

– I denne filmen bringer vi all sexen og dysterheten inn igjen.

Regissør Catherine Hardwicke forteller følgende om "sin" Rødhette:

– Valerie er ganske tøff og modig. Hun er ikke bare snill. Og det var hun heller ikke i de tidlige versjonene av eventyret. Moren sier at hun ikke må tulle seg bort. Men hun bestemmer seg for å plukke blomster. Hun forteller også ulven hvor hun har tenkt seg. Med andre ord er hun noe av en "slem pike".

Arven etter Alice

Eventyrbølgen kommer i kjølvannet av Tim Burtons " Alice in Wonderland" (2010). I 3D-filmen fikk vi møte en eldre og mer selvbevisst Alice som reiste til det alternative universet. Filmen tiltrakk seg unge og gamle og endte opp med 1 milliard dollar i billettlukene på verdensbasis.

Kristen Stewart
Kristen Stewart

Produsent Joe Roth har ingen problemer med å innrømme at hans Snøhvit-film, " Show White and the Huntsman", ser dagens lys på grunn av Alice. Filmen får Charlize Theron i rollen som ond stemor – og Kristen Stewart får Snøhvit-rollen.

– Den gode nyheten er at slike filmer kan gjøres uten rettigheter, sier Roth, som også skal produsere "Oz: The Great and Powerful".

– Men den dårlige nyheten er at når den ikke er beskyttet av rettigheter, så kan alle gjøre den, legger han til ifølge Hollywood Reporter.

Ved siden av hans Snøhvit, som har storstudioet Universal i ryggen, har også filmstudioet Relativity en Snøhvit-film på gang – med selveste Julia Roberts i dronningrollen. Samtidig sysler Disney med en kung-fu-versjon, kalt "Snow and the Seven". Disney-sjefen Rich Ross sier at to ferske kinosuksesser, "Alice in Wonderland" og "Tangled" ("To på rømmen") viser at verden elsker eventyr.

– Disney fanger det gnistrende ved disse velkjente historiene og presentere dem på en ny måte, mener han.