Lara Croft

Stor kåring: Fra dataspill til film

Her tar vi en kikk på filmer som er basert på dataspill, og inviterer leserne våre til å kåre tidenes beste dataspilladaptasjon.

Opp gjennom tidene har filmen hentet sine historier og sin visuelle stil fra tegneserier, TV-serier, bøker, historiske hendelser og mytologi. Men også dataspill er en yndet inspirasjonskilde i Hollywood.

Hvilke filmer har greid overgangen fra dataspill til film best? Bli med i kåringen og stem på din favoritt!

De siste årene har man sett en stadig større grad av samhandling og samtenkning rundt medieprodukter, for eksempel at man lanserer spill i forbindelse med filmpremierer. En trend den siste tiden har vært at film også baserer seg på spill, og ikke motsatt. Og disse satsnignene blir stadig større. Tidligere i år kom "Prince og Persia", med Jake Gyllenhaal i hovedrollen, en storproduksjon basert på det populære spillet med samme navn.

Filmer som for eksempel "Lara Croft: Tomb Raider", "Max Payne" og kommende "Resident Evil: Afterlife" får store budsjetter å leke seg med, og har alle sin opprinnelse i dataspillets verden. Men greier filmene å overføre magien fra dataspillet til det store lerretet?

Her er kandidatene i vår store fra dataspill til film-kåring:

Ali Larter og Milla Jovovich i Resident Evil: Afterlife
Ali Larter og Milla Jovovich i Resident Evil: Afterlife

RESIDENT EVIL

En japansk serie med skrekkspill utviklet av Capcom og skapt av Shinji Mikami. Spillene i serien har solgt over 25 millioner eksemplarer, og var med på å popularisere skrekkspillene. En rekke filmer har blitt laget basert på spillets ulike utgaver: "Resident Evil" (2002), " Resident Evil: Apocalypse" (2004), " Resident Evil: Extinction" (2007), " Resident Evil: Degeneration" (2008) og "Resident Evil: Afterlife" (2010). Milla Jovovich spiller hovedrollen.

Angelina Jolie som Lara Croft
Angelina Jolie som Lara Croft

LARA CROFT: TOMB RAIDER

Etter at dataspillet "Tomb Raider", om den britiske arkeologen Lara Croft, ble utgitt i 1996 har det utviklet seg til en lukurativ franchise. Flere spill, tegneserier, bøker, fornøyelsesparker, filmer og andre spin-off-produkter er sprunget ut av den opprinnelige spillutgaven. Filmer: "Lara Croft: Tomb Raider" (2000) og "Lara Croft: Tomb Raider - Livets Vugge" (2003) (begge med Angelina Jolie i hovedrollen).

Olga Kurylenko og Timoty Olyphant i Hitman
Olga Kurylenko og Timoty Olyphant i Hitman

HITMAN

Hitman-serien er utviklet av det danske spillselskapet IO Interactive. Dataspillenes suksess har ført til bokutgivelse og en filmadaptasjon løst basert på storylinen til spillet, hvor Timothy Olyphant spiller rollen som agent 417. Film: "Hitman" (2007).

Jake Gyllenhaal og Gemma Arterton i Prince of Persia
Jake Gyllenhaal og Gemma Arterton i Prince of Persia

PRINCE OF PERSIA

Jordan Mechner har skapt Prince of Persia-franchisen, som nå består av en imponerende rekke spillutgaver på ulike plattformer. Fenomet Prince of Persia har også nylig blitt foreviget på film av Disney, med Jake Gyllenhaal i hovedrollen. Film: "Prince of Persia" (2010).

Mark Wahlberg i Max Payne
Mark Wahlberg i Max Payne

MAX PAYNE

Denne spillserien er utviklet av Remedy Entertainment, og i den siste tiden Rockstar Vancouver. Spillene følger en politimann i New York City, ved navn Max Payne, spilt av Mark Wahlberg i filmadaptasjonen. Film: "Max Payne" (2008).

The Rock i Doom
The Rock i Doom

DOOM

Spillserien, utviklet av id Software, ble først utgitt i 1993. Siden den tid har serien hatt en rekke utvidelser og nye utgivelser. Spillene ansees av mange å være en av de største pionerene i spillindustriens såkalte first person-shooter-spill. Film: "Doom" (2005), med Dwayne Johnson i en av hovedrollene.

Silent Hill
Silent Hill

SILENT HILL

Horror dataspill-franchisen Silent Hill er utviklet og utgitt av Konami. Serien har ført til en rekke tegneserie- og bokutgivelser basert på spillserien, hvor handlingen tar deg med inn i restene av den skremmende byen Silent Hill. Film: "Silent Hill" (2005).

Street Fighter: The Legend of Chun-Li
Street Fighter: The Legend of Chun-Li

STREET FIGHTER

Denne japanske kampspill-serien er utgitt av Capcom, og så dagens lys i 1987. Ut fra serien har det sprunget flere animerte filmer, kortfilmer og TV-serier, og to helaftens spillefilmer: "Streetfighter" (1994, med Jean-Claude Van Damme) og "Streetfighter: The Legend of Chun-Li" (2009).