Pixar

Historien bak Pixar

Pixar Animation Studios har hatt en eventyrlig fremvekst de siste årene. Men hvordan startet egentlig eventyret?

Pixar startet i 1979 som en divisjon av George Lucas’ Lucasfilm. I starten drev de med spesialeffekter blant annet i samarbeid med Industrial Light and Magic. Etter sigende fikk George Lucas pengeproblemer i kjølvannet av sin skilsmisse i 1983, og i 1986 kjøpte Steve Jobs selskapet og døpte det om til Pixar. Steve Jobs var en av gründerne til Apple og hadde akkurat blitt kastet ut av selskapet han grunnla da han kjøpte Pixar.

Opprinnelig drev Pixar med salg av maskinvare, og hovedproduktet var Pixar Image Computer. Denne ble for det meste solgt til statlige organer og det medisinske miljøet, men en av storkundene var Disney Studios som brukte maskinen til å effektivisere fargeleggingsprosedyrene ved deres animasjoner.

Småkryp
Småkryp

Pixar Image Computer ble aldri noen stor suksess, og i et forsøk på å bedre dette startet Pixar-ansatt John Lasseter å lage kortfilmer som av lampen Luxo Jr. for å vise mulighetene som fantes ved produktet. Salget av Pixar Image Computer bedret seg ikke, men selskapet fortsatte samarbeidet med Disney. Animasjonssavdelingen som Lasseter ledet ble redningen for selskapet som i 1991 inngikk en avtale med Disney om å produsere tre datagenererte helaftens animerte spillefilmer.

Toy Story ble historiens første helaftens datagenererte spillefilm og ble en enorm suksess. Den tjente 350 millioner dollar på kino alene. Selv om avtalen mellom Disney og Pixar var lukrativ for begge parter, ble samarbeidet med Disney etter hvert anstrengt. Pixar ønsket større kontroll over egne filmer og det ble nesten helt brudd mellom partene, men i 2006 kjøpte Disney alle aksjene i Pixar. Som en del av avtalen endte Steve Jobs opp som største aksjonær i Disney (7 %).

Pixar har sørget for en enorm fremgang i tegnefilmindustrien, og har lagt til rette for at andre store filmselskap har etablert egne animasjonsmiljø; for eksempel DreamWorks Animation og Twentieth Century Fox Animation.

Hør Filmwebs spilleliste med sanger fra Pixars animasjonsfilmer her!

De Utrolige
De Utrolige

Fremover jobber Pixar med " Cars 2", som har Norgespremiere august 2011, og " Brave" og " Monsters Inc. 2" som begge har premiere i 2012.