Henrik Thodesen

Hjelp, jeg har hovedrollen!

Vi møtte Henrik Thodesen, komikeren fra "Torsdag kveld fra Nydalen" som filmdebuterer i sommer.

I komedien ” Hjelp, vi er i filmbransjen” skal Henrik Thodesen bryne seg på en ny arena, som filmskuespiller for første gang. Og attpåtil i hovedrollen.

Riktignok har han småprøvd seg i skuespillerfaget før, på folkehøgskole, i kortfilmen " Hjemmekamp" og i revysammenheng. Som en av komikerne i "Torsdag kveld fra Nydalen" har han også testet ut å gjøre mange forskjellige karakterer. Men det er ikke helt det samme som å spille i en ordentlig film, liksom.

- Jeg har helt klart måttet bruke meg selv på en annen måte. På film må man dra frem et mye større følelsesregister. Det er helt annerledes, sier 30-åringen.

Stein Johan Grieg Halvorsen, Stig Frode Henriksen, Henrik Thodesen og Odd-Magnus Williamson i Hjelp, vi er i filmbransjen

FAKER AUDITION

I filmen spiller han hovedkarakteren Glenn, en streit og litt forsiktig fyr som nettopp har blitt dumpet av kjæresten. Kompisene hans setter i gang en audition til en fake filminnspilling for å muntre ham opp. Når Glenn kommer i skade for å gi "rollen" til en jente han faller for, tar kompisene seg vann over hodet og setter i gang med filmproduksjonen, uten en døyt erfaring.

- Glenn er ganske tilbakeholden og ikke den som pusher på. Helt motsatt av bestevennen Philip, som er ganske ansvarsløs. Flink til å sette i gang ting, men ikke like flink til å fullføre, forteller Thodesen.

Odd-Magnus Williamson Philip spilles av kollega og venn Odd-Magnus Williamson, og dynamikken dem i mellom på film minner mye om slik det er i virkeligheten.

- Det er selvfølgelig ikke så svart-hvitt i det virkelige liv, men rollene er tilpasset oss og de minner mye og Odd og meg. Jeg tror regissørene tenkte litt sånn: hvorfor ikke bruke kjemien som allerede finnes dem i mellom fra før.

POPULÆRT HUMORPROGRAM

I dag er Oslo-gutten mest kjent som en av komikerne i TV-showet "Torsdag kveld fra Nydalen", som har gått på TV2 siden 2009. Det var i revymiljøet på Chateau Neuf i studietiden han fant ut at han ville satse på humor.

Her startet han med å studere informatikk, for så å hoppe over til litteraturvitenskap, men stand-up og andre aktiviteter på si tok stadig mer overhånd, og han fant ut at det var dette han ville satse på. Sammen med blant andre Sigrid Bonde Tusvik, og etter hvert Else Kåss Furuseth, Odd-Magnus Williamson og Morten Ramm drev han sketsjeshowet ”Blymandag” på Chateau Neuf fra 2002, en slags forløper til ”Torsdag kveld fra Nydalen”. Etter flere år med stand-up og som programleder i P3 endte han opp med et ukentlig TV-show sammen med flere av vennene sine. Og nå altså med en hovedrolle i en film.

Filmweb møtte Henrik Thodesen på cafe i Oslo Vennegjengen fra tiden på Chateau Neuf markerer seg stadig mer i humor-Norge og samtlige er også med, i større eller mindre roller, i "Hjelp, vi er i filmbransjen". Komedien fungerer på den måten på et metanivå, med bruk av komikere i de fleste sentrale rollene istedenfor etablerte skuespillere. Ikke bare karakterene i filmen sier ”Hjelp, vi er i filmbransjen!”, også komikerne som fyller rollene er kastet inn på en ny arena, de færreste med skuespillererfaring i filmsammenheng.

SPENNENDE REGISSØRDUO

Regi-duoen Ninni Bull Robsahm og Patrick Syversen er også relativt ferske, i alle fall innenfor det såkalt etablerte filmmiljøet i Norge. De har tidligere laget slasherfilmen " Rovdyr" sammen, og Syversen har også regissert " Prowl", i tillegg til konseptfilmen " Exteriors" sammen med Marie Kristiansen. De unge regissørene har, i likhet med rollefigurene i filmen, greid å få fatt i selveste Peter Stormare i en rolle, en slags selvreferende bragd.

Videre harselerer filmen en del med den norske filmbransjen, både selvironisk, i form av for eksempel dissingen av " Død Snø" og "Rovdyr" som vi kan se i starten av traileren, og mer nesepekende, tydelig poengtert i slutten av traileren, hvor Philip dedikerer filmen til: ”… alle dere som har blitt pult i ræva av Det Norske Filmfondet”.

Men det er ikke bare en film som er laget for å tulle med bransjen: - Det er en ordentlig film, med en hovedhistorie og med vennskap og kjærlighet, og regissørene er veldig dyktige, men det vitses jo mye om filmbransjen da.

Se traileren til "Hjelp, vi er i filmbransjen":

Filmens produksjonsselskap, Tappeluft Productions, står bak flere filmer som er laget uten forhåndsstøtte fra Det Norske Filminstituttet, blant andre "Død Snø" og " Tomme Tønner"-filmene. Tidligere har det vært veldig uvanlig at filmer utenfor systemet har nådd frem til kinolerretene, men den senere tid har vi sett at stadig flere går denne veien, mye takket være den gunstige etterhåndsstøtten.

Henrik kan fortelle at det er en upretensiøs gjeng som står bak filmen, med en bra og leken innstilling rundt det å lage film:

- Det er litt sånn: "Nå skal vi prøve å fortelle en morsom historie, og det får vi til." Alt skal ikke være kunst, noe kan også være ren underholdning.

Han tenker seg litt om før han skyter inn:

- Men det er veldig fint at noe er kunst og altså!

THODESENS FAVORITTER

Selv har han en ganske variert smak når det gjelder film, og ingen spesiell yndlingssjanger. Alle sjangere har sin sjarm, det viktigste er at de er bra gjennomført på sine premisser.

- Jeg liker godt indie-filmer, litt low key, med for eksempel Bill Murray, som " Broken Flowers"av Jim Jarmush eller Wes Anderson-filmer. " Den fantastiske Mikkel Rev" var, ja fantastisk. Geniale karakterer. Og så liker jeg James Cameron, med " Avatar" og " Terminator"-filmene for eksempel. Jeg måtte hjem å se " Abyss" igjen etter å ha sett "Avatar", det er noe med James Cameron og vann.

- Og så liker jeg første delen av " Up", går det an å si det? Starten på den filmen er utrolig fin.

Henrik Thodesen i Hjelp, vi er i filmbransjen Han er glad i film, men ser ikke på seg selv som noen filmnerd. Sist gang han koste seg på kino, var med ” Klovn – The Movie”, filmen basert på den danske komiserien med Casper Christensen og Frank Hvam i spissen. To komikere som startet med stand-up, for så bevege seg inn i filmens verden, uten å forlate stand-up-scenen og komikken. Noe en rekke andre kjente skuespillere over dammen også har gjort, som for eksempel Will Ferrell, Zach Galifianakis og Demitri Martin. Alle tre blant Thodesens favoritt-komikere.

Og nå som han også selv kan kalle seg filmskuespiller, hva er Henrik Thodesens fremtidsplaner?

- Jeg er først og fremst komiker. Det er det jeg er. Og jeg har ikke så mye ambisjoner utover å fortsette med det. Å bli bedre og utvikle meg. Men jeg vil også gjerne spe på med nye ting som for eksempel film. Det har vært veldig moro, og jeg gjør det gjerne igjen.

"Hjelp, vi er i filmbransjen" ser du på kino fra 22. juli, og "Torsdag kveld fra Nydalen" er klar med en ny sesong til høsten.