Nikolaj (Åsmund Høeg) og Magnus (Sven Nordin) i Sønner av Norge

Sårt og morsomt om pubertal pappa

Skuespiller Sven Nordin var det selvfølgelige førstevalget i rollen som den frigjorte og umodne pappaen som henger seg på sønnens ungdomsopprør i premiereklare "Sønner av Norge".

Sven Nordin var allerede voksen da pønken kom til Norge, men kjenner seg ellers godt igjen i filmen " Sønner av Norge" (premiere 9. september). Historien er basert på suksessromanen "Teori og praksis", omtalt som Nikolaj Frobenius' løgnaktige selvbiografi om oppveksten i den nybygde drabantbyen Rykkinn i Bærum på 1970-tallet. Filmen skildrer hvordan forholdet mellom far og sønn utvikler seg etter at den stabile moren brått blir drept i en bilulykke.

Magnus (Sven Nordin) i Sønner av Norge

Foruten Sven Nordin i rollen som pappaen, spiller 16 år gamle Åsmund Høeg rollen som sønnen Nikolaj.

Filmen er valgt som årets åpningsfilm under Filmfestivalen i Haugesund og har premiere over hele landet 9. september.

Umoden pappa

– Kort forklart kan vi si at filmen handler om en gutt som er på vei inn i puberteten med en far som aldri har gått ut av sin egen, oppsummerer Nordin.

Arkitektpappaen Magnus har ikke sluppet hippietiden helt. Han praktiserer fri barneoppdragelse, naturisme og er en ganske selvsentrert spontan spilloppmaker. I sjokket over at kona dør, slår han følge med den motvillige sønnens tenåringsopprør. Nikolaj blir pønker, spiller i band og tester nye kjemiske stoffer han får tak i på det nybygde senteret. Faren er aldri langt unna, men ikke som en støttende eller korrigerende lederskikkelse.

– Han er egentlig helt dysfunksjonell. Han kan ikke snakke om ekte følelser med sønnen, for gjør han det kan hele demningen av innestengte tanker og følelser briste, forklarer Nordin.

Se traileren her:

Skeptisk

– Jeg var egentlig skeptisk til å lage film av min egen bok, sier Frobenius, men forteller at han likevel var trygg på at regissør Jens Lien var rett mann til å gjøre det. Det endte med at forfatteren reiste vekk og skrev manuset selv.

Historien er lagt til 70-tallet. Regissør og produsenter hadde store utfordringer med å få alle detaljer i bildene til å stemme med tiden, men har lyktes godt. Tidstypiske detaljer som interiøret i butikker, biler og klær er vel ivaretatt.

– Vi hadde egne konsulenter inne som sikret at pønkeklærne stemte med tiden filmen er laget i. Alle buttons og merker er godkjent, sier produsent Christian Fredrik Martin.

Mange av sentrene i drabantbyene bygget på 60- og 70-tallet slet med ungdomskriminalitet og rusproblemer, og Rykkinn var ikke spart for dette. Samtidig var det liten aksept for avvik fra det trygge borgerlige de fleste identifiserte seg med i Bærum.

Ville blitt frustrert

Åsmund Høeg ble plukket ut blant 1.000 kandidater som ble prøvefilmet. Regissøren fikk forslag om ham på forhånd, men var usikker. Etter den omfattende leteprosessen endte de likevel på den unge amatørskuespilleren.

– Jeg føler at jeg ville blitt ganske mye mer frustrert hvis jeg skulle hatt en slik far som Magnus i virkeligheten. Han gikk jo altfor langt i feil retning, sa Høeg, som legger til at filmlivet har gitt mersmak.

– Jeg har allerede en ny rolle i Sara Johnsens "Det viktigste er forbi", men jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre etter det, fortsetter han.