Suksessforfatter Jo Nesbø

Nesbø i vinden

Tre Jo Nesbø-historier til det store lerretet.

Forfatter Jo Nesbø er vinden som aldri før, med den nye boken om Harry Hole som kom i sommer ( Gjenferd) og filmatisering av den frittstående boken Hodejegerne. I tillegg er actionkomedien "Arme riddere", som har premiere i desember, basert på en historie av Nesbø, og det jobbes med filmatisering av Harry Hole-bøkene!

ETTERTRAKTET HODEJEGER

I 2008 kom Nesbøs litterære sidesprang fra rekrutteringsbransjen. Den sjarmerende Roger Brown, spilt av Aksel Hennie, er rekrutteringsekspert i sin beste alder og jobber for et anerkjent hodejegerfirma. Han er gift med galleristen Diana Storm-Eliassen, spilt av Synnøve Macody Lund, en av Oslos mest attraktive kvinner.

For at han skal ha råd til den luksuriøse livsstil kona krever, lever han et dobbeltliv ved å stjele kunst fra klientene sine. En dag når han skal gjøre det ultimate kupp i en Frogner-leilighet går ikke ting helt som smurt - og med ett er det hans hode som det jaktes på.

I den tredje hovedrollen finner vi den danske kjekkasen Nicolai Coster-Waldau. Filmen er allerede solgt til "hele verden" - hele 42 land har kjøpt rettigheter, og det kommer til å bli flere skal vi tro filmmakerne. Dette gjør " Hodejegerne" til den mestselgende norske filmen noensinne, og mange land kommer til å satse på filmen på samme måte som Millenniumtrilogien - altså storstilt.

– Vi er ute til rett tid, etter at Stieg Larsson har banet veien for det de i USA kaller "Nordic noir", både på bok- og filmfronten. Når folk likte det de så, hadde de allerede en tydelig knagg å henge det på. Og buzz vokser, det er som en snøball, sier regissør Morten Tyldum til NTB.

Filmen er også invitert til spesialvisning ved Toronto filmfestival i Canada. Filmfestivalen i september er en av verdens største publikumsfestivaler. Billettsalget er i gang til den norske premieren 26. august.

ARME RIDDERE

Kyrre Hellum, Arthur Berning, Andreas Cappelen og Mads Ousdal i Arme riddere

Dette fortalte Nesbø i en pressemelding i fjor: - Jeg hadde en filmprat med Martin (Sundland, red.anm.) og pitchet en idé jeg hadde hatt lenge.

- Martin tente skikkelig. Problemet var bare at jeg ikke hadde skrevet historien ennå. Så jeg kom meg hjem og begynte å skrive. Endelig et prosjekt hvor jeg har hatt muligheten til å putte inn alt jeg ikke har sett men har fryktelig lyst til å se på film (...)”.

Historien utspiller seg i grenselandet mellom Norge og Sverige. Vi møter en gjeng rufsete karer med felles kriminell bakgrunn, som jobber sammen på en snodig fabrikk som lager plastikkjuletrær. Også tipper de. Som folk flest har de aldri vunnet noe som helst - før nå. Dette er historien om den gangen de vant 12 rette i tipping: 1 739 361 kroner. Et tall som viser seg å ikke kunne deles likt på fire..

Mads Ousdal som Arne Treholt

- Vi har fått med oss et stjernelag av skuespillere til denne gledesprederen av en actionfilm, forteller to stolte produsenter, Martin Sundland og Are Heidenstrøm.

I hovedrollene ser vi blant annet Mads Ousdal, Henrik Mestad, Andreas Cappelen og Arthur Berning. I øvrige roller finner vi Fridtjov Såheim, Jan Grønli og svenske Peter Andersson.

- Det kommer til å bli en skikkelig fartsfylt film, full av spenning, humor og råskap som vi ikke har vært i nærheten av i noen norsk film tidligere. Rett og slett en skikkelig intens og sjukt kul film (...)”, sier Sundland.

Regien er det " United" (2003)- og " Svein og rotta" (2006)-regissør Magnus Martens som står for. Filmen får kinopremiere 2. desember.

HARRY TIL FILMEN

Suksessforfatter Jo Nesbø Nesbø har tviholdt på filmrettighetene til Harry Hole-bøkene i mange år, men når har rettighetene til én av de mest spennende bøkene i serien - Snømannen - endelig gått til det britiske produksjonsselskapet Working Title Films.

Nesbø forteller i et intervju til NRK at han har jobbet med selskapet i over ett år for å få til en avtale der Nesbø nesten har "urimelig mye" kunstnerisk kontroll. Det innebærer blant annet at forfatteren har rett til å stoppe filmatiseringen hvis han ønsker det. Hvis samarbeidet går bra er det muligheter for filmatisering av flere bøker.

Vi grugleder oss til å se resultatet! Men først - hvilken internasjonal skuespiller kan ta rollen som Harry Hole?