Aksel Hennie i Hodejegerne

Behold! Her kommer Hodejegerne

Endelig er det klart for tidenes første filmatisering av en Jo Nesbø krim. Forventningene står i taket.

26. august braker det løs med premiere på ” Hodejegerne” over hele landet. Dette er aller første gang en Nesbø-historie skal vises på det store lerretet, et ærefullt oppdrag som seg hør og bør er gitt en norsk regissør.

Produsenter, regissører og filmselskap i inn- og utland har lenge siklet etter rettighetene til å lage film av Nesbøs bøker, og Morten Tyldum, filmskaperen bak ” Buddy”, er den første som har fått prøve seg:

- Det er selvfølgelig ærefullt å bli den første som filmatiserer en av Jo Nesbøs bøker, sier regissøren under pressekonferansen i Haugesund i dag.

Morten Tyldum, forfatter Jo Nesbø og Aksel Hennie på Cannes Filmfestival i forbindelse med Hodejegerne
Morten Tyldum, forfatter Jo Nesbø og Aksel Hennie på Cannes Filmfestival i forbindelse med Hodejegerne

Filmen handler om rekrutteringsagenten Roger Brown, en liten mann på 1.68 med en vakker kone og et alt for høyt forbruk. For å holde hodet over vannet økonomisk har han spesialisert seg på å stjele kunst fra sine klienter. I sitt siste store kupp, hvor målet er mystiske Greves Rubens-maleri, vikler han seg inn i et farlig spill. Les mer om filmen og kjøp billetter her

Hovedrollen spilles av Aksel Hennie , som også var med i Tyldums mest kjente film "Buddy".

- Fra første øyeblikk var Aksel Hennie den eneste i tankene mine som Roger Brown, forteller Tyldum, som har jobbet mye med Hennie tidligere.

Nikolaj Coster-Waldau som Clas Greve i Hodejegerne
Nikolaj Coster-Waldau som Clas Greve i Hodejegerne

DANSK STJERNE

Tyldum var også heldig å få Danmarks nye stjerneskudd Nicolaj Coster-Waldau med i filmen, i rollen som antagonisten Greve. Dansken er allerede et stort navn, med blant annet en rolle i HBO-serien ” Game of Thrones”. Men å spille film i lille Norge ser han ikke på som så forskjellig fra Hollywood, bortsett fra i måten stjernene behandles:

- Det er det samme i Hollywood og i Norge. Det er kanskje forskjell i antall personer som er involvert, men filmens språk er det samme. Jeg gjorde en liten trailer med Aksel Hennie og når jeg kom inn i den lå en naken og tilgriset Aksel på sorte søppelsekker. Så det er slik Norge behandler en av sine største stjerner!

Synnøve Macody Lund (Diana Brown) i Hodejegerne
Synnøve Macody Lund (Diana Brown) i Hodejegerne

UERFAREN "LEADING LADY"

Når det gjelder den tredje sentrale rollen i ”Hodejegerne”, Roger Browns kjæreste Diana, fikk Morten Tyldum imidlertid kalde føtter. Etter anbefaling fra Aksel Hennie hadde de castet Synnøve Macody Lund, en filmkritiker helt uten skuespillererfaring, mest kjent som ”dama til Christer Falck”.

- Den eneste jeg ikke var fornøyd med var Synnøve. Det var Aksel Hennies ide å bruke henne, men jeg mente det var en særdeles dårlig ide å bruke en som aldri hadde stått foran kamera og som i tillegg var filmkritiker. Men etter prøvespilling så ble jeg overbevist om at Synnøve var den rette som Diana. Hun bragte en ærlig nakenhet til rollen, forteller regissøren.

Macody Lund, på sin side, stupte inn i sjansen. Men med visse bekymringer:

- Jeg tenkte at jeg har ingenting å tape og det er sjelden man får slike muligheter, men samtidig så tenkte jeg at om dette går skeis så kan jeg ikke anmelde film igjen.

NORGES MILLENNIUM?

Filmen har allerede solgt massivt i utlandet og med over 50 eksportland er den tidenes mest solgte norske film utenfor landets grenser. Filmen går ut med samme antall kopier som Millennium-trilogien, som sier litt utenlandssatsningen.

I tillegg er det bestemt at "Hodejegerne" skal få en amerikansk remake, men da uten Morten Tyldum i regien:

- Det skal gjøre en ny amerikansk innspilling av Hodejegerne, basert på boken og ikke vår film. Den kommer ikke jeg til å være innvolvert i. Jeg har laget min versjon av Hodejegerne og er fornøyd med den. Blir det filming i USA på meg så blir det nye prosjekter.

Suksessforfatter Jo Nesbø
Suksessforfatter Jo Nesbø

MER NESBØ I VENTE

Nå er det straks tid for det norske kinopublikummets dom over tidenes første Nesbø-filmatisering. Og om ikke lenge blir det mer. I desember er det nemlig premiere på " Arme Riddere", også basert på en historie av Jo Nesbø. Forfatterens hjertebarn, Harry Hole, er også på vei til filmens verden, da med et britisk produksjonsselskap. Nesbø har tviholdt på filmrettighetene til Harry Hole-bøkene i mange år, men når har rettighetene til én av de mest spennende bøkene i serien - Snømannen - gått til Working Title Films. Vi venter i spenning!