Hovedrolleinnehaver i Oslo, 31. august Anders Danielsen Lie

De nominerte til Nordisk råds filmpris er klare

Kan dette blir året Norge vinner?

I dag ble årets nominerte til Nordisk Råds Filmpris annonsert. Filmprisen ble første gang gitt i forbindelse med Nordisk Råds 50. års jubileum i 2002, og ble en fast årlig pris fra 2005. Prisen er på 350.000 danske kroner og fordeles likt mellom regissør, manusforfatter og produsent.

I fjor mottok den danske filmregissøren Thomas Vinterberg, manusforfatteren Tobias Lindholm og filmprodusenten Morten Kaufmann prisen for filmen " Submarino". Den vant over Sara Johnsens " Upperdog". Ingen norsk film har til nå vunnet den gjeve filmprisen, som også i 2009 gikk til en dansk film, Lars von Triers " Antichrist".

SOLID NORSK BIDRAG

I år er håpet imidlertid større om at Norge endelig kan stikke av med seieren. Filmen som er nominert er nemlig snakkisen " Oslo, 31. august", som hadde verdenspremiere i Cannes, konkurrerer om pris under Toronto Filmfestival i september, og er kortlistet til Beste fremmedspråklige film til neste års Oscarutdeling. Regien er det Joachim Trier som står for.

Anders ( Anders Danielsen Lie) er i ferd med å fullføre sin narkotikarehabilitering på landsbygda. Som en del av programmet har han fått lov til å gi inn i byen for et jobbintervju. Anders drar nytte av permisjonen, og driver rundt i byen og treffer på gamle kjente. Anders er smart, kjekk og fra en god familie, men han er dypt hjemsøkt av alle mulighetene han har kastet bort, og av alle menneskene han har sviktet. Han er fortsatt relativt ung, men føler at hans liv på mange måter er allerede over.

For resten av dagen og til langt på natt, vil spøkelser av tidligere feil kjempe mot sjansen for kjærlighet, muligheten for et nytt liv, og håpet om å se en fremtid ved morgengry.

VÅRE KONKURRENTER

Danskenes bidrag, " Sanheden om mænd", er et hengivent portrett av en generasjon menn som krymper av store forpliktelser, men som allikevel stiller de store spørsmålene om livet og kjærligheten. Mads flytter inn i et hus med sin vakre kjæreste Marie, når et plutselig stikk av tvil slår ham. Er dette meningen med livet? Har han levd ut alle sine drømmer? Han slipper alt, flytter fra kjæresten sin og kaster seg inn i en desperat jakt for å leve ut sine største drømmer - en søken etter å finne meningen med livet og sin sjelevenn. I rollene finner vi blant annet svenske Tuva Novotny og Kim Bodnia.

Sandheden om mænd
Sandheden om mænd

"Svinalängorna", på norsk " Skyggesiden", gikk på kino her til lands i årsskiftet. En morgen rett før julehelgen får den 34-årige Leena ( Noomi Rapace) en telefon fra sykehuset i hjembyen. Hun blir fortalt at hennes mor er døende. Denne beskjeden leder til at hun, for første gang i sitt voksne liv, må konfrontere sin mor. Gjennom alle år har Leena kjempet med sorgen over sin tapte og mørke barndom. Nå blir hun plutselig tvunget til å ta et oppgjør med fortiden for å kunne gå videre i livet.

Ola Rapace og Noomi Rapace med regissør Pernilla August på settet til Svinalängorna
Ola Rapace og Noomi Rapace med regissør Pernilla August på settet til Svinalängorna

Finnenes bidrag har ikke fått norsk tittel, men heter " Hyvä poika" på originalspråket og "The Good Son" på engelsk. Etter en uheldig og skandaløs premiere flykter skuespilleren Leila til familiens sommehus ved sjøen. Den fredelige ferien med sine to sønner Ilmari og Unto blir forstyrret når Leila inviterer noen venner over for en festlig helg. Etter festen ber Leila den karismatiske og uforutsigbare forfatteren Aimo om å bli noen dager. Men 19 år gamle Ilmari, som har et svært nært forhold til sin mor og som ofte oppfører seg som hennes personlige livvakt, er fiendtlig innstilt til Aimo.

Hyvä poika
Hyvä poika

" Brim", eller "Undercurrent", forteller historien om en ung kvinne som blir ansatt som mannskap på et fiskefartøy, der en tettknyttet gruppe menn allerede er på plass. Etter hevrt blir det klart at stillingen var ledig som følge av en tragisk hendelse, og hennes tilstedeværelse blir ikke likt av mannskapet. Men konflikter innad i gruppen, samt med naturen, må mannskapet holde sammen og møte sin skjebne i en sjøferd som tar en uventet vending.

I tillegg til filmprisen deler Nordisk råd hvert år ut en litteraturpris, en musikkpris og en natur- og miljøpris. Målet med prisene er å styrke interessen for nabolandenes litteratur, språk, musikk og film.