Vin Diesel er Dominic Toretto i Fast & Furious-serien

Fast and Furious-fenomenet

Filmkritikerne har ikke hatt mye positivt å si om bilfilmene, men publikum er tropper opp i hopetall. Sjette runde nærmer seg norske kinoer

Forrige filmen, "Fast Five" (2011), gjorde det meget skarpt på kino og fikk faktisk relativt gode kritikker fra kritikerne. I alle fall i sammenligning med de tidligere filmene.

24. mai er det klart for sjette runde, med "Fast and Furious 6".

Paul Walker og Vin Diesel i Fast and Furious 6
Paul Walker og Vin Diesel i Fast and Furious 6

RASKE BILER OG LEKRE DAMER

Når den første "The Fast and the Furious"-filmen kom i 2001 var det få som var klar over hvilket fenomen man sto ovenfor.

Det hele startet med at regissør Rob Cohen ( xXx) leste en artikkel om gatebilløp i New York i Vibe magazine. Sammen med produsent Neal H. Moritz utarbeidet han idéen til den første filmen.

Oppskriften er ganske enkel: menn på kanten av loven og heftig bilkjøring, ispedd en dasj romantikk. Ingen kompliserte plot og twister, eller vanntett logikk, kun pur action og tøffe karakterer.

Konseptet var ingen kritikersuksess, men publikum flokker til kinosalene. Mange trodde serien skulle dø ut etter den tredje filmen, men med originalbesetningen tilbake i 2009 fikk den et nytt løft. Sammenligner vi med Die Hard-filmene, som dro inn henholdsvis $140, $240, $366 og $383 millioner, så har Fast and Furious-filmene dratt inn imponerende $207, $236, $158 og $359 millioner på kino verden over. Og den femte filmen fikk en knallåpning i USA.

2 Fast 2 Furious
2 Fast 2 Furious

I filmene er det ofte masser av lettkledde lekre babes som flokker seg rundt bilene, noe jeg mistenker er mer ønskedrøm enn realiteter. Men i rette Fast and Furious-ånd har vi laget en bildeserie fra bilene som ble brukt i 2 Fast 2 Furious

Vin Diesel og produsent Neal H. Moritz jobber nå med den sjette filmen i serien. Denne ryktes å foregå på Autobahn i Tyskland, og også en syvende og avsluttende er under planlegging.

FILMENE:

The Fast and The Furious (2001)

En ung politibetjent ( Paul Walker) går "undercover" for å infiltrere en bandegjeng (ledet av Vin Diesel) i Los Angeles som er mistenkt for ulovlig bilkapring. De har bensin i blodet og hormoner i bensinen. De lever for og i sine biler. Skinnende, topptrimmede og alltid med en overraskelse eller to under panseret.

De behersker landeveiene og møtes for å prøve krefter i ulovlige gateløp når mørket faller på og politiet har annet å gjøre. De satser gjerne et par tusen dollar for å konkurrere med den regjerende mester i håp om å komme først i mål. Eller bilen brukes som startpremie.


2 Fast 2 Furious (2003)

Handlingen er flyttet til Miami. Denne gangen uten Vin Diesel, mens Paul Walker fortsatt er med. Han får selskap av Tyrese Gibson, Ludacris og Eva Mendes.

Brian O'Connor (Paul Walker) mistet jobben som politi på grunn av farten, og nå må han betale en høy pris. O'Connors lojalitet til arbeidsgiverne i FBI og LAPD ble satt på prøve mens han infiltrerte det fartsfylte og lysskye bil-miljøet i Los Angeles.

Men O'Connor får en siste mulighet; FBI i Miami sliter med å huke inn Carter Verone (Cole Hauser), en høyprofilert "forretningsmann" som bruker import- og eksportfirmaet sitt som skalkeskjul for storstilt hvitvasking av penger.

The Fast and the Furious: Tokyo Drift (2006)

I den tredje filmen blir vi tatt med til Japan og som det heter i reklamen: "I en sexy og fargerik undergrunnsverden av japansk drift racing kjører de nyeste og raskeste spesialbygde bilene mot hverandre for full maskin på noen av verdens farligste baner."

Ingen i originalbesetningen er lenger med; Lucas Black, Bow Wow, Brian Tee og Sung Kang (spiller også i de neste to filmene) har hovedrollene. I forhold til de to tidligere filmen har den tredje filmen har mye mer fokus på selve bilene og bilkjøringen. Det er også den første filmen regissert av Justin Lin, som også står for regien i de to påfølgende filmene.


Fast & Furious (2009)

Originalbesetningen er tilbake. Det er mer enn åtte år siden den tidligere forbryteren Dominic Toretto (Vin Diesel) kjørte over den meksikanske grensen og begynte et liv som flyktning. Nå lever han på rømmen i et lite hus på stranden i Den dominikanske republikk hvor han prøver å starte et nytt liv sammen med den eneste rest av sin fortid, Letty ( Michelle Rodriguez). Men han vet at myndighetene til en hver tid kun er noen skritt bak ham...


Fast and Furious Five (2011)

I Fast Five gjenforenes Vin Diesel og Paul Walker med de øvrige stjernene fra hvert kapittel av den adrenalinfylte actionfilmserien. Denne gangen slår ekspolitimannen Brian O'Conner (Paul Walker) seg sammen med eksfangen Dom Toretto (Vin Diesel) - selv om de befinner seg på hver ende av lovens lange arm. Nykommeren Dwayne Johnson får i dette ultimate kappløpet mot tiden selskap av en rekke kjente fjes fra de foregående filmene, som Jordana Brewster, Chris "Ludacris" Bridges, Tyrese Gibson, Sung Kang, Gal Gadot, Matt Schulze, Tego Calderon og Don Omar.

Den femte filmen i rekken har faktisk også greid å vinne kritikerne over på sin side, i alle fall i mye større grad enn de foregående filmene. Sjekk scoren på rottentomatoesThe Fast and the Furious 6 (2013)

Dom og Brian lever livets glade dager på Gran Canaria, men idyllen varer ikke lenge. Hobbes har bruk for de to og resten av teamet til en ytterst vanskelig jobb. Og for å overtale guttene har han sjokkerende nyheter... Det er duket for nok en runde med reinspikka action, heseblesende biljakter og drøye nevekamper.

Dwayne Johnson i Fast and Furious 6
Dwayne Johnson i Fast and Furious 6

Men filmserien gir seg ikke der... det er nemlig duket for en syvende runde i "Fast & Furious 7" (2014). Denne gangen settes kursen nok en gang til Tokyo, og i tillegg til gjensyn med Dwayne Johnson, Vin Diesel og Paul Walker, dukker Jason Statham opp.