Sam Riley, Kristen Stewart og Garrett Hedlund i On the Road

On the Road til lerretet

Beat-kulturens bekymringsløshet festes på film.

On the Road er en roman av amerikaneren Jack Kerouac, utgitt i 1957. Romanen regnes som en av de aller fremste beat-romanene - en sjanger som dyrker det ikke-konforme og den spontane kreativiteten, og som også er gjeldende for poesi og musikk. Persongalleriet i On the Road baserer seg angivelig på virkelige personer i beat-generasjonen som Allen Ginsberg, Neal Cassady, Gary Snyder og Kerouac selv, og boken handler i stor grad om Kerouacs reiser gjennom Amerika med disse menneskene.

Boken var blant annet en stor inspirasjon for Bob Dylan, og var opphavet til hans berømte låt Like a Rolling Stone.

Boken er sterkt preget av av den litterære teknikken "bevissthetsstrøm" og ble skrevet i løpet av tre ukers intenst arbeid på én eneste, lang rull telegrafpapir – så han ikke skulle måtte bryte tankerekken ved slutten av hvert ark. Forarbeidet til boken tok imidlertid flere år. Boken har utkommet på norsk under tittelen På kjøret, og nå blir den film!

"A pain stabbed my heart, as it did every time I saw a girl I loved who was going the opposite direction in this too-big world." - Jack Kerouac, On the Road, del 1, kap. 12.

Kristen Stewart i filmen On the Road

IMPONERENDE ROLLELISTE

Relativt ukjente Sam Riley har fått rollen som Sal Paradise, som er bokens jeg-person og Kerouacs alter ego. Som hans store inspirasjon og gode venn Dean Moriarty (Neal Cassady) finner vi Garrett Hedlund, som er mest kjent som Sam Flynn i "TRON: Legacy".

Kristen Stewart spiller Deans av-og-på-kjæreste Marylou, og andre navn på listen inkluderer Kirsten Dunst, Viggo Mortensen, Amy Adams, Alice Braga, Steve Buscemi og "Mad Men"s Elisabeth Moss.

Sam Riley blir Sal og Garrett Hedlund den gærne Dean i On the Road

Walter Salles, som blant annet står bak road-movien " Motorsykkeldagbøkene" (2004), står for regien - og med castinglisten ser dette veldig lovende ut. Vi venter i spenning på mer informasjon om filmen, som nå er under post-produksjon og skal ha premiere i begynnelsen av 2012.

TIPS! Hvis du er interessert i beat-kulturen, bør du også få med deg " Howl" (2010), der James Franco spiller poeten Allen Ginsberg.