Aksel Hennie (Roger Brown) i Hodejegerne

Tidenes beste norske filmhøst?

Et bredt spekter av filmer står klar for å gjøre årets norske filmhøst til kanskje tidenes beste.

Etter en laber norsk filmvår ser det ut til at alt snur nå på høsten og gjør 2011 til et totalt sett bra år for norsk film.

Tradisjonelt sett er høsten gode tider for kinofilmer, både på grunn av filmtilbudet og høstværet her til lands, og som alltid er Norsk Filminstitutts direktør, Nina Refstad meget optimistisk på vegne av de norske filmene vi har i vente:

- Vi er alltid optimistiske, men i høst mener vi at vi har ekstra god begrunnelse for optimismen.

I månedene som kommer får vi både Skandinavias første 3D-film, festivalfavoritter, lovende komedier, to Nesbø-historier, hvorav en kan bli tidenes største norske utenlandssuksess, kvalitetsbevisste barnefilmer og spennende dokumentar.

Her er en oversikt over de norske høstfilmene:

Mathias Myren & Helene Bergsholm i Få meg på, for faen

FÅ MEG PÅ, FOR FAEN – 19. august

Først ut blant de norske høstfilmene er ”Få meg på, for faen”, filmen som imponerte blant andre Robert De Niro på Tribeca-festivalen tidligere i år, hvor den også vant pris for beste manus. Her møter vi Alma, en seksuelt frustrert 15-åring som vil PÅ og i gang med livet. Filmen er basert på deler av Olaug Nilsens roman med samme navn, og er regissert av Jannicke Systad Jacobsen.

Til siste hinder

TIL SISTE HINDER – 26. august

Uken etter er det klart for barne- og ungdomsfilmen ”Til siste hinder”, om byjenta Ida som mistrives etter å ha flyttet på landet. Hun bestemmer seg for å rømme, men på veien møter hun hesten Kehilan og alt forandres. Unge Anders Øvergaard (23) spillefilmdebuterer i regirollen, mens Kathrine Haugen står for manus.

Aksel Hennie (Roger Brown) i Hodejegerne

HODEJEGERNE – 26. august

Voldsomme forventninger knyttes til den aller første filmatiseringen av en Jo Nesbø-krim. Filmen er allerede solgt massivt utenlands, og distribueres i samme skala som Millennium-filmene. Aksel Hennie spiller hovedrollen som hodejegeren Roger Brown, en liten mann med store ambisjoner, som roter seg bort i mye trøbbel. Regien er ved Morten Tyldum, og i øvrige roller finner vi blant andre den danske superstjernen Nicolaj Coster-Waldau og Synnøve Macody Lund.

Anders Danielsen Lie i Oslo, 31. august

OSLO, 31. AUGUST – 31. august

Joachim Trier gjorde seg bemerket både hjemme og ute med ”Reprise” i 2006. Endelig kommer hans andre film, ”Oslo, 31. august ”, hvor vi møter Anders Danielsen Lie i hovedrollen. Filmen er et portrett av Oslo i dag, og tar for seg en avgjørende dag i en ung manns liv. Den ble vist i Cannes i mai og har allerede fått mye positiv omtale i utlandet.

Pushwagner med hans bilde They Are Asleep i bakgrunnen

PUSHWAGNER – 2. september

Even Benestad (”Alt om min far”) og August B. Hanssen har følgt kunstneren Terje Brofros aka Hariton Pushwagner i tre og et halvt år, og står nå klar med dokumentaren om mannen som kanskje er Norges viktigste samtidskunster. Med utgangspunkt i Pushwagners billedverden leker filmen med temaene kontroll og iscenesettelse, og tegner et portrett av en kunstner med en unik historie.

Nikolaj (Åsmund Høeg) og Magnus (Sven Nordin) i Sønner av Norge

SØNNER AV NORGE – 9. september

Sammen med ”Sykt lykkelig” og ”Oslo, 31. august” er Jens Liens ”Sønner av Norge” shortlistet som Norges Oscar-bidrag. Filmen er basert på Nikolaj Frobenius’ roman ”Teori og praksis”, hvor opprør, pønk og drabantbyhelvetet står i sentrum. En uvanlig far-sønn historie, hvor Sven Nordin spiller den litt klengete og svært åpenhjertige faren, med en uvanlig person på rollelisten: selveste Johnny Rotten! (fra Sex Pistols, hvis dere ikke visste det).

Kong Curling (IKKE BRUK DETTE BILDET)

KONG CURLING – 23. september

Atle Antonsen har med seg et drømmelag av komikere og skuespillere i komedien ”Kong Curling”: Linn Skåber, Kåre Conradi, Jon Øigarden, Inger Helge Gimle, Steinar Sagen, Bård Tufte Johansen og Harald Eia, for å nevne noen. I filmen følger vi Truls Paulsen (Antonsen), en tidligere curlingstjerne med tvangstanker og en kontrollerende kone (Skåber), som bestemmer seg for å gjøre comeback for å hjelpe en venn i nød.

Lillebror (Adrian Grønnevik Smith) og Knerten på torget i Knerten i Knipe

KNERTEN I KNIPE – 23. september

Knerten-filmene, basert på Anne-Cath Vestlys bøker, er gjort stor suksess på kino. Nå kommer den tredje og siste filmen om Knerten og Lillebror, som nå har flyttet til en ny by. Knerten har blitt far, og Lillebrors foreldre bekymrer seg over sønnen som ikke vil få seg nye venner. Han vil bare leke med Knerten. Men når Knerten forsvinner må Lillebror ty til de andre barna i gata, og jakte på sin lille bestevenn.

Noomi Rapace i Babycall

BABYCALL – 7. oktober

Pål Sletaune er tilbake med nok en psykologisk thriller i høst. I tillegg til Kristoffer Joner, som også var med i hans forrige film ”Naboer”, har han fått med seg Skandinavias mest etterspurte skuespiller i hovedrollen, Noomi Rapace. Hun spiller en alenemor som flytter inn på hemmelig adresse med sønnen Anders, og engster seg for at guttens voldelige far skal dukke opp. For å overvåke sønnen kjøper hun en babycall, men merkelige lyder slår inn på babycallen og hun overhører noe hun tror er et drap.

Varg Veum -I mørket er alle ulver grå stillbilde 1

VARG VEUM – I MØRKET ER ALLE ULVER GRÅ – 4. november

I høst er det også klart for nok et avsnitt om Bergens lurvete privatdetektiv Varg Veum. Denne gangen er handlingen flyttet ut fra Vestlandets hovedstad til Budapest, hvor han begynner å grave i våpenindustriens mørke hemmeligheter. Han trekkes inn i et livsfarlig spill, i det som blir hans største og farligste sak hittil. Ny på rollelista denne gangen er Ane Dahl Torp og Jon Øigarden.

Julenatt i Blåfjell

BLÅFJELL 2 – JAKTEN PÅ DET MAGISKE HORN – 18. november

Skandinavias aller første 3D-film finner sted i Blåfjells magiske univers. Her må Fjellrose og Dreng trå til for å redde verden fra en truende sprengkulde, ved hjelp at et magisk horn som har kommet i menneskenes hender. En stor isbre truer med å knuse gården der rødnissene bor, og det er liten tid å miste. Filmen er filmet i 3D, ved hjelp av blant annet 4 fagpersoner fra ”Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides”.

Kyrre Hellum, Arthur Berning, Andreas Cappelen og Mads Ousdal i Arme riddere

ARME RIDDERE – 2. desember

Jo Nesbø er populær i filmverdenen om dagen ( les mer om det her!). Den mørke actionkomedien ”Arme Riddere” film den andre filmen i høst som er basert på hans historier. Denne gangen med en større humoristisk vri. Fire karer får 12 rette i tipping og vinner 1,739,361 kroner. Penger det skal vise seg blir vanskelig å dele på fire. Løsning? Noen må vekk. I rollene møter vi blant andre Mads Ousdal, Kyrre Hellum, Arthur Berning og Henrik Mestad.

Med forbehold om endring av premieredatoer.