Allison Janney som Charlotte Phelan og Emma Stone som Eugenia 'Skeeter' Phelan i Barnepiken (The Help)

Høstens feel-good?

"Barnepiken", filmatiseringen av Kathryn Stocketts populære roman, er klar for lerretet.

Fredag er " Barnepiken", eller "The Help" som er originaltittelen, endelig premiereklar her til lands.

Filmen er basert på Kathryn Stocketts bestselgende roman fra 2009 om de afroamerikanske tjenestepikene i USA på 60-tallet.

Octavia Spencer og Aibileen Clark i Barnepiken

STORE ROLLEPRESTASJONER

Vi befinner oss i Jackson, Mississippi og her møter vi blant andre Eugenia "Skeeter" Phelan som spilles av Emma Stone. Hun er journalist og ønsker å satse på karrieren i motsetning til sine venninner, som blant annet kjemper for å få separat toalett til tjenestepikene sine av frykt for fremmede bakterier.

"Skeeter" får etterhvert et ønske om å skrive en bok som viser rasismen barnepikene blir utsatt for i sin hverdag, men realiseringen av en slik bok vil medføre stor fare for henne og ikke minst hennes intervjuobjekter. Grunnet dette sliter hun i starten med å finne barnepiker som er villig til å fortelle sine historier, men så møter hun Aibileen Clark og Minny Jackson. Godhjertede Aibileen Clark spilles av Viola Davis som vi tidligere har sett i filmer som " Doubt" og " Solaris". Den frittalende Minny Jackson spilles av Octavia Spencer som tidligere har spilt i " Being John Malkovich", og begge de to gjør svært gode roller i "Barnepiken".

Jessica Chastain som den blonde skjønnheten Celia Foote i Barnepiken Av andre skuespillere møter vi også Jessica Chastain, kjent fra Terrence Malicks " The Tree of Life" som vant Gullpalmen på den prestisjetunge Cannes Festivalen i år. Rollen som Celia Foote i "Barnepiken", en nokså forskjellig fra den hun hadde i "The Tree of Life". Celia Foote er fra en liten bygd langt fra byen, kler seg utfordrende og er generelt ikke godt likt blant sosietetsdamene i Jackson, til tross for at hun prøver sitt beste.

TOPPET PÅ HJEMMEBANE

Filmen toppet kinolistene i USA da den hadde premiere 10. august og har til nå tjent inn over 154 millioner amerikanske dollar. Den har også blitt godt mottatt av de utenlandske kritikerne, og nå gjenstår det å se hvilken dom den får av kritikerne her til lands.

En som ikke er like fornøyd er barnepiken/tjenestepiken til forfatter Kathryn Stocketts bror, Abilene Cooper. Hun mener forfatteren har stjålet hennes historie for så å lage en Disney-film av den. Hun har gått til sak mot forfatteren fordi hun mener romanens hovedrolle Aibileen har svært mange likheter med henne, i følge Daily Mail. Navnet, byen, arbeidsoppgavene, kallenavnet og mye mer er likheter hun har bitt seg merke i. Saken ble imidlertid avvist av retten i august fordi den ble fremmet for sent.

Dette er uansett en svært rørende, provoserende, varm og morsom film som virkelig er verdt en kinotur.