Atle Antonsen i Dag

Novotny falt for Dag

Nå skal svenskene få bli kjent med det norske TV-fenomenet "Dag".

Tuva Novotny Tirsdag 18. oktober er det premiere på den mørke dramaserien " Dag" på SVT.

Den svenske skuespilleren Tuva Novotny har en stor rolle og forteller nå hvorfor hun takket ja.

– Det var det beste jeg noensinne hadde lest, sier hun om manuset – utarbeidet av Øystein Karlsen og Kristopher Schau.

TV 2-serien om den pessimistiske ekteskapsrådgiveren Dag, er svært populær på hjemmebane. Vi ser Atle Antonsen som den single og smått resignerte psykologen som trives med alenetilværelsen – helt til Eva (spilt av Novotny) dukker opp.

Hun sammenligner "Dag" med amerikanske TV-serier som " Dexter" og " Weeds" – serier som ikke moraliserer og som gir oss antihelter i hovedrollene.

– Det finnes ikke noe lignende i Sverige. Det er symptomatisk at det gjøres i Norge som – sett utenfra – er et så polert land, sier hun.

Novotnys regidebut

Regissør Øystein Karlsen forteller at hans kreative prosess fikk ytterligere fart ved hjelp av et bilde av Tuva Novotny.

– Jeg skrev fire eller fem monologer på to og en halv time, konstaterer han.

Og forteller at da han fikk til et møte med henne, var han så nervøs at han skiftet klær tre ganger. Uroen viste seg ubegrunnet. Da Novotny fikk lese manus, var hun solgt.

– Det var det beste jeg noensinne hadde lest, punktum slutt, sier hun.

Den fjerde episoden i sesong to er vist i Norge. Den er Novotnys debut som regissør.

– Når man regisserer noen som er 10 år yngre, og som har gjort 40 spillefilmer, da tenker man at "hun kan det nok bedre enn meg", så da kan hun få gjøre det, ler Karlsen.

En vennegjeng

Tuva Novotny er svært kjent i Sverige og har også spilt i Hollywoodfilmen "Spis Elsk Lev", mot Julia Roberts og Javier Bardem.

Neste år dukker hun opp i filmen "Bröderna hårdrock", regissert av Ulf Malmros. Der vil hun møte kolleger hun kjenner fra tidligere produksjoner. Hun forteller at hun også har etablert et nært forhold til sine norske kolleger i "Dag".

– Hjemme snakker jeg om nordmennene som vennegjengen min. Jeg føler meg nok veldig hjemme der, både personlig og yrkesmessig, sier hun.

Det ble nylig klart at det skal lages en amerikansk versjon av serien. Gjengen bak "Dag" var tidligere i høst i Los Angeles for å jobbe fram den amerikanske tilpasningen av serien.

Øystein Karlsen har regi og manusansvar for serien, og sier til TV 2 at "Dag" har et universelt tema som vil treffe på tvers av kulturer.

– Så vidt vi vet er det første gangen en norsk TV-serie er solgt til USA. Vi har kommet inn på et ekstremt heldig tidspunkt, akkurat når de har fått øynene opp for skandinaviske produksjoner, har Karlsen tidligere uttalt om dette til VG.no.