Poltergeist fra 1982

Retroskrekk!

Gjensyn med 1980-tallet.

Mange av de beste og mest kjente grøsserne kommer fra 1960-, 70- og 80-tallet. Her har vi tatt sistnevnte tiår i nærmere øyesyn, og plukket ut fem 80-tallsfavoritter som fortjener et gjensyn, eller første møte:

A NIGHTMARE ON ELM STREET (Wes Craven, 1984)

“Whatever you do, don't fall asleep.”

Det er noe litt komisk over monsteret i Wes Cravens klassiker ”A Nightmare on Elm Street”. Men tross sin lett karikerte fremtoning, med filthatt, stripete genser, vansiret ansikt og barberbladhanske, er hans gufne smil fortsatt skremmende. Barnemorderen Freddy Krueger sneik seg inn i marerittene til barna av 1980-tallet og er den dag i dag en av grøsserverdenens mest kjente bad guys. Skrekk-nostalgi til tusen.

Kjøp filmen

POLTERGEIST (Tobe Hooper, 1982)

“Go into the Light.”

Spielberg-produserte “Poltergeist” tar for seg et klassisk skrekkfilm-plot: en erketypisk amerikansk kjernefamilie lever et fredelig liv helt til plutselig idyllen blir brutt av onde, overnaturlige krefter. Ekstra creepy blir det med den viktige ingrediensen besatte barn, søte, lille Carol Anne (Heather O’Rourke) får nemlig kontakt med det overnaturlige gjennom TV-skjermen – statisk støy har aldri vært skumlere. Og det visuelle uttrykket, kraftig krydret med effekter, er imponerende.

Kjøp filmen

EVIL DEAD II (Sam Raimi, 1987)

“Groovy.”

Ingen horror-entusiast kan leve et verdig liv uten å ha sett ”Evil Dead II”! Zombie-eventyret startet med lavproduksjonen "Evil Dead" i 1981, som raskt ble den ultimate blod og gørr-suksessen på videomarkedet. Den skremte vettet av folk, og de ville ha mer. I oppfølgeren hadde filmskaperne mer å rutte med, og toeren ansees å være zombie-mesterverket over alle zombie-mesterverk. Kultregissør Sam Raimi rundet det hele av i en grand finale med den tredje filmen i 1992 og dermed var tidenes beste grøsser-trilogi skapt.

Kjøp filmen

ONDSKAPENS HOTELL (Stanley Kubrick, 1980)

”Heeere’s Johnny!”

Adapsjonen av Stephen Kings roman ”The Shining” er en av de mest innflytelsesrike skrekkfilmene noensinne. Og Jack Nicholsen gjør en av sine største roller som forfatteren Jack Torrance. Sammen med sønnen Danny og kona Wendy (fantastiske, småcreepy Shelley Duvall) tar han jobben med å passe et isolert hotell over vintersesongen. Mystiske, onde krefter lurer på stedet, og isolasjonen driver Jack sakte men sikkert inn i total galskap.

Kjøp filmen

THE THING (John Carpenter, 1982)

“… det er en slags ting! ”

Forhistorien til Carpenters 80-talls-klassiker har kinopremiere 28. oktober. Og da er det vel verdt å ta en titt på originalen, man må kjenne sin filmhistorie! Det vil si, filmen fra 1982 er egentlig en remake, av Howard Hawks ”The Thing from Another World” (1951). Carpenters ”The Thing” regnes for å være en av tidenes beste skrekkfilmer, og for oss nordmenn (det snakkes norsk på filmen!) ligger den ekstra nært hjertet.

Kjøp filmen

Hvilke flere 80-talls filmer hører hjemme i dette selskapet?