Vampyrfilmer

Topp 10 vampyrer

Vampyrer er stadig i vinden. Her er de skumleste, kuleste og mest sexy filmatiserte vampyrene gjennom tidene.

The Guardians filmskribent Mark Kermode har kåret tidenes beste vampyrer på film.

Her er listen:

Max Schreck i Nosferatu
Max Schreck i Nosferatu

Max Schreck i Nosferatu (1922)

Max Schrecks fantastiske fremstilling av vampyren Graf Orlok i stumfilmen til F. W. Murnau skremmer og imponerer den dag i dag. Filmen er basert på Bram Stokers legendariske ”Dracula”.

Ferdico Luppi i Cronos
Ferdico Luppi i Cronos

Fedrico Luppi i Cronos (1993)

Guillermo del Toros mesterverk gjør en vri på vampyrklisjeen i denne sjarmerende, smarte og visuelt vakre fortellingen. Luppis karakter Gris gjenvinner sin helse og ungdom, og til sin forbauselse også blodtørst, etter å ha vært utsatt for en merkelig antikvarist skapning.

Bela Lugosi i Dracula
Bela Lugosi i Dracula

Bela Lugosi i Dracula (1931)

Den ungarske skuespilleren Lugosi gjør kultfremstillingen av selveste Dracula i Tod Brownings horrofilm, som også er basert på Bram Stokers roman fra 1897. Publikum skal angivelig ha besvimt av skrekk på premieren i New York.

Lina Leandersson i La den rette komme inn
Lina Leandersson i La den rette komme inn

Lina Leandersson i La den rette komme inn (2008)

Svenske Tomas Alfredssons adaptasjon av John Ajvide Lindqvists roman er en spennende, hjerteskjærende oppvekstsfortelling, hvor unge Lina Leandersson gjør en magisk fremstilling av vampyren Eli.

Lance Henriksen i Near Dark
Lance Henriksen i Near Dark

Lance Henriksen i Near Dark (1987)

I Oscarvinner Kathryn Bigalows horror-western om vampyrfamilien som reiser til USA på jakt eter blod, møter vi Lance Henriksen som familiens karismatiske overhode Jesse Hooker.

Ingrid Pitt i The Vampire Lovers
Ingrid Pitt i The Vampire Lovers

Ingrid Pitt i Vampyren (The Vampire Lovers) (1970)

En av skrekkfilmens mest populære leading ladies gjør sin beste rolle i Roy Ward Bakers adaptasjon av Le Fanus Carmilla fra 1872. Under flere navn, Carmilla, Marcilla og Mircalla, sprer hun frykt i landsbyen med sine vampyrkrefter.

John Amplas i Martin
John Amplas i Martin

John Amplas i Martin (1977)

Dette er historien om Martin, en forstyrret gutt med adferdsproblemer som tror han er en vampyr og drikker blod for å bevise det. Filmen av George A. Romero blander glamorøs fantasi med grusom realisme og er en hit den dag i dag, både blant fans og kritikere.

Gary Oldman som Dracula
Gary Oldman som Dracula

Gary Oldman i Bram Stoker’s Dracula (1992)

I Francis Ford Coppolas versjon av den kjente vampyrromanen, gjør Gary Oldman en av sine mest minnerike rolletolkninger. Med tre Oscar-priser, for beste kostymedesign, effekter og sminke, er den en av tidenes mest suksessfulle vampyrfilmer.

Catherine Deneuve i The Hunger
Catherine Deneuve i The Hunger

Catherine Deneuve i Blodshunger (The Hunger) (1983)

Frankrikes filmdiva Deneuve glitrer som den forførende og udødelige Miriam i denne 80-talls estetikkens oppvisning av en film, signert Tony Scott. 80-talls ikonet David Bowie spiller hennes vampyrpartner.

Robert Pattinson i Twilight-serien
Robert Pattinson i Twilight-serien

Robert Pattinson i Twilight-serien (2008 -)

Filmatiseringen av Stephenie Meyers bestselgende bøker har gjort briten Pattinson til tidenes mest populære vampyr. Edward Cullens iskalde og lidenskapelige blikk har smeltet pikehjerter verden over.

Hvem er din favoritt-vampyr? Noen du savner på listen?

Stem her og diskuter saken under!