Noomi Rapace i Babycall

To norske filmer priset i Roma

To norske filmer ble priset under den internasjonale filmfestivalen i Roma fredag kveld.

Den gjeveste prisen gikk til svenske Noomi Rapace for beste kvinnelige skuespiller for sin rolletolkning i Pål Sletaunes film " Babycall".

Men også regissør Jannicke Systad-Jacobsen fikk pris for sin film " Få meg på, for faen". Den ble vist i et sideprogram og vant en uavhengig distribusjonspris.

Rapace, som seiler opp i Hollywood i kommende filmer som Guy Ritchies "Sherlock Holmes: A Game of Shadows" og Ridley Scotts "Prometheus", var naturlig nok strålende fornøyd.

Kristoffer Joner, Noomi Rapace, regissør Pål Sletaune og Vetle Qvenild Werring promoterer Babycall

– Dette er en pris jeg deler med Pål, Kristoffer (Joner) og Vetle (Qvenild Werring). Å stige inn i Påls univers var en sterk, krevende og fantastisk reise. Pål har laget en tidløs og evig film som jeg føler meg lykkelig og stolt over, sa Noomi Rapace, kjent som Lisbeth Salander i Millennium-filmene.

Regissør Pål Sletaune, produsent Turid Øversveen og skuespillerne Noomi Rapace og Kristoffer Joner var til stede på filmens internasjonale premiere i Roma sist mandag.

"Babycall" var en av 15 filmer i festivalens hovedkonkurranse.

TOPPTUNG JURY

– Det er helt fantastisk at Noomi vant prisen for beste skuespillerinne. Det er en stor og viktig anerkjennelse for både henne og filmen, sier Sletaune i en pressemelding fra Norsk filminstitutt.

Kristoffer Joner, Noomi Rapace, regissør Pål Sletaune og Vetle Qvenild Werring promoterer Babycall

Juryen som kåret "Babycall", består av en rekke kjente navn. Den ble ledet av filmkomponisten Ennio Morricone, som hadde med seg den danske regissøren Susanne Bier, ballettdanseren Roberto Bolle, den britiske skuespilleren og regissøren Carmen Chaplin, produsent David Puttnam, fotograf Pierre Thoretton og den amerikanske skuespilleren Debra Winger.

– Roma filmfestival er en prestisjetung festival med god teft for film. I fjor vant for eksempel Susanne Bier juryens hovedpris for "I en bedre verden", for senere å vinne Oscar for beste utenlandske film, sier Øversveen.

OSCAR-SJANSER?

Den norske produsenten er forsiktig med allerede nå å tenke i Oscar-baner for "Babycall".

Den italienske filmprisen, distribusjonen i utlandet og det faktum at Rapace seiler opp som et nytt stort, svensk navn på stjernehimmelen i Hollywood, gjør i hvert fall ikke sjansene for at den norske produksjonen skal hevde seg, dårligere.

Noomi Rapace promoterer Babycall

– Rapace velger de manusene hun liker, om det er brede eller smalere filmer. Hun har sagt at hun gjerne vil arbeide med Sletaune igjen og var en fryd å samarbeide med, sier produsenten til NTB.

Hun legger til at Debra Winger ("Shadowlands", "An Officer and a Gentleman") kom bort til den norske delegasjonen da de spiste frokost i Roma på tirsdag, dagen etter at "Babycall" hadde hatt sin internasjonale premiere.

– Hun sa at hun vanligvis ble skremt av den typen filmer, men at hun hadde likt den svært godt, sier Øversveen.

SOLGT TIL NÆR 20 LAND

"Babycall" er snart sett av over 75.000 personer i Norge, fire uker etter premieren 7. oktober.

Den tyske salgsagenten har solgt den til nær 20 land, blant dem England, Frankrike, Tyskland, Italia og Kina.

Sletaune har selv skrevet manuset til den psykologiske thrilleren med Rapace og Joner i hovedrollene.