Biler 2

James Bond for sjuåringer

Mesterskap, hemmelige agenter, truende skurker og internasjonal spionasje. Oppfølgeren til barnefilmen "Biler" blir en skummel affære.

I " Biler 2" blir hovedbilen Lynet McQueen oppfordret til å delta i et mesterskap for verdens raskeste biler. Den berømte racerbilen tar med seg bestevennen Bill på turen til Tokyo – men det skulle han aldri ha gjort.

Lynet McQueen i Biler 2
– Når Bill blir med på slikt, blir det fort litt ball. Lynet angrer etter hvert, og sender ham av gårde igjen. Men Bill drar ikke hjem. Han havner blant britiske agenter og blir en spion uten at han vet det selv, avslører Espen Sandvik, som har den norske stemmen til Lynet McQueen.

I filmen slites Bill mellom å hjelpe bestevennen i det viktige billøpet, og å utføre det topphemmelige spionoppdraget.

– Det blir litt som James Bond for sjuåringer, sier Sandvik til NTB.

Truende skurker

En ny, fargerik rollebesetning av raske biler medvirker i den nye filmen, inkludert hemmelige agenter, truende skurker og internasjonale racerbilkonkurrenter.

– Når Geir Schau så førsteutkastet av filmen sa han: "Herlighet, er dette en barnefilm? Denne ville fått 15-års aldersgrense om den var med mennesker". Filmen er vesentlig mer skummel enn den forrige, sier Jan Erik Larsen.

Broom-programlederen har den norske stemmen til tauebilen Bill.

Grem (Joe Mantegna), og Acer (Peter Jacobson) i Biler 2

– Sønnen min Oskar på ni år var seks og et halvt da den første filmen kom. Han ble ikke redd under "Biler 1", men under den andre hadde han hånden klar til å ta foran ansiktet. Han måtte vri seg i stolen, sier Jan Erik Larsen.

En del av filosofien til Pixar er å bruke kjente ansikter på en del av rollene sine. Jan Erik Larsen har på mange måter blitt "bilansiktet" i Norge, og passet derfor perfekt inn i rollen som tauebilen Bill.

– I tillegg står jeg for mye glede og entusiasme, sier Larsen.

Naiv og dum

Bill i Biler 2 Bilentusiasten var så perfekt i rollen som Bill, at kona begynte å gråte under førpremieren: "Det er så mye av deg i Tauebil at jeg får medfølelse med ham", sa hun.

Men er det ikke vanskelig å gi liv til en bil?

– Nei, jeg har alltid sett sjelen i bilen. En av mine store forelskelser var også i en boble. Jeg har et levende forhold til bil, sier han.

Og forholdet til Bill har bare blitt sterkere med årene.

– Tauebil er en utrolig varm og menneskelig figur. Han er litt naiv, og litt dum, men også gjennomsyret godhjertet. Livsmottoet hans er: "Det spiller ingen rolle hvor du skal, så lenge du vet hvor du kommer fra". Han har uhyre mye livsvisdom, sier Larsen.

Så glad har bilentusiasten blitt i Bill, at når han er i lekebutikker og ser matbokser med bilen på, så må han bare kjøpe – til seg selv.

– Jeg har masse tauebileffekter på kontoret mitt, også en tauebil i modell. Han sitter og ser på meg, så vi kommer tettere og tettere. Han kler meg veldig.