Mosetussen (Toralv Maurstad) i Blåfjell 2 - Jakten på det magiske horn

Maurstad som mosekledd helt

Snart 85 år gamle Toralv Maurstad har ingen planer om å pensjonere seg. Nå går han inn i klimakampen som Mosetussen i "Blåfjell 2".

– Jeg var glad jeg var kledd i hatt og frakk av mose. Mye ble jo spilt inn på vinteren, ute i snøen, så det ble fort kaldt, sier han.

I premiereklare " Blåfjell 2" er det nemlig fryktelig kaldt. Så kaldt at Mosetussen må hjelpe blånissene og rødnissene med å finne et magisk horn som kan styre temperaturforholdene. Noen har nemlig stjålet hornet for å gjøre verden så kald at man kan tjene godt på å selge dyrt kull til forfrosne mennesker.

Toralv Maurstad promoterer Blåfjell 2 - Jakten på det magiske horn

– Mosetussen er et slags underjordisk vesen, og fungerer i filmen som en god hjelper for barna på jakt etter tyven, sier Maurstad.

Fri fantasi

Maurstad trivdes i rollen som Mosetussen.

– Jeg synes det er veldig moro å spille slike fantasifigurer. I motsetning til når man spiller et menneske, må man skape noe helt nytt, som ikke finnes i den virkelige verden. For hvordan er nå egentlig en mosetuss? Hvordan snakker han og hvordan oppfører han seg? spør Maurstad, som i filmen fremstår som en sympatisk fyr med knirkende stemme og vestlandsdialekt.

På tross av "Blåfjell"-konseptets popularitet, tror han ikke han blir barnas nye helt.

Mosetussen (Toralv Maurstad) i Blåfjell 2 - Jakten på det magiske horn

– Rollen er ganske liten, så jeg tror ikke jeg får noen voldsom oppmerksomhet. Og dette med å bli gjenkjent av barn på gata er jeg vant til fra min tid som Georg Anker-Hansen i Hotel Cæsar. Det er jo ingen barneserie, men den virket å være veldig populær for barn mellom 8 og 12 år, sier han.

Maurstad har foreløpig ikke sett den ferdige "Blåfjell"-filmen, og gleder seg til å se seg selv i 3D for første gang.

– Jeg har sett 3D-film én gang, på 1950-tallet, så det blir spennende å se hva man får til med dagens teknologi, sier han.

Nye utfordringer

Toralv Maurstad filmdebuterte som barneskuespiller med "Fant" så langt tilbake som i 1937, og var sist å se på det store lerretet i "Olsenbanden Jr. på Rocker'n" i 2004.

– Jeg har faktisk ikke spilt i en film siden sist jeg samarbeidet med Arne Lindtner Næss, i Olsenbanden Jr.-filmen. Da fikk jeg også lov til å spille en litt alternativ karakter, sier Maurstad.

Lindtner Næss har regien på "Blåfjell 2", og har også fått med seg flere veteraner, som Per Christian Ellefsen og Elsa Lystad.

På tross av at Maurstad fyller 85 år 24. november har han ingen planer om å trappe ned. Nylig avsluttet han en turné med sin monologversjon av "Peer Gynt", og går nå i gang med å lære teksten til Sokrates' forsvarstale.

– Jeg har ingen planer om å gi meg. Og jeg tar gjerne flere roller av samme type som Mosetussen. Jobben er min beste medisin for å holde meg levende, sier han.