Pina

Danselegenden Pina

Hun revolusjonerte dansekunsten og inspirerte Pedro Almodovar. 4. november er det klart for Wim Wenders 3D-film om den tyske koreografen Pina Bausch, en film som vi tror endelig vil utnytte det kunstneriske potensialet til 3D-filmen.

I tillegg til kinopremiere i november, viser Cinemateket i november og desember en serie med filmer med, om og av danseren og koreografen Pina Bausch, som er høyaktuell to år etter sin brå død.

Wenders prosjekt


Kultregissør Wim Wenders , som tidligere har stått bak filmer som " Paris, Texas", " Buena Vista Social Club" og " Don't Come Knocking", var en personlig venn av Bausch. Sammen hadde de lenge planlagt et felles filmprosjekt. Ikke før utviklingen av 3D-teknologien skjøt fart, følte Wenders at han hadde funnet riktig måte å formidle Bauschs danseteater på. Når teknologien var på plass, døde koreografen og filmen ble i stedet regissørens og kompaniets hyllest til en legende i danseverdenen.

Legendariske Pina Bausch
Legendariske Pina Bausch

Pina! Pina! Pina!


Den tyske danseren og koreografen Pina Bausch skapte fra midten av 1970-tallet en kunstnerisk revolusjon i dansekunsten. Denne høsten er hun igjen høyaktuell: I november kommer Wim Wenders’ dokumentar om Pina på norske kinoer. Samtidig får Operaen besøk av Bauschs ensemble, Wuppertal Tanztheater. Cinemateket kjører fram til jul et utvalg filmer om, av og med Pina Bausch, inkludert dokumentaren Dancing Dreams (TanzTraüme) som Månedens film.

Almodovar og Dansedrømmer

I løpet av sin karriere, frem til sin svært plutselige død i 2009, har Pina Bausch befestet seg som en av de aller viktigste katalysatorene og innovatørene i moderne dans. Hun skapte en ny dansestil som fikk navnet danseteater – en særegen blanding av dans, musikk, sang og teater. Bausch skapte en ny type scenekunst som kom til å inspirere og påvirke en rekke kunstnere, ikke bare innen dans, men også innen teater, film og visuell kunst generelt. Pedro Almodovar er en av kunstnerne som verdsatte Pina Bausch høyt, og de to ble etter hvert også venner. Almodovar brukte Pina Bausch-forestillinger som bakteppe for handlingen i filmen Snakk til henne (2002), en film som inngår i Cinemateket-serien. I tillegg får du se en filmatisering av Bausch-stykket Café Müller, dokumentaren On tour with Pina og Bauschs eneste selvregisserte film The Complaint of an Empress.

Tanzträume - Jugendliche tanzen "Kontakthof" von Pina Bausch
Tanzträume - Jugendliche tanzen "Kontakthof" von Pina Bausch

Månedens film i november er dokumentaren Dancing Dreams (Tanzträume), som skildrer en gruppe dansere i tenårene i ferd med å øve inn Bausch-stykket Kontakthof – intenst fulgt av Pina Bausch selv. Følg med i Cinemateket-kalenderen for informasjon om filmvisningene. Les også den nye Cinemateket-katalogen, der koreografen Ina Christel Johannessen gir en innføring i Pina Bausch.

Til FILMPERLER - for deg som elsker film!

Til Cinemateket