Kyrre Hellum i Arme Riddere

Blodig tippeslag

I "Arme riddere" ødelegges førjulsstemningen når tippelaget får tolv rette. Men ikke vil dele gevinsten i fire.

Å dele 1.739.361 kroner på fire kan være vanskelig nok. Verre blir det når de fire både har kriminelle rulleblad og akutt behov for lett tilgjengelige kontanter.

" Arme Riddere", basert på en historie av Jo Nesbø, har premiere 2. desember.

– Dette er tippelaget fra helvete, med fire rufsete fyrer som ikke vil dele med andre enn seg selv. Filmen er jo en komedie, men en komedie med mye spenning, sier regissør Magnus Martens.

Mads Ousdal, Arthur Berning, Andreas Cappelen og Kyrre Hellum i Arme Riddere
Mads Ousdal, Arthur Berning, Andreas Cappelen og Kyrre Hellum i Arme Riddere

Selv om handlingen tar utgangspunkt i en gjeng karer som jobber med å produsere plastjuletrær, er det lite som minner om trivelig førjulsstemning når arbeidslederen på fabrikken våkner opp på en strippebule med åtte lik rundt seg. Også førjulsmoroa tar overhånd for de fire når tippegevinsten tikker inn.

– Vi måtte faktisk brenne ned et hus etter at innspillingen var ferdig, fordi vi griset til så fælt da vi spilte inn festen tippelaget hadde, forteller Martens.

Arbeidsleder for eksinnsatte

Hovedrollen i filmen, nærmere bestemt arbeidslederen på plastjuletrebedriften hvor tippelaget holder hus, spilles av Kyrre Hellum. Filmen starter idet han våkner opp med en hagle i hendene og døde kropper rundt seg.

Kyrre Hellum og Henrik Mestad i Arme Riddere
Kyrre Hellum og Henrik Mestad i Arme Riddere

Deretter nøstes handlingen opp, fra han litt motvillig blir med i tippelaget til de tidligere innsatte som jobber i den vernede bedriften, til han må forklare seg for politiet som eneste gjenværende vitne.

– Karakteren jeg spiller kan ikke komme bort fra at han helt konkret har mye blod på hendene. Likevel prøver han å renvaske seg, sier Hellum.

Regissør Martens har også skrevet manus til filmen, basert på en historie av Jo Nesbø. Han forteller at " Arme riddere" er en film som tar mange uventede vendinger.

– Det er alltid en utfordring å lage noe som både skal være spennende og morsomt samtidig. Det er viktig å skape troverdige karakterer, sier han.

Filmen utspiller seg i grenseområdet mellom Norge og Sverige, nærmere bestemt Svinesund og Halden.

– Jeg følte at Svinesund hadde en passende atmosfære. Det var viktig at handlingen ikke foregikk i Oslo, dette er småkriminelle typer fra bygda, sier Martens.

Julefilm for de voksne

Foruten Kyrre Hellum spilles medlemmene i tippelaget av Mads Ousdal, Arthur Berning og Andreas Cappelen. Hellum sier det var en utfordring å skape en troverdig karakter oppe i så ekstreme situasjoner.

Andreas Cappelen og Arthur Berning i Arme Riddere
Andreas Cappelen og Arthur Berning i Arme Riddere

– Folk skal kunne tenke at dette kunne vært meg. Penger kan hente fram det verste i den beste, det kan skje mye rart når folk uventet får penger mellom hendene, sier han. Og legger til at det er selve summen tippelaget vinner som skaper problemer.

– Hadde de vunnet 20 millioner kunne de kanskje vært fornøyd med å dele. Men en firedel av 1.7 millioner blir for lite til at hver og en får gjennomført sine egne planer, sier han.

Både Hellum og Martens håper "Arme riddere" kan bli en av julens kinovinnere. Om enn ikke for hele familien.

– La oss kalle det årets julefilm – med rødt som tema, spøker Hellum.