Noomi Rapace i Sherlock Holmes: A Game of Shadows

Storfilmene venter på Noomi Rapace

Nå starter Noomi Rapaces internasjonale karriere for alvor. Denne helgen er det verdenspremiere på hennes første utenlandske film, "Sherlock Holmes: A Game of Shadows".

Det er travle tider for Noomi Rapace. Premieren på " Sherlock Holmes: A Game of Shadows" nærmer seg, og neste år får vi se henne i Ridley Scotts " Prometheus". Deretter venter de internasjonale storfilmene på rekke og rad.

Logan Marshall Green, Noomi Rapace og Michael Fassbender i Prometheus

– Jeg kommer alltid til å ha en fot i Sverige, men mine jobber neste år er i utlandet, sier Noomi Rapace
.

Også norske Pål Sletaune rakk å hanke inn Noomi Rapace til sin film " Babycall" før den internasjonale etterspørselen virkelig tok av.

På Rapaces plan står blant annet filmen om Anita Lindblom og Bosse Högberg, hvor "Twilight"-regissøren Catherine Hardwicke er hentet inn. Noomis eksmann Ola Rapace skal spille Högberg.

To filmer til

Det har vært umulig å få Lindblom/Högberg-filmen inn i begge skuespillernes kalendere: Ola Rapace skal spille inn den kommende James Bond-filmen " Skyfall" i vår. Noomi er like opptatt.

– Jeg kommer til å gjøre to filmer til, først en med Colin Farrell i den mannlige hovedrollen. Men det er fortsatt meningen at Anita Lindblom-filmen skal gjøres neste år, sier Noomi.

Robert Downey Jr., Noomi Rapace og Jude Law i Sherlock Holmes - A Game of Shadows

Men aller først er hun altså aktuell som spåkonen Sim i den nye Sherlock Holmes-filmen, som har norsk premiere 1. juledag. De mannlige hovedrollene spilles nok en gang av Robert Downey Jr. og Jude Law, med Guy Ritchie som regissør.

– Jeg følte med en gang at jeg var en del av teamet, på tross av at dette var en oppfølger og de andre hadde jobbet sammen tidligere. Det var ingen divanykker hos dem. De var veldig kule og ydmyke, og jeg følte at de lyttet til mine synspunkter.

Ingen forskjellsbehandling

Noomi Rapace forteller at hun helt glemte at det var en stor film med store filmstjerner hun spilte i.

– Det spiller ingen rolle om man er en stor stjerne eller en ukjent skuespiller fra Sverige, alle jobber hardt. Sånn er jo filmbransjen. Innimellom er det glamorøst, men for det meste er det hardt arbeid, påpeker hun.

I filmen møter Sim detektiven Sherlock Holmes, og tar følge med ham i jakten på erkefienden, professor Moriarty. Noomi gikk hundre prosent inn i rollen. Hun lærte seg litt romani, romsanger og -danser. Det eneste negative var at hun ikke som vanlig kunne drive med intensiv fysisk trening.

– En sigøynerkvinne på den tiden trente ikke. Så jeg måtte slutte for å bli mykere og litt mer kvinnelig i kroppen. Men rett etter Sherlock Holmes begynte jeg med "Prometheus", og da ble det trening igjen.

Stolt

I september avsluttet hun innspillingen av " Prometheus". Da vi møtte hennes motspiller Michael Fassbender under filmfestivalen i Venezia i høst, sa han:

– Noomi er virkelig tøff, samtidig som det finnes en veldig sårbar side hos henne. Hun tar jobben sin utrolig alvorlig. Hun er en skikkelig arbeidsnarkoman, og jeg har sagt til henne at hun burde ta det mer med ro, hun burde ta en pause. Samtidig vet jeg hvor vanskelig det er når man har fått et gjennombrudd, og tilbudene bare renner inn, fortalte han.

Regissør Ridley Scott instruerer Noomi Rapace på settet til Prometheus

Noomi ler når hun blir minnet om dette.

– Han har rett, men samtidig er jeg sånn at jeg ikke kan ta det med ro. Jeg elsker jobben min, og er stolt over å være skuespiller.