Taylor Momsen og Jim Carrey i Grinchen

Klassiske julefilmer

Filmene som fyller de mange hjem med julestemning!

For mange setter ikke julefølelsen ordentlig inn før man synker ned i sofaen og setter favorittjulefilmen(e) på play.

Her er et stort utvalg av klassiske julefilmer som inkluderer både animasjon, romantikk, tyver, nøtter og musikk!

Bill Nighy i Love Actually
Bill Nighy i Love Actually

Love Actually

Englands statsminister ( Hugh Grant) faller hodestups for en av sine ansatte øyeblikket etter at han inntar posisjonen. En forfatter ( Colin Firth) rømmer til Syd-Frankrike for å lege sitt knuste hjerte, og finner Kjærligheten i en innsjø. En trygt gift kvinne ( Emma Thompson) mistenker at ektemannen (Alan Rickman) er i ferd med å gli fra henne. En nygift kvinne ( Keira Knightley) feiltolker signalene hun får fra brudgommens beste venn. I London, på julaften, vikles alle disse menneskenes skjebner sammen. Den romantiske feel-goodfilmen finnes på DVD og Blu-ray.

Macaulay Culkin i Alene hjemme

Alene hjemme

Da Kevins familie dro på ferie, glemte de én liten detalj: Kevin! Åtte år gamle Kevin (Macaulay Culkin) har akkurat blitt mannen i huset, og får det travelt med å gjøre huset klart til jul. Men det er ikke julepunt og dekorasjoner han fyller stuene med. To klossete innbruddstyver er nemlig i gang med å bryte seg inn, så Kevin stiller opp ett imponerende batteri av feller for å gi dem en ordentlig velkomst! Familiefilmen fra 1990 finnes på både DVD og Blu-ray.

Hjelp, det er juleferie!

Hjelp, det er juleferie!

Clark Griswald har en drøm for sin familie. Han vil se snøen falle på sitt opplyste julehus. Inne skal flammen gløde i peisen og et skinnende juletre skal fylle stuen mens familien står samlet rundt pianoet for å synge julesalmer. Men dessverre kan snøen være glatt, de sammensurrede lysene kan stjele for mye elektrisitet, og treet kan være velsignet med for store og lange grener. For familien Griswald blir det langt mellom drømmen og virkeligheten, men så er ikke Clark kjent for å la seg knekke så lett! Komedien fra 1989 finnes på DVD og online, og går gjerne på TV lille julaften.

Tre nøtter til Askepott
Tre nøtter til Askepott

Tre nøtter til Askepott

Askepott er en uavhengig, aktiv og glad jente som rir og skyter med pil og bue. Men når hennes far en dag dør, begynner det å skje ting som gjør livet vanskelig for henne. Askepott blir boende sammen med sin stemor og stesøster, som ikke behandler Askepott særlig bra. Men Askepott er alles venn og er fornøyd med det hun har. En dag får hun tre magiske nøtter av familiens kusk, og livet til Askepott forandrer seg drastisk... Filmen går på TV på julaften, men den finnes også på DVD.

Sonja (Hanne Krogh) vil finne igjen julestjernen for å hjelpe kongen (Knut Risan)

Reisen til julestjernen

Lille prinsesse Gulltopp forsvinner fra slottet på selveste julenatten. Hun har gått ut i skogen for å finne julestjernen, som hun ønsker seg av hele sitt hjerte. Når kongen og dronningen får vite at Gulltopp er forsvunnet, blir de fra seg av sorg. Dronningen løper fortvilet ut i skogen, og kongen forbanner julestjernen. Men kongens forbannelse får julestjernen til å slukne, og med den forsvinner også dronningen. Sorgen senker seg over landet. Mange år senere kommer den omreisende Sonja (Hanne Krogh) til slottet - og hun tilbyr seg å finne julestjernen til kongen. Kan jenta befri landet fra sorgen? Filmen vises på TV julaften, og er tilgjengelig på DVD og for online filmtitting.

Taylor Momsen og Jim Carrey i Grinchen

Grinchen

Den gretne Grinchen ( Jim Carrey) besøker innbyggerne i Hvemvik for å gi dem en smak av hans egen "julefeiring". På vei inn til byen treffer han på lille Cindy, den eneste som stiller spørsmålstegn ved julehøytiden. Er det slik at Hvemingene er så opphengt i gavekjøp, juletrepynting og kakebaking at de glemmer julens egentlige mening? Cindy bestemmer seg for å ta saken i egne hender ved å forsøke å finne ut så mye hun kan om Grinchen. Hvem er han, hvorfor hater han julen så mye og hvorfor er det så mange som misliker ham? Hennes uskyldige spørsmål setter hele Hvemvik på hodet. Men de to sjelene forenes og ender med å sammen lære julens egentlige mening. Den Oscarvinnende filmen finnes på DVD.

Med Grimm og Gru

Med Grimm og gru

Klassikeren fra 1976 leverer en særpreget rockeoperatolkning av brødrene Grimms kjente eventyr om ulven og de syv geitekillingene. Den store stygge ulven Titi Suru og hans venner planlegger å kidnappe fru Radas geitekillinger mens hun er på butikken, og presse henne for en bag full av gull! Men fru Rada får hjelp fra uventet hold.. Filmens originaltittel er "Ma-Ma", men den er kanskje mest kjent som "Rock'n Roll Wolf". Kultfilmen går ofte på TV i julen, og vises gjerne også på cinemateker.

Flåklypa Grand Prix
Flåklypa Grand Prix

Flåklypa Grand Prix

Sju og tredve mil nordover, litt øst og oppover, ligger Flåklypa, ei lita fjellbygd under himmelhvelvingen. Sjølberga med både dampysteri og campingplass, lokalavis og egen TV-sender. Fritt for vær og vind, akkurat der morgensola renner opp over Storjuvet, bor sykkelreparatør Reodor Felgen og hans to assistenter. Ivo Caprinos klassiske animasjonsfilm handler ikke egentlig om jul, men går fast på TV lille julaften. Filmen kan også kjøpes på DVD, og har fått et snitt på 9.4 av 10 av Filmwebs brukere.

Livet er vidunderlig brødtekst

Livet er vidunderlig

George Bailey (James Stewart) er en vanlig mann i en småby. Han synes livet er blitt tungt og vanskelig og tenker på å gjøre det slutt. Da kommer en engel og viser ham hvordan verden hadde sett ut for familien og vennene hans om ikke han hadde vært til. "It's a Wonderful Life", som er den amerikanske tittelen, er for mange amerikanere den ultimate julefilmen. Den Oscarnominerte filmen fra 1946 finnes på DVD.

Et lite juleeventyr

Et lite juleeventyr

Ina gleder seg veldig til jul. Det gjør bamsen hennes NoNoo også, men en dag blir han borte på T-banen. Selv om de leter lenge er NoNoo ikke å finne noe sted. Pappa sier han kjøpe en ny bamse til Ina, men en ny bamse er vel ikke som NoNoo? Heldigvis finner en eldre mann bamsen og leverer den på posten, men der blir den også borte. Og uten å vite hvor det ender havner NoNoo på en lengre reise som tar ham med rundt omkring i nesten hele landet. Den svenske filmen vises på enkelte kinoer i juletiden.

Tante Pose

Tante pose

Det er julefeiring hos sorenskriver Pals, og forelskelsen blomstrer opp mellom hans to vakre døtre og to unge studenter på julebesøk. Husdragen, Tante Pose, er mistenksom og forarget over de unges oppførsel, og lager et fryktelig oppstyr. Men Tante Pose ønsker selv å bli gift, og kaster seg over den blyge sakfører Plum! Den norske komedien fra 1940 finnes på DVD og online.

Miracle on 34th Street (Men så kom posten)

Kris Kringle arbeider som julenisse i et varehus. Han er selve inkarnasjonen av julenissen, og bringer glede og julestemning til alle som besøker butikken. Spesielt god kontakt får han med en seks år gammel jente. Men moren hennes tror ikke på eventyr, og Kris går rettens vei for å bevise at han er julenissen. Oscarvinneren kom ut i 1947. I 1994 ble det gjort en nyinnspilling av filmen, og begge filmene finnes på DVD.

Polarekspressen

Polarekspressen

På julekvelden ligger Chris i sengen og tviholder på troen om at julenissen skal avlegge en visitt. Plutselig hører han et dundrende brøl. Når Chris fjerner duggen fra vinduet får han se noe vidunderlig og nesten uvirkelig: et skinnende svart tog stanser på gaten utenfor. Chris skynder seg ut, bare iført pyjamas og tøfler. Der møter han konduktøren, som ser ut til å vente på ham. "Nå, kommer du?" spør konduktøren. "Hvor?" spør Chris. "Til Nordpolen, så klart. Dette er Polarekspressen!" Animasjonsfilmen med Tom Hanks finnes på DVD og Blu-ray, og er tilgjengelig for online filmtitting.

Et førjulsmareritt

Gresskarkongen Jack Skellington lever i den dystre Halloweentown i underverdenen, og er fornøyd med all den skrekken han kan spre. En dag oppdager han Christmastown, en fargerik og lykkelig verden preget av lek og moro. Dette gjør Jack misunnelig, og han planlegger å kidnappe julenissen for å sette sitt preg på julen. En aksjon må settes igang for å hindre at dette skjer! Tilgjengelig på DVD og Blu-ray. Traileren til 3D-versjonen ser du over.

Se traileren til 3D-versjonen av filmen:

Maria Bonnevie i Kvitebjørn kong Valemon

Kvitebjørn kong Valemon

I Vinterlandet - et kaldt, men vakkert og godt land med evig sne- lever den gamle kongen fredelig sammen med sine tre døtre. Han er glad i dem alle, men elsker den yngste aller mest, fordi hun minner om hans avdøde dronning. Den yngste kongsdattera (Maria Bonnevie) har mange lengsler i seg, og i en drøm ser hun en prins i en blomstrende eplehage...

Hvilke filmer er deres favoritter?