Rooney Mara i The Girl With the Dragon Tattoo

Finchers Millennium: Skandinavia vs Hollywood

Vi tar et nærmere blikk på "The Girl With the Dragon Tattoo" og setter den opp mot sin svenske forgjenger.

21. desember er det klart for den amerikanske versjonen av den første boken i Stieg Larssons bestselgende Millennium-trilogi.

Kan David Finchers “ The Girl With the Dragon Tattoo” overgå sin svenske forgjenger? Og mest av alt: kan Rooney Mara ta opp kampen med strålende Noomi Rapace?

I påvente av Finchers versjon; her er en liten sammenlignende pre-analyse av filmatseringene:

Mikael Blomkvist: Michael Nyqvist vs Daniel Craig

MIKAEL BLOMKVIST: Nygvist vs Craig

Svenske Michael Nyqvist er en klasseskuespiller, men likevel havnet han unektelig i litt i skyggen av Noomi Rapace. Og han manglet av en eller annen grunn noe av det lille ekstra. Dametekket, kanskje (no offence, Nyqvist!). Det vet vi Daniel Craig kan bringe. Han maktet å revitalisere Bond, og vi tror han kan gjøre journalisten Blomkvist til en litt tydeligere og mer fremtredende, i alle fall litt heitere, karakter. Og det var han jo i bøkene, men han var også ærgjerrig, sannhetssøkende og dedikert. Makter du det Craig, eller blir du for blasert og arrogant?

LISBETH SALANDER: I svensk (Noomi Rapace) og amerikansk (Rooney Mara) tolkning

LISBETH SALANDER: Rapace vs Mara

Det var Noomi Rapace og hennes briljante tolkning av Salander som gjorde de svenske Millennium-filmene til en eneste stor suksess. For at Hollywood-versjonen skal funke avhenger alt av Rooney Maras portrett av den forstyrrede, voldelige hackeren. Av det vi har sett hittil får vi servert en yngre, spakere og mer anemisk versjon av Lisbeth. Store, blasse øyne og litt barnaktig fremtreden der Noomi Rapace var ren og skjær power med sitt mørke, penetrerende blikk. Sånn sett er Hollywood-Lisbeth faktisk fysisk sett nærmere Stieg Larssons opprinnelige beskrivelser av den utilpassede, avvikende karakteren, men blir hun troverdig? Det er ingen tvil om at det blir meget tøft å ta opp arven etter Rapace.

Besetningen

ROLLEBESETNINGEN: Sverige vs Hollywood

Fincher og hans castingansvarlige har gjort en god jobb, som matcher bra de opprinnelige svenske rolleinnehaverne. Stellan Skarsgård blir utvilsomt en overbevisende Martin Vanger, ingen andre enn Christopher Plummer kunne erstatte (kanskje til og med overgå) Sven-Bertil Taube og Robin Wright kan være en god substitutt for vidunderlige Lena Endre. Usikkerhetsmomentet er Lisbeths skrekkelige verge Niels Bjurman, det blir spennende å se om han blir guffen og ekkel nok i Yorick Van Wageningens gestaltning, en noe yngre skuespiller enn svenske Peter Andersson.

David Fincher

REGIEN: Oplev vs Fincher

Ikke et vondt ord om den danske regissøren Niels Arden Oplev, men det er ikke tvil om at David Fincher potensielt kan sette et mye mer fascinerende og mørkere preg på sin bok-adapsjon. Spesielt med tanke på at den svenske versjonen i utgangspunktet (i alle fall sies det så) var filmet for TV. Stilmesteren Fincher har vist til de grader at han kan skape mørke og spennende universer, med filmer som “ Seven”, “ Fight Club” og “ Zodiac”. At han i tillegg har valgt å filme store deler i Sverige er et pluss, og med den Oscarvinnende manusforfatteren Steven Zailian på laget, i tillegg til et meget dyktig team og filmmusikk av Ross og Reznor, har vi høye forventninger til resultatet.

TRAILER-SHOWDOWN:

Menn som hater kvinner:

Høyoppløselig trailer her

Girl With the Dragon Tattoo:

Høyoppløselig trailer her

KONKLUSJON?

Vi kan selvsagt ikke bedømme før vi får sett " The Girl With the Dragon Tattoo". Men en del ting peker i positiv retning, i alle fall på papiret.

Hva tror dere blir utfallet?