Julens kinofilmer

Superhackere, krimgåter, ekorn, lånere, kunstverk, hysteri og iranske kritikerfavoritter står klar til å underholde deg i julen.

1. juledag er den store premieredagen i julen, med en rekke nye filmdrops på kinomenyen.

Her er en oversikt over romjulens nykommere:

Storfilmene
Storfilmene

STORFILMENE

" The Girl With the Dragon Tattoo" tjuvstarter kinojula med onsdagspremiere 21. desember. Store forventninger knyttes til mesterregissør David Finchers versjon av den første boka i Millennium-serien, med godeste Bond, Daniel Craig, i rollen som Mikael Blomkvist. Rooney Mara tar opp arven etter Noomi Rapace, og det ryktes at hun gjør et forrykende portrett av Lisbeth Salander.

25. desember er den notoriske mesterdetektiven (Robert Downey Jr.) og Dr Watson (Jude Law) tilbake i " Sherlock Holmes: A Game of Shadows" med nye krimgåter, denne gangen med en mystisk spåkone (Noomi Rapace) med på laget.

De minste
De minste

FOR DE MINSTE

I " Alvin og gjengen 3" lever de søte ekornene Alvin, Simon, Theodor og Chipettene livets glade dager som artister på et cruiseskip i Karibien, helt til en ulykke inntreffer og de skylles i land på en øde øy. Som viser seg å ikke være så ubebodd som de tror...

Julens andre nye animasjonsfilm er velkjente Studio Ghiblis " Arriettas hemmelige verden", som baserer seg på den kjente barneboken "Lånerne" av Mary Norton. Her møter vi bittelille Arietta som bor under gulvet i huset til en gammel dame sammen med familien sin, hvor de sniker seg inn om natten og låner det de trenger. En dag flytter barnebarnet til den gamle damen inn, og Arriettas verden forandres fullstendig.

For de minste går i tillegg " Blåfjell 2: Jakten på det magiske horn", " Arthurs julegaverace", " Julenissens lærling" og " Happy Feet 2".

Kritikerfilmen
Kritikerfilmen

KRITIKERFAVORITTENE

To iranske filmskapere bringer dybde til kinojulen i år. Asghar Farhadis " Nader og Simin - et brudd" har blitt hyllet som et mesterverk verden over og vunnet en rekke priser, blant annet Gullbjørnen i Berlin. Det klassiske samlivsdramaet, hvor vi følger Nader og Simin, utvikler seg rakst til en nervepirrende thriller, der sannheten har mange ansikter.

Julitte Binoche vant pris i Cannes for sin rolle i " Møte i Toscana". Her spiller hun en fransk gallerieier som tilynelatende helt tilfeldig møter den britiske forfatteren Wiliam, som har kommet til Toscana for å snakke om sin nye bok. Dette bittersøte romantiske dramaet er en av årets store kritikerfavoritter, en leken og provoserende film fra den anerkjente iranske filmskaperen Abbas Kiarostami.

Maggie Gyllenhaal og Hugh Dancy i Hysteria
Maggie Gyllenhaal og Hugh Dancy i Hysteria

FEELGOOD

" Hysteria" er filmen som skal gi gode vibrasjoener i romjulen. Her er det både romantikk, humor og litt kontrovers, når diagnosen hysteria portretteres fra Viktoriatidens London. Halvparten av byens kvinner lider av denne sekkebetegnelsen, hvor stress, depresjoner og generell misnøye kureres med vibrerende metoder.

I tillegg går stjernespekkede den stjernespekkede romantiske komedien " New Years Eve", hvor vi møter blant andre Ashton Kutcher, Halle Berry og Sarah Jessica Parker.

Drama i julen
Drama i julen

DRAMA

1. juledag er det også premiere på Sveriges svar på "Max Manus", det klassiske dramaet " Simon og Eiketrærne". Filmen er basert på romanen med samme navn, hvor vi møter den begavede arbeidersønnen (Bill Skarsgård) under 2. verdenskrig.

I " The Mill & The Cross" kan vi tre inn i et storslått maleri. Filmen er nemlig en slags analyse av Pieter Bruegel den eldres maleri Korsvandringen - Kristi gang til Golgata, og 1500-tallets Flanderen under brutal spansk okkupasjon.

Shah Rukh Khan i DON 2
Shah Rukh Khan i DON 2

BOLLYWOOD-JUL

" Don 2" er en indisk actionthriller som følger opp "Don: The Chase Begins Again" fra 2006. Filmen kommer både i 2D og 3D, og har premiere torsdag 22. desember.